Framemaat of framehoogte damesfiets instellen

De framemaat voor een damesfiets bepalen, is bij het kopen van een nieuwe fiets zeer belangrijk om verzekerd te zijn van comfortabel te kunnen fietsen. Het spreekt voor zich dat de framehoogte van de damesfiets afgestemd moet zijn op de lichaamslengte om de basis voor optimaal fietscomfort te leggen.

De framehoogte voor dames ligt doorgaans tussen 51 centimeter tot en met 61 centimeter. De lengtemaat betreft de lengte van de zitbuis en wordt gemeten vanaf het middelpunt van de trapas tot de bovenzijde van de buis. Er wordt bij bepaalde fietsmerken een andere aanduiding gebruikt voor de framehoogte damesfiets, zoals S, M, L en XL. Wil je meer weten over de framemaat bepalen voor heren? Druk dan op de link.

Binnenbeenlengte

Framemaat voor damesfiets bepalen

Het is heel gemakkelijk om de framemaat van de damesfiets te bepalen door op blote voeten de lengte van het binnenbeen op te meten. De benen moeten daarvoor vijftien centimeter uit elkaar worden geplaatst. Vervolgens kan de afstand tussen de vloer tot kruishoogte worden gemeten. Deze lengte dient vervolgens met 0.68 vermenigvuldigd te worden en de uitkomst daarvan is de framemaat.

- Ga op blote voeten staan
- Plaats de voeten 15 centimeter uit elkaar
- Meet de hoogte tussen vloer en kruis in centimeters
- Vermenigvuldig het aantal centimeters met 0.68
- De uitkomst is de ideale framehoogte

Let op: als er sprake is van een damesfiets met een geveerde zadelpen dan dient er bij de uitkomt van het berekenen van de maat 4 centimeter af worden getrokken om op de ideale framehoogte uit te komen. 

Uitkomst tussen twee framematen:

Bij de maat damesfiets berekenen kan het voorkomen dat de uitkomst zich net tussen twee framematen in bevindt. In dat geval is het belangrijk om met een simpele regel rekening te houden, waarbij het soort fiets van belang is. Als de fiets wordt gekocht voor sportief gebruik, dan wordt aangeraden om de laagste framemaat als uitgangspunt te nemen. Bij regulier gebruik van de damesfiets, zoals voor woon- en werkverkeer kan de hogere framemaat als uitgangspunt worden genomen.

- Laagste framemaat bij sportieve doeleinden
- Hoogste framemaat bij regulier gebruik

Het bepalen van de maat van de ideale framehoogte kan ook op een andere manier worden vastgesteld. Bijvoorbeeld door de huidige fiets als uitgangspunt te nemen. Het is dan heel gemakkelijk om de maat te meten van het centrum van de trapas tot de bovenkant van de zitbuis.

Damesfietsen

Altec Metro Damesfiets 28 inch N7 - Terra Bruin
Altec Metro Damesfiets 28 inch N7 - Terra Bruin
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  269,- Vanaf  239,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal Capri Damesfiets 28 inch N3 - Roze
Popal Capri Damesfiets 28 inch N3 - Roze
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  389,- Vanaf  363,90
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Metro Damesfiets 28 inch 7V - Terra Brown
Altec Metro Damesfiets 28 inch 7V - Terra Brown
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  269,- Aanbiedingsprijs  239,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Fietsen nl tot wel 40% korting: ook een kinderfiets! Voor al onze fietsen geldt: vóór 15:00 besteld, de volgende werkdag in huis!

Lichaamslengte en maat damesfiets berekenen

Er zijn nog meer manieren om de ideale maat te berekenen voor het kopen van damesfietsen. De lichaamslengte kan namelijk eveneens als uitgangspunt worden genomen en daar kan onderstaande tabel voor gebruikt worden met de meest voorkomende framematen voor damesfietsen.

Framemaat:

- 51 cm voor lichaamslengte 162-174
- 52 cm voor lichaamslengte 164-175
- 53 cm voor lichaamslengte 166-177
- 54 cm voor lichaamslengte 168-179
- 55 cm voor lichaamslengte 170-181
- 56 cm voor lichaamslengte 172-183
- 57 cm voor lichaamslengte 174-185
- 58 cm voor lichaamslengte 175-187
- 59 cm voor lichaamslengte 177-188
- 60 cm voor lichaamslengte 179-190
- 61 cm voor lichaamslengte 181-192

Damesfiets kopen? Kijk bij het bij uitbreide aanbod, voor ieder budget een leuke damesfiets!

Online damesfiets bestellen met de juiste framemaat

In een fietsenwinkel is het uiteraard mogelijk om de ideale framehoogte te laten bepalen door een medewerker, waarbij er van een meetapparaat gebruik kan worden gemaakt. Bij het online bestellen van de fiets kan de framemaat worden berekend door van een van bovenstaande mogelijkheden gebruik te maken.

Naast de maat van het frame van een damesfiets is er nog een andere maat waarmee rekening kan worden gehouden. Dat betreft namelijk de wielmaat en deze maat wordt aangeduid in een aantal inches. Doorgaans wordt voor volwassen dames een wielmaat van 28 inch aangehouden en geldt daarvoor een minimale lichaamslengte van minimaal 145 centimeter. Lees onze tips voor de aanschaf van een damesfiets.

Zadel en stuur afstellen op de juiste hoogte

In de meeste gevallen kan bij een damesfiets het zadel en het stuur in hoogte worden versteld. Op die manier kan altijd de ideale zithouding worden bepaald. Het is belangrijk dat bij het instellen van het zadel de voeten de grond nog kunnen raken. Als de voeten de grond niet kunnen raken, dan kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Bij het moeten remmen, bijvoorbeeld voor een stoplicht dat op rood staat, is er dan geen sprake van op het zadel kunnen blijven zitten, maar moet van de fiets worden afgestapt.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________