Framemaat & framehoogte herenfiets bepalen?

De ideale framemaat van een herenfiets kan op verschillende manieren worden bepaald, namelijk aan de hand van de binnenbeenlengte of op basis van de lichaamslengte, waarbij de framehoogte herenfiets uit een tabel kan worden afgeleid. Daarnaast is het nog mogelijk om de framehoogte van de huidige fiets als uitgangspunt te nemen. Bij herenfietsen is er doorgaans sprake van framematen die gelegen zijn tussen 54 cm en 67 centimeter. In plaats van de aanduiding in centimeters maken bepaalde fietsmerken gebruik van een aanduiding in S, M, L en XL. 

Binnenbeenlengte

Maat bepalen herenfiets aan de hand van binnenbeenlengte

De maat van het frame wordt bepaald door de lengte van de zitbuis. Dat is het deel tussen de bovenkant van de zitbuis en het hart van de trapas. Bij het bepalen van de ideale maat van de herenfiets aan de hand van de binnenbeenlengte wordt aangeraden op blote voeten te gaan staan. De voeten kunnen 15 tot 20 centimeter uit elkaar geplaatst worden om het binnenbeen gemakkelijk te kunnen opmeten.

Er wordt vanaf de grond tot kruishoogte gemeten in centimeters en dat aantal dient met 0.68 te worden vermenigvuldigd om de framehoogte van de herenfiets te berekenen. Als een framemaat uitkomt op bijvoorbeeld 62,3 dan kan wordt dit naar beneden afgerond en is een framehoogte van 62 centimeter van toepassing.

 • Plaats de blote voeten 15 tot 20 cm uit elkaar
 • Meet in centimeters vanaf de grond tot kruishoogte
 • Vermenigvuldig het aantal centimeters met 0.68
 • De uitkomst is de framemaat

Let op: indien er sprake is van een herenfiets met een geveerde zadelpen dan moet er van de uitgerekende framehoogte nog 4 centimeter worden afgetrokken.

Mocht de uitkomst zich net tussen twee maten in bevinden, dan kan afhankelijk van het soort fiets of vorm van gebruik voor de hoogste of de laagste framemaat worden gekozen. Valt de keuze op een stadsfiets om dagelijks aan het verkeer deel te nemen, dan wordt aangeraden om de hoogste framemaat te kiezen. Bij de voorkeur voor een sportfiets die vooral voor sportieve doeleinden wordt gebruikt, kan de laagste maat worden gekozen. Ben je een vrouw? Lees dan meer over de framemaat berekening voor vrouwen.

Herenfietsen

Altec Delta Plus Herenfiets 28 inch 3V- Mat Zwart
Altec Delta Plus Herenfiets 28 inch 3V- Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  555,- Vanaf  495,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal CityFlex Herenfiets 28 inch 3V - Grijs
Popal CityFlex Herenfiets 28 inch 3V - Grijs
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  479,- Vanaf  279,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Urban Herenfiets 28 inch - Army Green
Altec Urban Herenfiets 28 inch - Army Green
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  329,- Aanbiedingsprijs  259,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Damesfiets of kinderfiets kopen? Nu tot wel 40% korting!

Framehoogte herenfiets op basis van de lichaamslengte

Naast het meten van het binnenbeen om de maat van het frame van de herenfiets te bepalen, is er zoals gezegd nog een andere gemakkelijke optie. Er is een tabel beschikbaar, waarin de ideale framehoogte van de herenfiets wordt vastgesteld op basis van de lichaamslengte. De meest voorkomende maten voor herenfietsen worden hieronder in de tabel weergegeven. Aan de hand van de eigen lichaamslengte kan zo direct gezien worden wat de ideale framemaat zal zijn.

Framemaat:

 • 54 cm voor lichaamslengte 168-179
 • 55 cm voor lichaamslengte 170-181
 • 56 cm voor lichaamslengte 172-183
 • 57 cm voor lichaamslengte 174-185
 • 58 cm voor lichaamslengte 175-187
 • 59 cm voor lichaamslengte 177-188
 • 60 cm voor lichaamslengte 179-190
 • 61 cm voor lichaamslengte 181-192
 • 62 cm voor lichaamslengte 183-194
 • 63 cm voor lichaamslengte 185-196
 • 64 cm voor lichaamslengte 187-198
 • 65 cm voor lichaamslengte 188-200
 • 66 cm voor lichaamslengte 190-201

Er kan van deze tabel gebruik worden gemaakt en bij twijfel wordt aangeraden om de lengte van het binnenbeen nog even op te meten, zodat altijd de perfecte framemaat van de herenfiets kan worden vastgesteld. Uiteraard kan een bestaande herenfiets ook als uitgangspunt dienen, waarbij zoals gezegd het meten gedaan kan worden vanaf het middelpunt van de trapas tot en met de bovenkant van de zitbuis. Overigens is er bij herenfietsen niet alleen sprake van een framemaat, maar ook van een wielmaat die in inches wordt uitgedrukt. Zelf nog geen herenfiets? Bekijk ons aanbod van herenfietsen. Lees ook de tips voor de aanschaf van een herenfiets.

Zadel en stuur instellen

De framehoogte van de herenfiets is uiteraard belangrijk, maar ook de positie van het zadel en het stuur hebben invloed op het comfort dat ervaren wordt tijdens het fietsen. Door plaats te nemen op het zadel kan worden bepaald of het zadel hoger of lager moet worden ingesteld of dat deze al ideaal is. Het uitgangspunt is dat de voeten de grond nog moeten kunnen raken. Ook het stuur kan op de gewenste hoogte worden ingesteld door op het zadel plaats te nemen en te bepalen of het stuur hoger of lager moet om de ideale zithouding te realiseren.  

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

> Fietsen kopen? Profiteer van gratis verzending. Vóór {{cut-off_fof_drop}} besteld, de volgende werkdag geleverd!