Waar moet ik opletten bij het kopen van een herenfiets?

Bij het kopen van een herenfiets zijn er een aantal aandachtspunten van belang om verzekerd te zijn van optimaal comfort en langdurig gebruik van de fiets. Er zijn verschillende tips beschikbaar die van pas komen bij het kopen van de ideale herenfiets. Het gaat daarbij onder meer om praktische aspecten, zoals het gebruiksdoel, maar ook om persoonlijke voorkeuren voor bijvoorbeeld kleur, merk en design.

Herenfiets

Gebruiksdoel van belang bij kopen herenfiets

Een van de eerste tips die kan worden gegeven bij de aanschaf van een herenfiets is het bepalen van het gebruiksdoel. Niet elk type fiets is namelijk geschikt voor een bepaald gebruiksdoel. Als een fiets wordt aangeschaft voor de hobby om door bossen te crossen, dan geldt doorgaans dat een mountainbike daarvoor geschikt is, maar een transportfiets niet.

Een transportfiets is wel weer ideaal om van het huis naar het werk of naar de opleiding te fietsen en als er met de fiets ook boodschappen worden gedaan. Dat geldt eveneens voor een stadsfiets of een opafiets. Een beachcruiser zonder bagagedrager biedt echter weer weinig gelegenheid om boodschappen op te vervoeren. Voor het overbruggen van lange afstanden en pleziertochten kan de keuze weer vallen op een toerfiets of op een elektrische fiets die trapondersteuning kan bieden.

Als het de bedoeling is om met de herenfiets naar een bestemming te reizen, waarbij er ook van het openbaar vervoer gebruik wordt gemaakt, dan kan een vouwfiets weer uitkomst bieden. Bepaal dan ook eerst altijd het gebruiksdoel om daarna een keuze te maken voor een bepaald type herenfiets dat daar op aansluit.

 • Stadsfiets
 • Transportfiets
 • Opafiets
 • Beachcruiser
 • Toerfiets
 • Elektrische fiets
 • Racefiets
 • Mountainbike

Herenfietsen

Popal Daily Dutch Basic+ Herenfiets 28 inch - Mat Zwart
Popal Daily Dutch Basic+ Herenfiets 28 inch - Mat Zwart
Rating:
93%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  569,00 Vanaf  465,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Herenfiets 28 inch - Army Green
Altec Roma Herenfiets 28 inch - Army Green
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  289,00 Vanaf  229,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Metro Herenfiets 28 inch N7 - Mat Zwart
Altec Metro Herenfiets 28 inch N7 - Mat Zwart
Rating:
96%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  349,00 Vanaf  289,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Tips kopen herenfiets

Er zijn natuurlijk meerdere aandachtspunten bij het kopen van een herenfiets, want het is ook belangrijk dat er met de juiste maat fiets rekening wordt gehouden. 28 inch is de standaard wielmaat van herenfietsen, maar met betrekking tot de ideale framehoogte kan er van de lichaamslengte worden uitgegaan. Een herenfiets kopen, doe je bij Fietsenopfietsen.nl: gevarieerd aanbod voor scherpe internetprijzen!

Framemaat herenfietsen:

- 54 cm voor lengte 168-179 cm
- 55 cm voor lengte 170-181 cm
- 56 cm voor lengte 172-183 cm
- 57 cm voor lengte 174-185 cm
- 58 cm voor lengte 175-187 cm
- 59 cm voor lengte 177-188 cm
- 60 cm voor lengte 179-190 cm
- 61 cm voor lengte 181-192 cm
- 62 cm voor lengte 183-194 cm
- 63 cm voor lengte 185-196 cm
- 64 cm voor lengte 187-198 cm
- 65 cm voor lengte 188-200 cm
- 66 cm voor lengte 190-201 cm

Wil je je framemaat zelf berekenen? Lees de tips >> framemaat herenfiets berekenen.

Aandachtspunten kopen herenfiets

Er komen nog een aantal aandachtspunten bij kijken voor het aanschaffen van de ideale herenfiets. Elk model herenfiets beschikt weer over andere eigenschappen, waarbij een persoonlijke voorkeur uiteraard een rol kan spelen. Zo kan de voorkeur worden gegeven aan een fiets met versnellingen om het ideale fietstempo aan te houden en op een comfortabele manier van snelheid te kunnen wisselen. Er zijn echter ook talloze uitvoeringen van herenfietsen die niet over versnellingen beschikken.

De persoonlijke voorkeur kan eveneens betrekking hebben op de aanwezigheid van handremmen of alleen een terugtraprem. Het materiaal van de fiets kan uiteraard eveneens van belang zijn, want staal is sterk en stevig en aluminium is licht van gewicht en duurzaam. Een herenfiets kan over extra accessoires beschikken, zoals over een ringslot. Dat heeft als voordeel dat er niet apart een fietsslot hoeft te worden aangeschaft. Dat kan uiteraard wel, want de beste beveiliging van een fiets tegen diefstal is een combinatie van fietssloten.

De bovengenoemde aandachtspunten zijn uiteraard altijd van toepassing, maar dat geldt ook nog voor andere persoonlijke voorkeuren. Bijvoorbeeld voor een bepaald merk, maar ook voor een uitvoering in een specifieke kleur. Verder kan het budget een rol spelen bij het kopen van een herenfiets.

 • Herenfiets met of zonder versnellingen
 • Handrem of terugtraprem
 • Handrem en terugtraprem
 • Staal of aluminium
 • Accessoires
 • Budget

De bovenstaande tips voor het kopen van een herenfiets vormen het ideale uitgangspunt om een fiets te kopen, waar je jarenlang plezier aan kunt beleven. Het aanbod met herenfietsen is bijzonder groot en divers, zodat er voor elk budget en naar ieders wens een ideale aankoop kan worden gedaan.