Fietsen in Duitsland: de 100 Schlösser Route

Veel Nederlanders gaan naar buurland Duitsland voor een ontspannen fietsvakantie. Niet alleen omdat Duitsland lekker in de buurt ligt, maar ook zeker omdat je hier in prachtige gebieden kunt fietsen. Eén van de populairste fietsroutes in Duitsland, is de 100 Schlösser Route, ook wel de 100 Kastelen Route genoemd in het Nederlands. Meer over deze bijzondere route, lees je op deze pagina.

De 100 Schlösser Route: algemene informatie

Vertaal je de naam van de Duitse 100 Schlösser Route naar het Nederlands, dan krijg je de naam 100 Kastelen Route. Deze naam klinkt misschien wat overdreven, maar in feite is de 100 Schlösser Route echt de koningin onder de Duitse fietsroutes. De route brengt je dwars voor het prachtige (en voornamelijk vlakke!) Münsterland en laat je elke etappe wel een paar mooie kastelen zien. Verder rijd je vooral door velden, weiden en boomwallen: erg bijzonder!

De 100 Schlösser Route is 960 kilometer lang en bestaat uit vier rondes. Wil je de hele route niet fietsen, dan kun je een of meerdere van de losse rondes fietsen. Toch raden wij je aan om een paar dagen uit te trekken voor de hele 100 Schlösser Route, want de complete 100 Kastelen Route is zeker de moeite waard.

Fietsen door de 100 Schlösser Route in Duitsland

De 100 Schlösser Route fietsen

De 100 Schlösser Route is onderverdeeld in vier rondes, ook wel etappes genoemd. De kortste ronde is 210 kilometer lang en de langste ronde is 310 kilometer lang. Vind je de totale 100 Schlösser Route te lang, dan kun je er ook voor kiezen om één, twee of drie rondes van de route te volgen.

Hoewel de 100 Schlösser Route vrij lang is, is deze fietstocht toch zeker niet ontoegankelijk. De route is dan wel aan de lange kant, maar is vrij vlak en door de vlakke ondergrond ook prima te doen voor de beginnende fietser. Daar komt nog bij dat je de route uitfietst voor je het in de gaten hebt. Je ziet onderweg zo veel mooist, dat je niet eens het idee hebt al uren op de fiets te zitten.

Tijdens de route kom je langs diverse steden, waaronder Münster, Ahaus, Bocholt, Rheine en Tecklenburg. Ook kom je langs de historische steden Nottuln en Steinfurt. Wij raden je zeker aan bij deze steden even af te stappen om het centrum in te gaan, want de oude steden hebben prachtige historische stadscentra. Door iets meer tijd voor je fietstocht uit te trekken, heb je genoeg tijd om alle bezienswaardigheden onderweg te bewonderen.

Fietstip België/Duitsland/Luxemburg: de Vennbahn

Voor het eerst 100 Schlösser Route fietsen? Lees deze tips

Ga jij de 100 Schlösser Route voor het eerst fietsen? Dan is het goed om je goed voor te bereiden op deze fietstocht. Dit doe je ten eerste door onderstaande drie tips goed door te lezen.

  • Laat je fiets goed nakijken voor je vertrekt. Door je fiets even na te laten kijken, weet je zeker dat je veilig de weg op kunt en onderweg geen pech krijgt. Je kunt een fiets huren om de 100 Schlösser Route te rijden, maar wij raden je altijd aan om je eigen fiets mee te nemen (als je een goede fiets hebt!). Op je eigen fiets rijd je toch het fijnst.
  • Kies een afstand voor de 100 Schlösser Route die bij jou past. Rijd je nooit meer dan 40 kilometer per dag en wil je niet te lang uittrekken voor jouw fietsvakantie? Volg dan een deel van de route. Het is geen goed idee jezelf te overschatten: het fietsen moet wel leuk blijven!
  • Houd rekening met de Duitse verkeersregels. In Duitsland mag je bijvoorbeeld niet met je mobiel in de hand fietsen. Houd hier rekening mee om een boete te voorkomen.

Wist-je-dat er een verschil bestaat tussen een opafiets en een omafiets? Klik op een van de links en oordeel zelf.