Fietsen in Zweden: de Vätternrundan

Zweden is een rustig en groen land. Omdat er zo veel uitgestrekte en rustige natuurgebieden in het land te vinden zijn, kun je hier heerlijk fietsen. Groot voordeel van Zweden als fietsland, is dat het land goed afgestemd is op de recreatieve fietsers. Er zijn bijvoorbeeld veel prachtige fietsroutes te vinden in het land, die stuk voor stuk goede bewegwijzering hebben.

Eén van de populairste fietsroutes in Zweden, is de Vätternrundan. Meer over deze route, lees je op deze pagina.

De Vätternrundan: een korte kennismaking

De Vätternrundan is de naam van een Zweeds fietsevenement. Vertaal je de naam van dit event naar het Nederlands, dan krijg je ‘het rondje Vättern’. De Vätternrundan wordt ieder jaar rond het prachtige Vätternmeer georganiseerd. Dit is een gigantisch meer dat in het zuiden van Zweden ligt. Er komen ruim 20.000 fietsers op het event af, maar je kunt de route natuurlijk ook fietsen buiten het jaarlijkse event om. Het Vätternmeer ligt er altijd, dus je kunt altijd de fiets pakken om de bekende Vätternrundan te fietsen.

Fietsroute in Zweden - Vätternrundan

De Vätternrundan fietsen

Doe je mee met het jaarlijkse Vätternrundan evenement, dan kun je met een van de drie fietsroutes rond het Vätternmeer meefietsen. De eerste route is 100 kilometer lang, de tweede route is 150 kilometer lang en de derde route is 300 kilometer lang. De meeste beginnende toerfietsers nemen de kortere route, terwijl de echte professionals de route van 150 of 300 kilometer rijden.

Fiets je de Vätternrundan buiten het jaarlijkse event om, dan kun je ook een van de drie routes rijden. Er staan misschien geen juichende toeschouwers langs de kant, maar je kunt de kaart van de juiste Vätternrundan alsnog downloaden om deze bekende fietstocht te maken.

Alle routes van de Vätternrundan starten in Motala. Wil je de Vätternrundan rijden, dan is het handig om ook op dit startpunt te beginnen. In dit geval kun je de route van de Vätternrundan namelijk precies rijden. Wil je met het jaarlijkse event meedoen, dan moet je je van tevoren inschrijven. Zonder inschrijving mag je namelijk niet meefietsen.

> Wil je een fietstocht maken door Finland? Lees er meer over in het artikel over de fietsroute Lappeenranta.

Voor het eerst de Vätternrundan rijden: drie tips

Of je nu de jaarlijkse Vätternrundan gaat rijden of gewoon een keer naar het Vätternmeer trekt om deze tocht op eigen houtje te doen: het is belangrijk om je goed voor te bereiden op deze fietstocht. Wij geven je graag drie tips voor een goede voorbereiding.

  • Train voor de fietstocht, zeker als je met het jaarlijkse evenement meedoet. Het is belangrijk niet alleen op een vlakke ondergrond te trainen, maar ook wat ervaring te hebben met het fietsen in een wat bergachtiger gebied.
  • Neem een goede mountainbike mee. De Vätternrundan wordt op de mountainbike gereden, niet op een racefiets of stadsfiets. Wil je de ronde snel kunnen fietsen, dan heb je een goede mountainbike nodig. Heb je zelf geen mountainbike? Dan kun je een fiets huren in de buurt van het Vätternmeer. Regel dit wel voor je naar Zweden vertrekt, zodat je gegarandeerd een fiets kunt meenemen als je de Vätternrundan wil rijden.
  • Maak er een echte vakantie van. Het is zonde om alleen naar Zweden te reizen voor de Vätternrundan. Ga je deze tocht rijden, dan raden wij je aan om hier een hele vakantie aan vast te plakken. Neem je je fiets mee, dan zijn er tientallen geweldige routes in de buurt die je aan jouw Vätternrundan fietstocht vast kunt plakken.

Verder is het erg belangrijk een goede helm mee te nemen als je de Vätternrundan gaat rijden. De omgeving van het Vätternmeer is een uitdaging, ook op de mountainbike. Kom je ten val, dan is het erg belangrijk dat je hoofd goed beschermd is. Bij het jaarlijkse event is een helm zelfs verplicht.

Omafietsen

Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Lavender
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Lavender
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mos Groen
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mos Groen
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - Army Green
Altec Roma Omafiets 28 inch - Army Green
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Vanaf  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Wil je een nieuwe fiets kopen? Bestel een opafiets of een Popal fiets vóór 13.00 uur = volgende dag in huis!