Bekend fietsgebied in Italië: Veneto

De Veneto is een prachtige Italiaanse regio, waar je onder andere de steden Venetië Verona en Padova vindt. Wil je dolgraag een fietsvakantie door Italië organiseren, maar vind je de meeste fietsgebieden in dit land te bergachtig? Dan raden wij je aan om met je fiets naar de Veneto te trekken. In tegenstelling tot veel andere fietsgebieden in Italië, is de Veneto namelijk vrij vlak.

Fietsen in de Veneto

De Veneto is de Italiaanse regio waar je het grootste aantal vrij liggende fietsroutes vindt, ofwel fietsroutes die los liggen van de drukkere autowegen. De fietsroutes in de Veneto zijn niet alleen goed aangelegd en goed voorzien van bewegwijzering, maar zijn bovendien vrij vlak. Ongeveer 90 procent van de fietstochten die je in de regio kunt organiseren, kennen slechts een enkele of helemaal geen klim.

Omdat je lekker vlak kunt fietsen in de Veneto, is dit fietsgebied erg toegankelijk. Niet alleen voor recreatieve fietsers die al wat meer ervaring hebben, maar ook zeker voor beginnende recreatieve fietsers en zelfs jonge kinderen. Wil je een fietsvakantie door Italië organiseren met de kids, dan is deze Italiaanse regio zeker een aanrader om te bezoeken.

Wil je toch wat meer de hoogte in als je in Veneto bent, dan fiets je door de heuvels van het Prosecco-gebied. De heuvels van dit gebied zijn niet hoog, maar bieden wel wat meer uitdaging dan de vlakke routes in de Veneto. Heb je de top van de heuvel bereikt, dan mag je jezelf uiteraard trakteren op een lekker glas lokale Prosecco op het terras.

Fietsen in Veneto (Italië)

> Bekijk ook deze fietsroute Horsterwold (Nederland)

De omgeving van de Veneto

De Veneto is een groene regio. Je kunt hier prettig door de natuur fietsen, waarbij je voornamelijk langs weilanden en glooiende vlaktes komt. Ook zijn er leuke steden en kleinere dorpen te vinden in de omgeving. De grotere steden van Veneto zijn Venetië, Verona, Vicenza, Mantova, Modena en Padova en de kleinere dorpen in de regio zijn Treviso, Asolo en Montagnana. Kom je langs een van deze steden of dorpen, dan raden wij je zeker aan om even van de fiets te stappen om kort wat bezienswaardigheden te bewonderen.

Fietsen in de Veneto: vijf tips

Wil jij het groene en sfeervolle Veneto met de fiets ontdekken? Gebruik dan onderstaande tips om jouw fietsvakantie tot een groot succes te maken.

  • Verdiep je van tevoren in de vele fietsroutes die door de Veneto lopen. Zo kun je jouw fietsvakantie door Italië al een beetje uitstippelen en zo veel mogelijk uit jouw vakantiedagen in het mooie gebied halen.
  • Organiseer jouw fietsvakantie tussen de maanden april en oktober. In deze maanden valt namelijk het fietsseizoen van Veneto. Ga je in de zomer naar Veneto? Houd er dan rekening mee dat het in de middag erg warm kan worden. In de zomermaanden kun je beter niet de hele dag fietsen, maar slechts in de ochtend en late middag (tegen de avond).
  • Neem verschillende soorten fietskleding setjes mee. Denk hierbij aan dunne setjes voor als het warm is, maar ook aan dikkere kledingstukken voor als het wat kouder wordt.
  • Ga je in april, mei, september of oktober naar Veneto om te fietsen? Neem dan een poncho of regenpak mee. In deze maanden kan het namelijk wat vochtiger zijn in de regio.
  • Zorg voor goede lichten op de fiets. Zeker in het voorjaar en in het najaar kan het mistig zijn in de Veneto. Heb je goede lichten op de fiets, dan weet je zeker dat andere weggebruikers je goed zien.

Verder raden wij je aan om jouw fietstocht door de Veneto te combineren met een bezoek aan de stad Venetië. Ben je hier in de buurt, dan is de stad echt de moeite waard om even te bezoeken.

> Ben je bekend met het verschil tussen een omafiets en een opafiets?