Fietsen door Horsterwold in Nederland: de mooiste routes en praktische tips

Er zijn diverse prachtige bossen te vinden in Nederland. Eén van de jongste en bovendien meest spectaculaire bossen in het land, is het Horsterwold bos nabij Zeewolde. Dit bos is ongeveer 3700 hectare groot en is met dit oppervlak officieel het grootste loofbos van Nederland. Wat dit bos zo bijzonder maakt, is het feit dat het bos op kleigrond staat. Omdat deze grond niet beschadigd kan worden door zure regen en bovendien zeer vruchtbaar is, is de groei van bomen in het Horsterwold spectaculair. Wil je dit met eigen ogen zien? Maak dan een van de vele mooie fietstochten door het Horsterwold bos.

In dit artikel lees je meer over het maken van een fietstocht door het Horsterwold bos. Zo lees je welke drie fietstochten door het bos het allermooist zijn, maar krijg je ook praktische tips om jouw Horsterwold fietstocht voor te bereiden.

3x de mooiste fietstochten door het Horsterwold

Omdat het Horsterwold zo groot is, zijn hier verschillende mooie fietsroutes uitgestippeld. De mooiste en populairste fietsroutes in het loofbos, zijn de volgende:

  • De fietsroute door Horsterwold en de polders van Zeewolde.
  • Fietsroute De Groene Oase van Horsterwold.
  • De fietsroute van Nijkerk naar Horsterwold en terug.

De eerste fietsroute gaat door Horsterwold en de polders van Zeewolde. Omdat je ook door de polders fietst, is deze fietsroute erg veelzijdig. De route is bijna 75 kilometer lang.

Fietsroute De Groene Oase van Horsterwold laat je de prachtige omgeving van het bos goed zien. De route ligt namelijk volledig in het Horsterwold en niet in de omgeving van het bos, zoals bij de eerste fietsroute wel het geval is. De route is ongeveer 39 kilometer lang.

Tot slot is er nog de fietsroute van Nijkerk naar Horsterwold en terug. Deze fietsroute laat je niet alleen het prachtige loofbos zien, maar ook de bruisende omgeving van het bos. De route is ongeveer 42 kilometer lang. Zeker als je in de buurt van Nijkerk woont, is deze route de moeite waard om eens te volgen.

Fietsroute door Horsterwold in Nederland

> Kies je voor deze fietstocht, maar beschik je niet over een luxe fiets? Geen probleem! Het belangrijkste is dat je fiets beschikt over een comfortabel zadel, hand- en/of terugtraprem en versnellingen. Kijk eens bij deze Popal fietsen of goedkope transportfietsen. Bestel vóór 13.00 uur = volgende dag in huis.

Jouw fietstocht door het bos voorbereiden: drie tips

Ben jij van plan een lange fietstocht door of naar het Horsterwold te maken? Dan is het verstandig om je voor te bereiden op deze rit, want bovenstaande fietsroutes zijn allemaal vrij lang. Je kunt je het beste voorbereiden op jouw tocht door of naar het Horsterwold met onderstaande drie tips.

  • Neem genoeg eten en drinken mee op de fiets. In de omgeving van het Horsterwold vind je diverse restaurantjes en cafés, maar het is eigenlijk het leukst om een drink- en/of eetpauze in het bos te nemen.
  • Neem een fiets met versnellingen mee. Het Horsterwold is wat heuvelachtig. Heb je een fiets met versnellingen, dan kom je de kleine heuvels in het bos toch wat gemakkelijker op.
  • Ga je in de zomer fietsen? Neem dan insectenspray mee. In het Horsterwold bos wonen veel dieren, waaronder ook verschillende soorten insecten. Om vervelende insectenbeten te voorkomen, neem je een goede insectenspray mee.

Je kunt je auto parkeren op de parkeergarage bij het Horsterwold. Volg je de fietstocht vanuit Nijkerk naar het Horsterwold, dan kun je jouw auto in het centrum van Nijkerk parkeren. Hier zijn diverse gratis parkeerplaatsen te vinden. Je kunt je auto bijvoorbeeld parkeren op parkeerplaats ’t Hazeveld (3862 DE in Nijkerk).

Verder is het goed om te weten dat je in het Horsterwold over het algemeen niet van de paden af mag. Alleen in de Stille Kern, een klein deel van het loofbos, mag je de gebaande paden verlaten. Waar de Stille Kern begint, wordt duidelijk aangegeven. Buiten dit gebied ben je verplicht op de paden te fietsen, niet daarbuiten.

Omafietsen

Altec Maxima Moederfiets N7 - Groen
Altec Maxima Moederfiets N7 - Groen
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 549,00 Vanaf € 495,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal Daily Dutch Basic Damesfiets 28 inch - Göteborg Blue
Popal Daily Dutch Basic Damesfiets 28 inch - Göteborg Blue
Waardering:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 469,00 Vanaf € 375,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 28 Inch 3V - Groen
Altec Dutch Transportfiets 28 Inch 3V - Groen
Waardering:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 459,00 Speciale prijs € 399,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Lees hier meer over fietsroutes door Denemarken