De nationale Fietsroutes van Denemarken

Denemarken is een erg toegankelijk fietsland. De routes die door het land lopen zijn prachtig en omdat de heuvels in Denemarken niet erg hoog zijn, hoef je nooit hele heftige klimmen te doorstaan als je in Denemarken gaat fietsen. Er zijn honderden fietsroutes uitgestippeld in het land, maar de bekendste fietsroutes zijn nog wel de nationale fietsroutes van Denemarken. Meer over deze fietsroutes, lees je op deze pagina.

De nationale fietsroutes van Denemarken: een korte introductie

Denemarken is een echt fietsland. Dit wil zeggen dat er veel rekening wordt gehouden met de vele fietsers die door het land trekken. In totaal zijn er tienduizenden kilometers aan fietsroutes aangelegd in het land. Een deel van deze fietsroutes worden tot de nationale fietsroutes van Denemarken gerekend.

De nationale fietsroutes van Denemarken zijn elf verschillende fietsroutes die van noord naar zuid en van oost naar west lopen. De fietsroutes zijn allemaal goed aangelegd, hebben allemaal duidelijke bewegwijzering en zijn stuk voor stuk in beide richtingen op gedetailleerde fietskaarten uitgetekend. De meeste mensen die in Denemarken gaan fietsen, volgen dan ook een van de 11 nationale routes.

Nationale fietsroutes door Denemarken

De 11 nationale routes in Denemarken op een rijtje

Er zijn 11 fietsroutes die tot de nationale fietsroutes van Denemarken worden gerekend. Het gaat om de volgende routes:

 • De Westkustroute: van Rudbøl naar Skagen. Totale afstand: 550 kilometer.
 • De route van Hanstholm naar Kopenhagen. Totale afstand: 420 kilometer.
 • De Heerweg fietsroute. Totale afstand: 450 kilometer.
 • De route van Søndervig naar Kopenhagen. Totale afstand: 310 kilometer.
 • De Oostkustroute: van Skagen naar Sønderborg. Totale afstand: 650 kilometer.
 • De route van Esbjerg naar Kopenhagen. Totale afstand: 325 kilometer.
 • De route van Sjællands Odde naar Gedser. Totale afstand: 230 kilometer.
 • De route van Rudbøl naar Møn. Totale afstand: 360 kilometer.
 • De route van Rudbøl naar Rødby. Totale afstand: 250 kilometer.
 • De route rond Bornholm. Totale afstand: 105 kilometer.
 • De Limfjord fietsroute. Totale afstand: 580 kilometer.

Zoals je ziet, is de kortste nationale route 105 kilometer lang (de route rond Bornholm) en telt de langste nationale route door Denemarken 650 kilometer (de fietsroute van Skagen naar Sønderborg). Of je nu wat langer of korter wil fietsen: je vindt altijd wel een geschikte nationale route om door Denemarken te volgen.

> tip: Fietsen door Vätternrundan in Zweden

Een nationale route door Denemarken fietsen: drie tips

Wil jij een van bovenstaande nationale fietsroutes volgen? Gebruik dan onderstaande drie tips om jouw fietsvakantie in Denemarken tot een groot succes te maken.

 • Neem warme kleding mee. Ook in de zomer kan het fris zijn in Denemarken, zeker als je in een wat hoger gelegen gebied bent. Neem daarom altijd een jasje of vestje mee, ook als je in de zomer gaat fietsen.
 • Bepaal van tevoren welke route je wil fietsen. Welke route je fietst, bepaalt namelijk het startpunt van jouw fietsvakantie en dit startpunt bepaalt weer hoe je het gemakkelijkst naar Denemarken kunt reizen. Bepaalde bestemmingen zijn het best met de boot te bereiken, terwijl je voor andere startpunten weer beter het vliegtuig kunt pakken.
 • Boek jouw accommodaties al van tevoren. Denk hierbij wel goed na wanneer je waar ongeveer bent. Wees hierin niet te streng voor jezelf, want je mag best rustig door de prachtige natuur van Denemarken fietsen. Je kunt je planning beter wat te los houden dan alles te strak inplannen.

Wil je een fiets huren in Denemarken? Regel dit dan voor vertrek. Op deze manier weet je zeker dat je ook echt een fiets kunt huren. Zeker als je in het hoogseizoen gaat fietsen, ben je niet de enige die een fiets wil huren. Reserveer je geen fiets, dan kan dit betekenen dat je met lege handen komt te staan.

> Popal fiets & opafiets in de aanbieding. Ontvang deze maand tot 40% korting.