Fietsen in de Gelderse- en Eemvallei: de Boerenfietsroutes

De Gelderse Vallei is een landstreek die in Midden-Nederland ligt. De vallei wordt onderverdeeld in drie delen, namelijk de Zuidelijke Vallei, de Noordelijke Vallei en de Eemvallei. Op deze pagina worden vier fietsroutes beschreven, die door de Gelderse Vallei lopen. Het zijn fietsroutes die je voornamelijk door het gedeelte van de Eemvallei voeren.

De Boerenfietsroutes: vier routes door de natuur

De Boerenfietsroutes zijn vier fietsroutes die enkele jaren geleden uitgezet zijn in de Gelderse Vallei. De routes lopen door de rustige en groene omgeving van deze landstreek, maar komen ook langs diverse boerderijen. Deze boerderijen hebben zich opengesteld voor fietsende voorbijgangers, je kunt hier bijvoorbeeld iets eten of drinken, iets doen, iets beleven of iets kopen.

Een opsomming van de vier Boerenfietsroutes

Er zijn vier Boerenfietsroutes. Het gaat om de volgende routes:

  • De Knapzakroute.
  • De Kom-esan route.
  • De Boerenerfroute.
  • De Boerenerven om de Eem fietsroute.

In onderstaande alinea’s worden de vier verschillende fietsroutes kort beschreven.

De Knapzakroute

De Knapzakroute loopt over de Utrechtse Heuvelrug en door de Gelderse Vallei. Op de route liggen diverse boerenbedrijven, die allemaal een bepaalde invulling geven aan het leven op het platteland. Je fietst door het bos als je deze route volgt, maar ook door een heidegebied. Dit maakt de route erg gevarieerd. Er is een korte Knapzakroute van 26 klometer en een lange Knapzakroute van 42 kilometer. Je kunt zelf kiezen welke route jij wil volgen.

De Kom-esan route

Net zoals de Knapzakroute, loopt ook de Kom-esan route over de Utrechtse Heuvelrug en door de Gelderse Vallei. De route brengt je door landerijen, maar ook over smalle boerenweggetjes en langs kleine beekjes. De route is 35 kilometer lang en brengt je, net zoals de Knapzakroute, langs meerdere boerenbedrijven in de buurt.

De Boerenerfroute

Volg je de Boerenerfroute, dan kom je langs vijf boerenbedrijven. Deze boerenbedrijven kun je gewoon voorbij fietsen, maar je kunt hier ook even stoppen om iets te eten of drinken of gewoon kennis te maken. Verder fiets je door diverse natuurgebieden rond Putten, Nijkerk Voorthuizen en Zwartebroek. De route is 35 kilometer lang en loopt voornamelijk door de Gelderse Vallei.

De Boerenerven om de Eem fietsroute

Tot slot is er nog de Boerenerven om de Eem fietsroute. Dit is de kortste Boerenfietsroute, van 23 kilometer lang in totaal. In tegenstelling tot de andere fietsroutes, die voornamelijk door de Gelderse Vallei lopen, focust deze route zich op de Eemvallei. Dit betekent dat je een specifiek gedeelte van de Gelderse Vallei aandoet als je deze route volgt.

De Boerenerven om de Eem fietsroute laat je kennis maken met de mooiste plekjes langs de Eem in Baarn, Soest en Hoogland. Ook kom je langs diverse boerenerven op de route, waar je (voornamelijk bejaarde) paarden kunt aaien, een potje boerengolf kunt spelen, kaas kunt proeven en een ijsje kunt kopen met de kinderen. Of je nu wel of niet stopt bij deze boerenbedrijven: de Boerenerven om de Eem fietsroute is zeker de moeite waard.

Fietstip: de Oeverlandroute

Tip: volg de Boerenfietsroutes op het juiste moment

Wat de vier Boerenfietsroutes zo leuk maakt, is het feit dat je op iedere route bij een of meerdere boerenbedrijven langs kunt gaan. Om dit ook daadwerkelijk te kunnen doen, moet je de route wel op het juiste moment volgen. Dit betekent dat je jouw favoriete Boerenfietsroute volgt als de boerenbedrijven op deze route, geopend zijn. Zijn de bedrijven open, dan weet je zeker dat je welkom bent om kennis te maken met het boerenleven en even pauze te nemen van jouw fietstocht. De openingstijden kunnen per boerenbedrijf verschillen, dus houd hier rekening mee als je een van de Boerenfietsroutes gaat volgen.

> Ben je bekend met de Popal lijn? Nieuw in ons assortiment: de Popal Lola fiets. Bekijk hier de Popal Lola 12 inch en Popal Lola 14 inch, een ideaal cadeau om weg te geven!