Van noord naar zuid: de Oeverlandroute

Er zijn meer dan dertig zogeheten LF-routes uitgestippeld in ons land. LF-routes worden ook wel Landelijke Fietsroutes genoemd en betreffen fietsroutes die voornamelijk geschikt zijn voor meerdaagse fietstochten. De routes zijn niet alleen goed bewegwijzerd, maar laten je bovendien de mooiste stukjes van Nederland zien.

Eén van de LF-routes die je kunt volgen om Nederland op de fiets te verkennen, is de LF7 route. Deze route wordt ook wel de Oeverlandroute genoemd en loopt van het noorden van het land naar het zuiden van het land. Meer over deze fietsroute, lees je in dit artikel.

LF7: de Oeverlandroute

De Oeverlandroute is een Landelijke Fietsroute die in Schoorl start, een relatief onbekende woonplaats in de buurt van Alkmaar. Volg je de gehele route, dan kom je uiteindelijk in Maastricht terecht. De route wordt niet voor niets de Oeverlandroute genoemd, want deze fietsroute loopt vrijwel helemaal langs het water. Vind je het fijn om langs het water te fietsen, dan is deze route zeker iets voor jou.

De Oeverlandroute loopt voor een groot deel over hoge dijken. Omdat de fietsroute wat hoger ligt dan de directe omgeving, word je regelmatig op mooie uitzichten getrakteerd. Op rivieren en meren, maar ook op uitgestrekte weilanden.

Oeverlandroute fietsroute

De totale afstand van de Oeverlandroute

Volg je de hele Oeverlandroute, dan fiets je vanuit Schoorl (bij Alkmaar) naar Maastricht. Dit betekent dat je een afstand van ongeveer 385 kilometer af moet leggen.

Hoe lang je over de Oeverlandroute doet, is afhankelijk van je fietstempo. Ben je het gewend heel hard te fietsen en fiets je met gemak 100 kilometer per dag, dan kun je deze fietsroute in minder dan vier dagen volgen. Vind je het juist fijn om de tijd te nemen voor een langere fietstocht, dan kun je met gemak ook een week of langer over de fietstocht doen. Zeker als je tussendoor regelmatig pauze neemt en van de route afwijkt om de omgeving te ontdekken, kun je hier langer dan een week over doen.

> Fietstip: fietsroutes Lage Vuursche

Overnachten op de Oeverlandroute

Hoe snel je ook fietst, je kunt de Oeverlandroute niet in een enkele dag volgen. Dit betekent dat je gegarandeerd enkele overnachtingen moet organiseren op deze fietsroute. Wij raden je aan om dit van tevoren te doen, zodat je gegarandeerd ergens op de route kunt slapen. Zeker in het hoogseizoen is dit belangrijk, want dan ben jij niet de enige die de Oeverlandroute wil volgen en op de route wil slapen.

Bedenk voor jezelf hoeveel kilometer je per dag ongeveer kan en wil fietsen. Stippel op basis van dit tempo jouw route per dag uit, zodat je weet waar je ongeveer moet slapen op de route. Ga in deze omgeving op zoek naar een camping of een hotel, afhankelijk van jouw voorkeur. Leg deze camping of dit hotel direct vast, zodat je van een slaapplek verzekerd bent.

Ga je kamperen op de route? Vergeet dan niet de juiste benodigdheden mee te nemen, zoals een tent, een gasstelletje, luchtbedden en slaapzakken. Wil je niet te veel bagage meenemen op de fiets, dan kun je beter in een hotel op de route overnachten.

De Oeverlandroute fietsen: wat moet ik meenemen?

Ook als je niet gaat kamperen op de Oeverlandroute, zijn er een paar dingen die je mee moet nemen op de fiets:

  • Een bandenplakset.
  • Een EHBO-doos.
  • Extra batterijen voor de fietslampen of extra fietslampen.
  • Zonnebrand, een pet en een zonnebril.
  • Een poncho of regenpak.
  • Een jas of vestje, ook in de zomer.
  • De route die je wil volgen, uitgeprint. Je kunt de route op je telefoon volgen, maar het is ook altijd handig om een geprinte route mee te nemen.
  • Een flesje water en een paar snacks.

> nieuw in het assortiment: Popal Bela fietsen & Popal Benthe fietsen

Omafietsen

Spirit Omafiets 26 inch - Grijs Roze
Spirit Omafiets 26 inch - Grijs Roze
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Jeans Blauw
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Jeans Blauw
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Excellent 24 inch meisjesfiets - Lichtblauw
Volare Excellent 24 inch meisjesfiets - Lichtblauw
Onze prijs
 349,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*