Fietsen in Nationaal Park Drentsche Aa: de mooiste route

In de provincie Drenthe zijn diverse natuurgebieden te vinden. Eén van deze natuurgebieden is Nationaal Park Drentsche Aa. Dit beek- en esdorpenlandschap is ruim 100 vierkante kilometer groot en omvat maar liefst 16 dorpen en gehuchten. Je kunt hier fijn wandelen, maar je kunt hier ook heerlijk fietsen. Er zijn diverse fietsroutes uitgestippeld in Nationaal Park Drentsche Aa. De mooiste fietsroute wordt op deze pagina beschreven.

De mooiste fietsroute door Nationaal Park Drentsche Aa

De mooiste en populairste fietsroute die door Nationaal Park Drentsche Aa loopt, is Rondje Drentsche Aa. Deze fietsroute is 32 kilometer lang en loopt door een groot deel van dit nationale park. Je kunt deze fietsroute eenvoudig online downloaden, onder andere op de website van Nationaal Park Drentsche Aa. Je kunt deze fietsroute volgen met volwassenen, maar de route is ook zeker geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen. De afstand van 32 kilometer is niet te lang voor (jonge) kinderen en omdat de route door een inspirerende omgeving loopt, is het hartstikke leuk Rondje Drentsche Aa samen met de kids te fietsen. Zorg er wel voor dat de kinderen goede fietsen hebben, want dit is erg belangrijk bij het fietsen van langere afstanden.

Rondje Drentsche Aa heeft twee startpunten. Je kunt zelf kiezen welk startpunt jij aan wil houden als je deze route gaat fietsen. Hierbij heb je de keuze uit de volgende locaties:

  • De parkeerplaats bij de Kymmelsberg te Schipborg.
  • De toegangspoort van Nationaal Park Drentsche Aa te Rolde. Deze toegangspoort wordt ook wel Onder de Molen genoemd.

Onderzoek welk startpunt voor jou het gunstigst is en vertrek richting dit startpunt om fietsroute Rondje Drentsche Aa te volgen.

Fietsen in Nationaal Park Drentsche Aa

> Ben je meer van de fietsvakanties door het buitenland? Lees dan dit artikel over fietsroutes langs de Belgische kust. Zeker een aanrader!

Tip: de Boerenfietstocht in de maanden juli en augustus

In de maanden juli en augustus wordt er een leuk fietsevent georganiseerd. Dit even wordt de Boerenfietstocht genoemd. Je kunt deze route drie keer per jaar rijden, namelijk één keer in de maand juli en twee keer in de maand augustus.

De Boerenfietstocht is een veelzijdige route die je kennis laat maken met het landelijke gebied van Nationaal Park Drentsche Aa. Onderweg kom je niet alleen uitgestrekte weilanden tegen, maar ook grazende koeien en allerlei verschillende gewassen. Op de route vind je diverse informatieborden. Deze informatieborden geven onder andere informatie over de gewassen die op dat moment groeien.

Ook kom je tijdens de Boerenfietstocht langs zeven verschillende agrarische bedrijven. Vijf van deze bedrijven hebben een winkel aan huis, waar je heerlijke streekproducten kunt kopen. Op de drie dagen dat de Boerenfietsroute georganiseerd wordt, zijn de boerenbedrijven geopend voor publiek. Dit betekent dat je wat producten kunt kopen in de winkel, maar ook dat je een rondleiding kunt krijgen in het boerenbedrijf. Vind je het leuk om wat meer te weten te komen over het boerenleven en het runnen van een agrarische onderneming? Dan raden wij je zeker aan om een of meerdere boerenbedrijven te bezoeken als je de Boerenfietsroute volgt.

> zoek je een nieuwe kinderfiets? Bij kinderfietsen is er sprake van inchmaten en bij fietsen voor volwassenen is er sprake van framematen. Let bij de aanschaf van een nieuwe kinderfiets goed op de inchmaat. Zo is de Popal 20 inch fiets geschikt voor kinderen in de leeftijd 6-8 jaar en de Popal 22 inch fiets geschikt voor kinderen in de leeftijd van 7-9 jaar. 

De Boerenfietstocht volgen met de kinderen

Het volgen van de Boerenfietstocht is een leuke manier om een dagje uit met het hele gezin in te vullen. Het is niet alleen fijn om met de kinderen te fietsen, maar het is ook leuk om samen met de kids diverse boerenbedrijven te bezoeken. Ben je in de buurt van Rolde op de dagen dat de Boerenfietstocht georganiseerd wordt, dan raden wij je zeker aan om met deze fietstocht mee te doen.

Tip: neem je de kinderen mee om de Boerenfietstocht te fietsen? Zorg er dan voor dat de kinderen goede fietsen hebben, het liefst met versnellingen. Ook is het goed er rekening mee te houden dat het volgen van de Boerenfietstocht langer duurt met kinderen, aangezien zij minder hard kunnen fietsen.

Spirit transporter omafiets 28 inchPopal Cooper kinderfietsPopal Black fighter 14 inch