Mag ik een fiets meenemen in het vliegtuig?

Een fiets mee in het vliegtuig is ideaal als het de bedoeling is om bijvoorbeeld op de plaats van bestemming te gaan fietsen. Bijvoorbeeld met een racefiets, toerfiets of met een mountainbike. Door je eigen fiets mee te nemen, heb je het comfort van thuis wat je gewend bent. Ook heb je geen rompslomp van een buitenlandse fietsenverhuur. Je eigen fiets meenemen in het vliegtuig kan. Wel zijn er een aantal voorwaarden. We nemen je mee in de aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Welke luchtvaartmaatschappij?

De voorwaarden kunnen per luchtvervoerder verschillen. Bij Transavia en KLM dient de fiets in een doos verpakt te worden, maar bij Ryanair is het bijvoorbeeld toegestaan om een fietstas te gebruiken. Lufthansa biedt echter de gelegenheid om de fiets zonder verpakking in te checken. Kijk voordat je gaat boeken, altijd eerst naar de voorwaarden van de vervoerder. Zo kom je op het vliegveld niet voor vervelende verrassingen te staan.

Fiets goed inpakken

Je fiets wordt altijd als bagage ingecheckt en het wordt vervoerd in het ruim. Het is belangrijk dat je de fiets tijdens de reis goed beschermd. Fietsen kunnen op verschillende manieren worden verpakt, zoals in een fietshoes of in een fietsdoos. Dit kun je thuis al doen maar er zijn op het vliegveld ook vaak mogelijkheden om de fiets te laten inpakken. Ga je niet met het vliegtuig maar wil je wel je fiets meenemen? Lees hier de algemene tips over het meenemen van een fiets op vakantie.

Bagage Fiets

Fiets demonteren

Om met de fiets in het vliegtuig te reizen, wordt aangeraden om fietsonderdelen te demonteren voordat je de fiets incheckt. Draai de trappers los, laat het zadel zakken en draai je stuur zijwaarts. Mocht het zadel nog te hoog zijn, haal het zadel dan er helemaal af. Onderdelen die uitsteken op de fiets, zoals een fietsbel, draai je in, zodat het niet meer zo erg uitsteekt.

Kun je alleen maar een kleine fietsdoos krijgen? Dan is het vaak nodig om het voorwiel te verwijderen. De as van het voorwiel voorzie je van beschermdopjes en de uitvalgleuven van de voorvork bescherm je met plastic. De vliegtuigmaatschappijen raden aan om een beetje lucht uit de fietsbanden te laten lopen voor het meenemen van de fiets in het vliegtuig.

Als de fiets in een doos wordt verpakt, dan is het handig dat deze over twee handgaten beschikt om de doos gemakkelijk te kunnen tillen. Om de fiets te beschermen tegen beschadigingen tijdens vervoer in het vliegtuig is het mogelijk om wat karton of bubbelplastic aan te brengen op bijvoorbeeld het stuur.

>Niet overal in Nederland is het toegestaan om op het strand te fietsen, lees meer over fietsen op het strand. Voor bestemmingen in het buitenland is het verstandig om bij de reisbureau's te informeren naar de infrastructuur en de veiligheid van het fietsen.