Mag ik een fiets meenemen in het vliegtuig?

Een fiets mee in het vliegtuig is ideaal als het de bedoeling is om bijvoorbeeld op de plaats van bestemming te gaan fietsen. Bijvoorbeeld met een racefiets, toerfiets of met een mountainbike. Er zijn zeker mogelijkheden om een fiets in het vliegtuig mee te nemen, waarbij er uiteraard wel sprake is van bepaalde voorwaarden. Bovendien kunnen de voorwaarden per luchtvaartmaatschappij verschillen.

Als je antwoord zoekt op de vraag ‘Mag je met de fiets in het vliegtuig’, dan is het in de eerste plaats belangrijk om te kijken naar de voorwaarden van de luchtvervoerder. Het is ook mogelijk om aan de hand van de bestemming en luchthaven van vertrek te kijken welke luchtvaartmaatschappij de beste voorwaarden biedt om met de fiets in het vliegtuig naar de bestemming te reizen.

Bagage Fiets

Fiets in vliegtuig als bagage

Het is wellicht overbodig om te melden dat een fiets in het vliegtuig als bagage wordt vervoerd, want in de ruimte waar de passagiers zich bevinden, bestaat vanwege de beperkingen aan de handbagage geen mogelijkheid om een fiets aan boord van het vliegtuig mee te nemen.

De fiets wordt als bagage ingecheckt en in de bagageruimte van het vliegtuig vervoerd. Het is belangrijk dat de fiets tijdens de reis uiteraard goed beschermd is om niet beschadigd te worden. Fietsen kunnen op verschillende manieren worden verpakt, zoals in een fietshoes of in een fietsdoos. Dat kan thuis al gedaan worden, maar het is bij een vertrek vanaf Schiphol bijvoorbeeld ook mogelijk om ter plekke een fietsdoos te kopen.

Controleer echter wel even van tevoren of die mogelijkheid bestaat, want in het hoogseizoen kan het voorkomen dat er geen verpakkingsdozen meer voorradig zijn. Een fietshoes heeft als voordeel ook op de terugweg weer gebruikt te kunnen worden en heeft als extra voordeel dat de fiets nog gemakkelijk kan rollen.

 • Fietsdoos met handgaten
 • Fietshoes
 • Fietsdoos te koop op Schiphol

Het is natuurlijk een stuk relaxter om de fiets thuis al in te pakken, want dan is er alle tijd en gelegenheid voor. Indien de fiets in het vliegtuig meegaat en nog verpakt moet worden op Schiphol, dan kan dat wat meer stress opleveren. Lees hier de algemene tips over het meenemen van een fiets op vakantie. Niet overal in Nederland is het toegestaan om op het strand te fietsen, lees meer over fietsen op het strand. Voor bestemmingen in het buitenland is het verstandig om bij de reisbureau's te informeren naar de infrastructuur en de veiligheid van het fietsen.

Fiets verpakken om in vliegtuig mee te nemen

Om met de fiets in het vliegtuig te reizen, wordt aangeraden om fietsonderdelen te demonteren. Zo kunnen de trappers worden losgedraaid met een steeksleutel en kan het zadel worden losgedraaid met een inbussleutel. Laat het zadel vervolgens zakken om daarna weer vast te draaien en bevestigd daarna een plastic zakje over het zadel, zodat beschadigingen tijdens de vlucht voorkomen worden.

Mocht de fiets met het zadel nog te hoog zijn voor de doos, dan wordt uiteraard aangeraden om het zadel eraf te halen. Het fietszadel kan dan verpakt worden met karton en aan het frame van de fiets worden bevestigd. Uitstekende delen, zoals een fietsbel kunnen naar beneden worden gedraaid. Het stuur dient zijwaarts gedraaid te worden en eventueel worden verlaagd

Bij het gebruikmaken van een kleine fietsdoos is het nodig om het voorwiel te verwijderen. De as van het voorwiel kan worden voorzien van beschermdopjes en de uitvalgleuven van de voorvork kan van een stukje plastic worden voorzien. De vliegtuigmaatschappijen raden aan om een beetje lucht uit de fietsbanden te laten lopen voor het meenemen van de fiets in het vliegtuig.

 • Trappers losdraaien
 • Zadel naar beneden zetten
 • Of zadel eraf halen bij vervoer in kleine fietsdoos
 • Stuur in lengterichting en eventueel naar beneden
 • Voorwiel verwijderen
 • Beschermdopjes op as aanbrengen
 • Plastic in uitvalgleuven van voorvork
 • Beetje lucht uit banden laten lopen

Als de fiets in een doos wordt verpakt, dan is het handig dat deze over twee handgaten beschikt om de doos gemakkelijk te kunnen tillen. Om de fiets te beschermen tegen beschadigingen tijdens vervoer in het vliegtuig is het mogelijk om wat karton of bubbelplastic aan te brengen op bijvoorbeeld het stuur. Is je fiets toe aan vervanging? Kijk dan eens bij onze goedkope transportfietsen.

Vliegtuig

Vliegmaatschappijen en fiets mee in vliegtuig

Er gelden per vliegmaatschappij andere regels en andere kosten voor het meenemen van een fiets in het vliegtuig. Bij Transavia en KLM dient de fiets in een doos verpakt te worden, maar bij Ryanair is het bijvoorbeeld toegestaan om een fietstas te gebruiken. Lufthansa biedt echter de gelegenheid om de fiets zonder verpakking in te checken. Het is door de verschillende voorwaarden altijd aan te raden om de voorwaarden door te nemen en voor de zekerheid na te gaan of het mogelijk is een fiets in het vliegtuig mee te nemen.

Omafietsen

Spirit Cargo 26 inch - Mat zwart
Spirit Cargo 26 inch - Mat zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,- Aanbiedingsprijs  379,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  219,- Aanbiedingsprijs  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets 26 inch - Blauw
Spirit Omafiets 26 inch - Blauw
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!