Fiets meenemen op vakantie: hoe doe ik dat?

Fietsen op vakantie is een populaire activiteit en biedt alle gelegenheid om de wijde omgeving van de vakantiebestemming te ontdekken. Het is natuurlijk het prettigst om de eigen fiets mee te nemen op vakantie, zodat deze altijd bij de hand is en er op uit getrokken kan worden, wanneer men wil. Er zijn verschillende manieren om een fiets op reis mee te nemen, maar de wijze waarop hangt uiteraard af van het vervoer naar het vakantieadres.

Zo kan de reis met de auto worden ondernomen, maar is het ook mogelijk om met de trein te gaan. Met de trein gaan ben de fiets meenemen op vakantie betekent ook dat het mogelijk is om naar de eindbestemming te reizen en vanaf daar terug naar Nederland te fietsen. Het maken van lange fietstochten door Europa is namelijk enorm populair. Verder kan de fiets in het vliegtuig worden meegenomen.

Fietsendrager

Fiets meenemen op vakantie met de auto

Bij het meenemen van fietsen op vakantie met de auto zijn er verschillende opties beschikbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een fietsdrager voor op de trekhaak aan te schaffen, waar meerdere fietsen op kunnen worden geplaatst. Ook kunnen er fietsen op het dak worden vervoerd indien de auto niet over een trekhaak beschikt. Als er een caravan meegaat, bestaat er ook nog een optie om de fietsen daar achterop te vervoeren.

Een trekhaak fietsendrager is geschikt voor het vervoer van maximaal vier fietsen, waarbij er wel rekening gehouden dient te worden met de maximale kogeldruk van de trekhaak. Verder dient bij de aankoop ook rekening worden gehouden dat het fietsenrek bij het type fiets aansluit. Voor het vervoeren van mountainbikes is er namelijk een bredere wielgoot nodig dan voor een toerfiets.

De fiets meenemen op vakantie met de auto op een fietsendrager biedt voordelen ten opzichte van het vervoeren van de fietsen op het autodak. Er wordt namelijk minder weerstand ervaren en dat scheelt in het brandstofverbruik. Bovendien hoeven de fietsen bij een fietsendrager (lees hier de tips over hoe je een fietsendrager bevestigt) minder hoog te worden opgetild in vergelijking met het plaatsen op een dak.

  • Fietsdrager op trekhaak
  • Vervoer op autodak
  • Fietsen op kofferbak/vijfde deur
  • Achterop of in de caravan

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Fiets meenemen naar vakantie in eigen land met de trein

Een fiets meenemen naar vakantie met een bestemming in Nederland, waar met de trein naartoe wordt gereisd, is eenvoudig. De NS biedt namelijk mogelijkheden om de fiets in de trein mee te nemen, maar wel buiten de spitstijden die in de zomermaanden juli en augustus overigens weer niet gelden en evenmin in het weekend van toepassing zijn.

Om de fiets in de trein mee te nemen naar vakantie is het nodig om een NS Dagkaart Fiets aan te schaffen voor een vast bedrag van 6 euro. Er geldt ongeacht de eindbestemming in Nederland een vaste prijs. De NS staat overigens niet toe om fietsen met een verbrandingsmotor te vervoeren en tijdens de reis dient bagage van de fiets afgehaald te worden. De fiets blijft tijdens de treinreis altijd onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar vallen.

  • Dagkaart fiets kopen
  • Bagage van fiets
  • Eigen verantwoordelijkheid
  • Geen fiets met verbrandingsmotor

Fiets meenemen op vakantie naar buitenland met de trein

Als de bestemming van de vakantie in het buitenland is gelegen en het is de bedoeling om met de trein te reizen en de fiets mee te nemen, dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Vanuit Nederland rijdt er een internationale trein, waarin fietsen kunnen worden meegenomen. Dat kan ook in de Thalys of bijvoorbeeld in de TGV en in de Intercity die naar Brussel rijdt.

Elke vervoerder kan weer andere eisen stellen aan het meenemen van een fiets in de trein, zodat aangeraden kan worden om vooraf goed uit te zoeken van welke treinen er in welk land gebruik wordt gemaakt en daarbij te kijken welke voorwaarden de vervoerder stelt aan het meenemen van fietsen. Lees hier onze uitgebreide tips over fiets meenemen in de trein.

Bagage

Fiets meenemen in het vliegtuig

Een fiets meenemen op vakantie naar het buitenland, waarbij de reis gemaakt wordt met het vliegtuig behoort ook tot de mogelijkheden. De fiets wordt als speciale bagage aangemerkt en daarvoor dient een bepaalde prijs te worden bepaald. De hoogte van de prijs is daarbij afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, waar men mee vliegt. Lees hier meer over een fiets meenemen in het vliegtuig.

Omafietsen

Spirit Omafiets 26 inch - Blauw
Spirit Omafiets 26 inch - Blauw
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  249,- Aanbiedingsprijs  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets 26 inch - Grijs Roze
Spirit Omafiets 26 inch - Grijs Roze
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*