Hoe pomp ik mijn fietsband op?

Op een ogenschijnlijk simpele vraag als ´Hoe pomp ik mijn fietsband op?´ zijn verschillende antwoorden mogelijk. Er kan uiteraard ook een simpel antwoord gegeven worden voor een fietsband oppompen door gewoonweg een fietspomp te gebruiken. Het is dan echter de vraag hoe hard de band moet worden opgepompt, want dat hangt onder meer weer af van het type band en soort fiets. Een band die over het juiste niveau aan lucht beschikt, biedt meer comfort en grip en bovendien rijd je de band tijdens het fietsen dan minder snel lek. Doorgaans geldt dat er meer lucht in de banden van racefietsen wordt gepompt dan in de luchtbanden van een mountainbike. Verder kunnen fabrikanten nog weer andere adviezen geven ten aanzien van de ideale bandenspanning.

fiets oppompen

Fietsband oppompen bar voor de ideale bandenspanning

Bij de term fietsband oppompen bar is er sprake van het rekening houden met de bandenspanning. Het is namelijk de bandenspanning die in de eenheid bar wordt uitgedrukt. Met een gewone fietspomp is dat natuurlijk niet te achterhalen, maar daarvoor is een oplossing. De fiets oppompen en rekening houden met het aantal bar is namelijk mogelijk een met hogedrukpomp. Door dit type pomp te gebruiken, kan exact worden nagegaan hoeveel lucht er nog in de band gepompt moet worden. De fietsband oppompen bij ventiel spreekt uiteraard voor zich. 

Overigens dient er bij het bepalen van de ideale bandenspanning ook rekening gehouden te worden met het gewicht van de fiets. De voorband en achterband hoeven niet dezelfde bandenspanning te hebben. Zo wordt aangeraden om een mountainbike met een gewicht tussen 70 en 80 kilogram een bandenspanning te geven van 2.6 bar in de achterband en 2.5 bar in de voorband. Als het een racefiets met hetzelfde gewicht betreft, dan wordt aangeraden om de achterband tussen 7.5 en 8 bar op te pompen en de voorband tot 7 bar. Bij fietsen voor kinderen is het belangrijk dat er niet te weinig lucht in de band zit met het oog op veiligheid.

Op fietsbanden staat vermeld wat de maximale en minimale druk is en er kan altijd een waarde tussen deze limieten worden gekozen. Bij een fietsband oppompen tussen de waarden kan rekening worden gehouden met de eigen voorkeuren en met de ondergrond waarover gefietst wordt. Zo voelt het bijvoorbeeld meer comfortabel aan om met een wat zachter band over klinkers te fietsen. In dat geval kan met betrekking tot de fiets oppompen de keuze worden gemaakt om de spanning in de band bij de minimale druk uit te laten komen.

In het algemeen kan gesteld worden dat een lagere druk tijdens het fietsen meer grip en comfort biedt. Als er sprake is van een hogere bandenspanning, dan is er weer een ander voordeel. Er wordt dan namelijk minder snel lek gereden, maar ook is er sprake van een lagere rolweerstand en een langere levensduur. Het is zeer zeker aan te raden om bij een fietsband oppompen van een fietspomp met spanningsmeter aan te schaffen en uiteraard ook periodiek een controle uit te voeren of het niveau van de bandenspanning nog op peil is. Is de fietsband opgepompt maar blijkt dat de fietsband lek is? Lees dan meer in het artikel over fietsband plakken.

Omafietsen

Disney Frozen 2 Meisjesfiets 16 inch - Blauw/ Paars
Disney Frozen 2 Meisjesfiets 16 inch - Blauw/ Paars
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  199,95 Special Price  165,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Walesa Damesfiets 28 inch 3V - Mat Zwart
Altec Walesa Damesfiets 28 inch 3V - Mat Zwart
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  529,00 Vanaf  469,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Vintage Transportfiets 28 inch 3V - Mat Groen
Altec Vintage Transportfiets 28 inch 3V - Mat Groen
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  519,00 Special Price  459,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Fietsband oppompen zonder pomp

Een fietsband oppompen zonder pomp lijkt op het eerste gezicht een uitzichtloze missie, maar er zijn toch een aantal opties om de band weer hard te krijgen. Als je geen beschikking hebt over een fietspomp of onderweg bent en een handpompje ontbreekt, dan heb je altijd de gelegenheid om naar de dichtstbijzijnde fietsenwinkel te gaan om de banden daar weer van lucht te laten voorzien. Een andere optie is om bij een fietsenrek een kijkje te nemen om te zien of daar fietsen zijn te vinden die over een handpomp beschikken. De handpomp kan dan even geleend worden om de eigen banden weer te vullen om daarna weer op de fiets van de eigenaar van de pomp te worden geplaatst. Als er onderweg geen opties aanwezig zijn voor een fietsband oppompen dan zit er niets anders op dan met de fiets in de hand de weg te vervolgen of hulptroepen in te schakelen die je op komen halen of een fietspomp komen brengen. Om een situatie met een lege band zonder fietspomp voorhanden te voorkomen, is er natuurlijk een simpele oplossing en dat is het aanschaffen van een handpomp die eenvoudig op de fiets of in de rugzak kan worden meegenomen. Naast een optimale bandenspanning is het belangrijk dat het stuur op de juiste hoogte staat ingesteld. Lees meer over het instellen van de juiste stuurhoogte.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________