Hoe plak ik mijn fietsband?

Je hebt je jas aan, rugzak op je rug en je pakt je fiets om weg te gaan. Maar dan zie je dat je een lekke band hebt. Heel vervelend, zeker als je haast hebt. Je kunt 2 dingen doen. Je gaat naar de fietsenmaker of je plakt zelf je band. Zelf plakken is natuurlijk sneller. Bij je fietsenmaker ben je je fiets een tijdje kwijt. Dus maak het jezelf makkelijk en leer hier hoe je je band zelf plakt. Binnen een mum van tijd kan je weer op pad.

Band plakken fiets

Fietsen zijn ideaal als vervoersmiddel. Maar helaas is een lekke band wel eens de realiteit. Hoe plak je een fietsband is natuurlijk een vraag die iedereen die nog nooit een band heeft geplakt zichzelf kan stellen. Om je band zelf te kunnen plakken heb je een reparatiesetje nodig. Het handig om een emmer met water klaar te zetten. Dit is een gemakkelijke manier om het gat op te sporen. Ook heb je een schaar en een fietspomp nodig. In het reparatiesetje zitten de volgende onderdelen:

- Bandenlichters
- Lijm
- Plakkers
- Schuurpapier

Naast het standaard reparatiesetje is er verder een schaar en een fietspomp nodig, want uiteindelijke moet bij een band plakken fiets de band weer worden gevuld met lucht. De eerste stap bij het plakken van een band is alle spullen klaarzetten en de fiets op de kop neerzetten. Wist u dat een schone fietsketting het rijcomfort verbetert? Hier leest u de tips voor het schoonmaken van een fietsketting.

Stappenplan: band plakken

Om het proces van het banden plakken iets overzichtelijker te maken hebben we het proces onderverdeeld in stappen. Ga met een gerust hart weer het fietspad op na het doorlopen van de stappen:

Stap 1 - Voorbereiding: zet alle spullen klaar en zet de fiets op de kop neer. Is de band nog niet helemaal leeg? Laat de band dan leeglopen en draai het ventiel los.

Stap 2 - Haal de buitenband eraf: pak een bandenlichter en plaats deze tussen de velg en de buitenband. De 2e lichter plaats je hetzelfde maar dan 3 spaken verder. Met de 3e bandenlichter maak je de buitenband voorzichtig los. Voel dan gelijk of je niks scherps voelt zitten zoals glas of een spijker

Stap 3 - Haal de binnenband eraf: als je deze hebt verwijderd pomp je de binnenband op. Zo zie je waar het lek zit. Bij een groot lek is het vaak te horen en te zien. Bij een klein lek niet. Hiervoor heb je de emmer met water. Houd de band in het water. Op de plek waar de luchtbelletjes verschijnen, is het lek. Controleer altijd of er niet meerdere lekken zijn.

Stap 4 - Het gaatje opschuren: nadat je het lek hebt gevonden laat je de band leeglopen. Schuur het gaatje voorzichtig op met schuurpapier.

Stap 5 - Plakken: knip een rondje uit een plakker of pak een kant-en-klaar plakkertje. Smeer lijm op de plek van het gat, druk het plakkertje erop en houd het vast. Houd een droogtijd aan van 5 minuten

Stap 6 - Plaats de band weer op de fiets: pomp de binnenband een beetje op. Plaats de buitenband in de velg. Zit de band weer? Pomp de band volledig op en je bent klaar om te fietsen

Heb je moeite met het oppompen van een fietsband? Ook hiervoor is een duidelijk stappenplan omschreven. 

> Damesfiets & kinderfietsen: tot wel 40% korting!