Hoe maak ik een fietsketting schoon?

Een fietsketting schoonmaken van een fiets is een klus die vaak wordt vergeten of waar zelfs niet eens aan gedacht wordt. De ketting is echter een van de meest belangrijke onderdelen van de fiets en het is dan ook aan te raden om daar aandacht aan te besteden. Het kan zijn dat het fietsen op een gegeven moment niet meer zo soepel gaat. Een fietsketting vervangen om de fiets weer als vanouds te laten rijden is dan een optie, maar het hoeft niet zover te komen dat direct een nieuwe fietsketting moet worden aangeschaft. Enig onderhoud kan dat namelijk voorkomen en bij dat onderhoud kan worden gedacht aan een fietsketting schoonmaken of ontvetten, maar ook aan een fietsketting smeren. Het onderhoud wordt zeker aangeraden als er sprake is van een fiets met een derailleurversnelling en voor fietsen die geen bescherming genieten doordat er geen gesloten kettingkast aanwezig is. Na het schoonmaken van de fietsketting is het advies om ook een kijkje te kijken naar de lucht in de fietsband. Een fietsband oppompen is eenvoudig, maar wordt vaak vergeten. Dit terwijl het fietsen op een harde band het rijcomfort verbetert. Werken de remmen niet? Lees hier meer over remmen afstellen.

Ketting Schoonmaken

Fietsketting schoonmaken: de benodigdheden

Een fietsketting schoonmaken als vorm van onderhoud kan regelmatig worden uitgevoerd. Er zijn dan uiteraard een aantal zaken nodig om de klus optimaal te klaren. Bij een fietsketting ontvetten, is het bijvoorbeeld belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van een kettingreiniger of ontvetter en voor een fietsketting smeren kan een smeermiddel worden gebruikt. Zo zijn er meerdere spullen nodig om de fietsketting schoon te maken, zoals:

- Kettingreiniger en smeermiddel
- Handschoenen
- Twee niet pluizige doekjes of één grote doek
- Kettingborstel
- Zeiltje of doos op de grond

Er wordt aangeraden om werkhandschoentjes te dragen, zodat de handen schoon blijven van het vet en de reinigingsmiddelen. Om de grond te beschermen tegen het vet en gebruikte middelen wordt aanbevolen om een stuk zeil of stukken karton op de bodem te leggen. Het voldoet doorgaans niet om kranten als beschermmiddel te gebruiken en dat geldt eveneens voor lakens, want die zijn net te dun. 

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Fietsketting ontvetten en gesloten kettingkast

Als er sprake is van een gesloten kettingkast, dan zal deze er eerst afgehaald moeten worden. Dat kan bij de meeste fietsen vanaf de binnenzijde, maar als niet duidelijk is hoe de kettingkast open kan worden gemaakt, kan de handleiding van de fiets worden geraadpleegd. Nadat de kettingkast open is, kan er ontvetter op de ketting worden gespoten en ook een beetje op de droge doek. Wij raden aan een niet pluizige doek te gebruiken. Vervolgens kan de doek op de ketting worden geplaatst en draai je de ketting in de rondte. De fietsketting schoonmaken kan met de kettingborstel. Vervolgens gebruik je een ander deel van het doekje of een ander doekje om de ketting verder schoon te maken.

Fietsketting smeren met olie

Na de laatste schoonmaakbeurt met het doekje is het de bedoeling om de fietsketting te smeren met smeerolie. Daarvoor kan een spuitbus of een flesje worden gebruikt. Het is belangrijk om een goede kwaliteit smeerolie te gebruiken die niet al te dun is. In dat geval kan dat ertoe leiden dat de remmen niet meer naar behoren functioneren. Ga met de doek langs de ketting die je laat draaien, zodat alle onderdeeltjes voorzien worden van het smeermiddel. Als de klus is geklaard, is het onderhoud van de fietsketting uitgevoerd en rijdt de fiets weer soepel. Er kan zich altijd een situatie voordoen dat de fietsketting niet meer voldoet en er beter een nieuwe aangeschaft kan worden. Dat kan ook door met een bepaalde kilometerstand rekening te houden die tussen 3.000 en 3.500 kilometer ligt. In dat geval hoeven de kettingbladen en de cassette namelijk niet tegelijkertijd vervangen te worden. Dat hoeft pas als deze dan versleten zijn.

Oude fietsketting vervangen door nieuwe fietsketting

Bij een fietsketting vervangen door een nieuwe fietsketting kan de oude ketting gebruikt worden om de lengte van de nieuwe ketting vast te stellen. Het is uiteraard mogelijk om zelf de nieuwe fietsketting aan te brengen. Als je dat nog nooit eerder hebt gedaan, dan kun je het oude exemplaar gebruiken om even te oefenen. Het opleggen van een ketting heb je dan zo onder de knie, waarna de nieuwe fietsketting aangebracht kan worden. Vergeet ook niet dat de nieuwe fietsketting schoonmaken als onderdeel van het onderhouden van de fiets een langere levensduur met zich meebrengt.

Mocht u op zoek naar een nieuwe fiets? Neem dan eens een kijkje bij de goedkope omafietsen. Voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag al geleverd!

Omafietsen

Altec London Omafiets 28 inch - Spring Blue
Altec London Omafiets 28 inch - Spring Blue
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  269,- Aanbiedingsprijs  209,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Army Green
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Army Green
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  329,- Vanaf  239,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets 26 inch - Groen
Spirit Omafiets 26 inch - Groen
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*