Hoe maak ik een fietsketting schoon?

Hoe maak ik een fietsketting schoon?

Voorkom opstartproblemen en mankementjes onderweg en blijf gesmeerd fietsen. Om de levensduur van je fietsketting te verlengen is het verstandig deze zo nu en dan een onderhoudsbeurt te geven. Dit kun je met een beetje basiskennis en de juiste spullen gewoon thuis. Om je op de lange termijn geld te besparen, geven wij tips voor het schoonmaken van je fietsketting.

Ketting Schoonmaken

Fietsketting ontvetten en smeren

Voor elke fiets met derailleurversnelling of open kettingkast is schoonmaken van een fietsketting essentieel. Maar ook gesloten kettingkasten hebben zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Om deze klus te klaren gebruik je onderstaande ‘toolkit’:

  • Kettingreiniger en smeermiddel
  • Gebruik handschoenen om de handen schoon te houden
  • Twee niet pluizige doekjes of één grote doek
  • Kettingborstel
  • Een stuk zeil om de grond te beschermen
Fietsketting Ontvetten

Alhoewel er bij een gesloten kettingkast nauwelijks vuil komt, is het ook nodig om deze in juiste conditie te houden. Dit doe je door de ketting schoon te maken en deze te ontvetten en te smeren. Natuurlijk dien je eerst de kettingkast eraf te halen. Dan is het tijd om met een droge niet pluizige doek en ontvetter de ketting af te nemen. Draai hierbij de ketting in de rondte. Hierna maak je de ketting schoon met een kettingborstel.

Fietsketting smeren

Om de fietsketting zo lang mogelijk naar behoren te laten functioneren, smeer je deze na de schoonmaakbeurt in met smeermiddel. Er zijn een aantal inferieure olies op de markt. Zorg dat je een smeermiddel gebruikt dat echt voor fietsonderdelen is bedoeld. Gebruik hiervoor een flesje of spuitbus en laat opnieuw de ketting draaien.

Oude fietsketting vervangen door nieuwe fietsketting

Een fietsketting vervangen is niet altijd de oplossing van een niet functionerende fietsketting. Wellicht moet je eerst de ketting schoonmaken en smeren voordat je een nieuwe ketting aanschaft. Vaak zien we dat men een nieuwe ketting aanschaft wanneer de kilometerstand tussen de 3.000 en 3.500 kilometer ligt.

Om de juiste maat fietsketting vast te stellen, kijk je naar de lengte van je huidige fietsketting. Het opleggen van een nieuwe ketting heb je zo onder de knie. Gebruik om te oefenen het oude exemplaar.

Verbeter je fietscomfort

Na het schoonmaken van de fietsketting is het advies om ook een kijkje te kijken naar de lucht in de fietsband. Een fietsband oppompen is eenvoudig, maar wordt vaak vergeten. Dit terwijl het fietsen op een harde band het rijcomfort verbetert. Werken de remmen niet? Lees hier meer over remmen afstellen.