Hoe stel ik een rem van mijn fiets af?

Merk je steeds meer dat je een langere remweg nodig hebt voordat je fiets daadwerkelijk stilstaat? En maakt de fiets een piepend geluid bij het remmen? Das is het tijd om je remmen af te stellen of de versleten remblokjes te vervangen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Met ons advies weet je hoe je zelf je remmen en remkabels kunt controleren en afstellen.

Controleer de remkabels

Om ervoor te zorgen dat de remkabels optimaal functioneren, is het belangrijk dat de remkabels in goede conditie zijn. Controleer regelmatig op knikjes of rafelige uiteindes. Aangeraden wordt om de kabels om de twee jaar te vervangen. Dat geldt zowel voor de binnen- als buitenkabels.

Het remmen veroorzaakt namelijk dat de wrijvingsweerstand groter wordt tussen beide typen kabels. Dat kun je tijdens het fietsen merken aan de handrem die dan minder soepel kan worden ingeknepen. Aangezien de staalkabels continu onder spanning staan, zal na verloop van tijd de rek verdwijnen Stel de rem dan ook regelmatig opnieuw af.

 • Controleer de remkabels regelmatig
 • Kijk of er knikjes, barstjes of rafels zijn
 • Vervang de remkabels om de twee jaar
 • Volgende stap: rem afstellen fiets

Transportfietsen met remmen zijn op dit moment ontzettend populair. Ben je op zoek naar een comfortabele fiets maar zoek je eigenlijk een omafiets in een meer luxe vorm? Neem dan eens een kijkje bij de transportfietsen.

rem afstellen

Fietsrem afstellen

Er zijn geen gereedschappen of andere materialen nodig om een rem van de fiets af te stellen. Dat kan namelijk gewoon met de hand. Bij velgremmen dient er rekening gehouden te worden met de remvoeringen, want die moeten niet versleten zijn en recht op de velg staan. Het stappenplan voor een fietsrem afstellen is eenvoudig en wordt hieronder weergegeven:

 • Pak de fiets en knijp in de handrem
 • De handrem laat je langzaam los en de remkabel trek je een stukje mee
 • De stelschroef kan nu worden losgedraaid
 • Verhoog de kabelspanning
 • Check of de remspanning nu goed is

Let op: de handrem moet niet zo kunnen worden ingeknepen dat deze bijna het stuur aanraakt. Met het losdraaien van het stelschroefje wordt de kabelspanning verhoogd. Als de stelnippel weer vaster wordt gedraaid, wordt de kabelspanning weer lager. Mocht het zijn dat het niet meer mogelijk is om de remmen te repareren dan lees je hier meer over remmen vervangen.

Rem Afstellen

Rem fiets repareren: remblokjes vervangen

Er ontstaat een piepend geluid als remblokjes niet goed aansluiten op de velg van de fiets. Het is de bedoeling dat de velg eerst met het voorste deel door het remblokje wordt geraakt, waarna bij een goed functionerende rem het achterste deel automatisch zal aansluiten.

Komt nu eerst het achterste deel van het blokje tegen de velg, dan is het contactoppervlak te klein en zal er tijdens het remmen niet steeds sprake zijn van contact. Dit contactverlies zorgt voor de piepende remmen van de fiets. Remblokjes kunnen slijten en in dat geval bestaat het repareren van de rem van de fiets uit het vervangen van de remblokjes. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

 • Draai de bout van het remblokje los met een inbussleutel
 • Verwijder het remblokje
 • Plaats het nieuwe remblokje dicht bij de velg en zorg voor een optimaal remeffect voor 1 mm meer afstand van de voorzijde van het remblokje dan het achterste deel van het blokje
 • Let daarbij op de goede rijrichting

Als er sprake is van een remblok met een houder, dan kan het blokje eerst uit de houder geschoven worden en het nieuwe onderdeel erin worden geplaatst.

De rem van een fiets afstellen, het controleren en het vervangen van remkabel en remblokjes zorgen voor een fiets in topconditie. Dit vergroot de veiligheid op de fiets. Een andere manier om deze veiligheid te vergroten is door 360 graden zichtbaar te zijn. Zorg voor verlichting en reflectoren op pedalen. Ook bij spatborden tijdens regenachtig weer.