Hoe vervang ik de remmen op mijn fiets?

Als de remmen van een fiets op een bepaald moment niet meer goed functioneren, dan kan er sprake zijn van versleten remblokjes, maar ook van een remkabel die aan vervanging toe is. een remkabel fiets vervangen, zal bijvoorbeeld nodig zijn op het moment dat deze zeer hard zijn geworden of beschadigingen vertonen. Het spreekt voor zich dat de remkabel direct moet worden vervangen op het moment dat deze gebroken is. Remblokken vervangen op de fiets kan weer nodig zijn als deze zijn versleten. De slijtage kan bij een V-brake heel simpel ontstaan door de wrijving.

Remkabel vervangen

Remblokken vervangen fiets

Het is heel eenvoudig om te ontdekken of remmen van de fiets vervangen moeten worden. De slijtage van de remblokjes is herkenbaar aan het ontbreken van een motiefje of inkervingen. Bij volledige gladde remblokken kan dit onderdeel van de rem vervangen worden. De blokjes van de fiets rem vervangen, gebeurt door eerst de blokjes met een inbus te demonteren. De nieuwe remblokken dienen uiteraard op de juiste positie worden gezet en daarom wordt aangeraden deze niet meteen helemaal vast te draaien.

Zet de remblokjes met één hand in de goede positie en gebruik de andere hand om in de rem te knijpen. Het is natuurlijk de bedoeling dat de remblokjes perfect op de velg aansluiten als er in de handrem wordt geknepen. Als dat zo is, dan kan de boel helemaal vast worden gedraaid.

 • Demonteer de remblokjes
 • Nieuwe remblokken positioneren
 • Met hand in handrem knijpen
 • Controleren of blokjes op velg aansluiten
 • Remblokken vastdraaien

Zijn de remblokken niet het probleem maar trapt je fiets door? Lees dan onze tips over hoe je het doortrappen van een fiets kan oplossen.

Remkabel vervangen

Remkabel fiets vervangen trommelrem

Het is net als bij de remblokjes bij de remkabels net zo snel op te merken of deze al dan niet aan vervanging toe is. Dat is in ieder geval zo als de kabel gebroken is of scheuren of beschadigingen vertoont. De remkabel fiets vervangen, is een klus die men simpel zelf kan uitvoeren als de juiste instructies daarvoor worden gevolgd.

Bij het vervangen van deze remmen wordt doorgaans de kabel en het beschermomhulsel tegelijk vervangen. De remmen zullen namelijk niet goed werken als deze niet soepel kunnen glijden en ook dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Voor de remmen vervangen, is het natuurlijk belangrijk dat de goede remkabels worden gekocht. Dat wil zeggen dat de kabels een gelijke dikte en lengte moeten hebben. Het is een idee om de kabel mee te nemen naar een fietsenwinkel, zodat de goede remkabel kan worden aangeschaft.

Het knijpboutje kan worden losgemaakt met een inbus en de stelschroef kan eenvoudig met de hand worden losgedraaid. Daarna kan de remkabel worden verwijderd door de sleuven op de hendel op dezelfde lijn te positioneren.

 • Knijpboutje losdraaien met inbus
 • Stelschroef losdraaien met de hand
 • Sleuven hendel op dezelfde lijn
 • Remkabel verwijderen

Omafietsen

Popal Daily Dutch Basic+ Meisjesfiets 26 inch N3 - Turquoise
Popal Daily Dutch Basic+ Meisjesfiets 26 inch N3 - Turquoise
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  519,00 Special Price  425,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Bright Damesfiets 28 inch 3V - Groen
Spirit Bright Damesfiets 28 inch 3V - Groen
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  429,00 Special Price  369,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Carry Moederfiets 3V - Groen
Spirit Carry Moederfiets 3V - Groen
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  599,00 Special Price  499,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Nieuwe remkabel monteren

Het nieuwe omhulsel kan op dezelfde lengte worden afgeknipt als het oude omhulsel, waarna de kabel in het omhulsel kan worden gebracht. De kabel dient er aan de onderzijde weer uit te komen. Vervolgens kan het beschermingsstukje er weer aan worden gemonteerd. De kabel kan door de gaten van de hendel van de handrem worden gestoken, waarna het stelschroefje weer geplaatst kan worden. vervolgens kan het knijpboutje gemonteerd worden en de stelschroef vastgeschroefd worden.

 • Nieuw omhulsel op dezelfde lengte knippen als oud omhulsel
 • Kabel er doorsteken tot die uit de onderzijde komt
 • Kabel door gaten van hendel steken
 • Stelschroefje plaatsen
 • Knijpboutje monteren
 • Stelschroef vastschroeven

Het is natuurlijk belangrijk om na het vervangen van de remkabels van de fiets te testen of de remmen naar behoren functioneren. Zo zullen de remblokjes bij het inknijpen van de handrem goed tegen de velg moeten aankomen. Bij het loslaten van de handrem moet er ongeveer vijf millimeter ruimte zijn tussen de remblokjes en de velg. Periodiek de fietslamp repareren zorgt voor een verbeterde zichtbaarheid in het donker, zeker in de wintermaanden is dit belangrijk. Meer weten over fietslamp repareren?

Remmen zijn een belangrijk onderdeel van de fiets en dienen periodiek vervangen te worden of in elk geval gecontroleerd te worden op beschadigingen en slijtage. Het tijdig vervangen van remmen voorkomt gevaarlijke situaties. Bij versleten remblokken functioneren de remmen niet goed meer en dat kan gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Daar is uiteraard ook sprake van indien de remkabel is gebroken en de rem in het geheel niet meer functioneert. Bij twijfel over het zelf vervangen van de remkabel van een fiets kan de klus uiteraard worden uitbesteed aan een fietsenmaker.

Ben je toe aan een nieuwe fiets en is het niet meer mogelijk om de fiets te repareren? Kijk dan eens bij onze damesfietsen of herenfietsen. Voor ieder budget is er een geschikte fiets te vinden! Voor 15:00 besteld, de volgende werkdag geleverd!

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________