Mijn fiets trapt door: wat is de oplossing?

Alle fietsen hebben op een gegeven moment onderhoud nodig en als dat niet gebeurt, dan kunnen er zich in de loop der tijd problemen voordoen. Een klacht als 'terugtraprem trapt door' is daar een voorbeeld van. Daar kunnen weer verschillende redenen en situaties op van toepassing zijn, zoals een fiets trapt door in 2e versnelling of bij kracht zetten.

Als dit probleem zich voordoet, dan is het in de eerste plaats van belang om de oorzaak te vinden. Als de oorzaak is gevonden, kan het probleem worden aangepakt en opgelost. In bepaalde gevallen zal er een fietsenmaker aan te pas moeten komen om de fiets te repareren, zodat deze weer lang mee kan gaan en soepel fietst.

Naaf

Fiets trapt door oorzaak

Een van de bekende oorzaken van het doortrappen tijdens het fietsen, is gelegen in een kettingschakel die vastzit. Dit verschijnsel is eenvoudig te herkennen, want tijdens het fietsen wordt dan gemerkt dat bij het trappen of bij het schakelen van de versnelling de trapper lijkt door te schieten, zodat er sprake is van een moment dat geen weerstand wordt ervaren.

In deze situatie kan als gevolg van het doortrappen en het gebrek aan weerstand de voet van het pedaal afschieten. Dat kan uiteraard tot gevaarlijke situaties leiden, want het evenwicht kan zo verloren gaan en bovendien verliest men heel even een moment de controle over de fiets.

Een fiets trapt door als er sprake is van een kapotte naaf. Ook dit is een verschijnsel dat een oorzaak vormt voor het doortrappen van de fiets. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij kracht zetten op de pedalen, zoals in de situatie, waarbij uit stilstand kracht wordt gezet op de trappers om snel vooruit te komen.

Bij doortrappen kunnen zich er ook nog andere oorzaken voordoen, zoals de mogelijkheid dat de ketting te slap staat of dat de ketting is versleten en daarbij ook de tandwielen slijtage vertonen. Verder kan er nog een simpele oorzaak zijn, zoals een versnelling die niet goed is afgesteld en de situatie ontstaat dat een in de 2e versnelling de fiets (bekijk onze nieuwe omafietsen) doortrapt. Dit kan ook van toepassing zijn op de situatie ´nieuwe fiets trapt door´.

  • Vastzittende kettingschakel
  • Kapotte naaf
  • Slappe ketting
  • Versleten ketting en tandwielen
  • Niet goed afgestelde versnelling

Loopt de rem van de fiets ook aan? Lees dan onze tips over hoe je je remmen kan vervangen >> rem fiets vervangen. Of neem een kijkje bij onderstaande fietsen:

Terugtraprem trapt door

Als het probleem zich voordoet dat een terugtraprem doortrapt op het moment dat wordt weggefietst of bij te veel kracht zetten, dan bestaat er een grote kans dat de achternaaf moet worden vervangen. Er is dan sprake van versleten palletjes die normaal gesproken moeten inhaken, maar die door de slijtage eroverheen gaan. In dit geval is de oplossing het vervangen van de achternaaf, waarna de terugtraprem niet meer zal doortrappen.

Fietsketting

Vastzittende kettingschakel

Een vastzittende kettingschakel kan leiden tot doortrappen en schakelproblemen. Om dit probleem op te lossen, is het nodig de vastzittende schakel in de ketting te vinden. Dat kan door eerst de ketting over het kleinste achtertandwiel te schakelen en een achterwaartse draai met de pedalen te maken. De ketting loopt dan achteruit over het kleinste tandwiel. Bij het terugdraaien kan ontdekt worden welke van de schakel niet regelmatig loopt of overspringt.

De oorzaak hiervan is dat de ruimte tussen het scharnierpunt van de schakel en de ijzeren plaatjes te beperkt is. De oplossing voor dit probleem kan simpel zijn, want de vastzittende kettingschakel kan in beide handen worden gehouden en flink heen en weer worden geschud. De ketting hoeft in dit geval niet van de fiets te worden afgehaald.

> Koop nu de Roze supersuper cooper meisjesfiets 16 inch: Vandaag voor 15:00 besteld, de volgende werkdag gratis thuisbezorgd!

Een andere oorzaak kan zijn dat de ketting niet meer soepel loopt door de aanwezigheid van vuil. In dat geval kan de ketting worden schoongemaakt. Een laatste optie het vervangen van de ketting als geen van de geboden oplossingen lijkt te helpen en er ook geen andere verklaarbare oorzaak aanwezig is.

  • Ketting op kleinste tandwiel plaatsen
  • Achterwaarts draaien
  • Vastzittende kettingschakel stevig masseren
  • Ketting schoonmaken
  • Ketting vervangen

Indien men zelf niet achter de oorzaak kan komen van het doortrappen van de terugtraprem of bij het gebruik van versnellingen, dan kan aangeraden worden om de reparatie uit handen te geven aan de fietsenmaker. Als de oorzaak is gevonden, kan de fiets snel weer worden gerepareerd. Voorkomen is echter beter, zodat periodiek onderhoud zeker aangeraden wordt. Het is ook raadzaam om periodiek de fietsketting schoon te maken.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________ 

> Fietsen kopen? Nu tot wel 40% korting: kinderfiets & damesfiets!