Welke spatborden zijn geschikt tijdens regenachtig weer?

Fietsen tijdens regenachtig weer zonder de goede fiets spatborden leidt ertoe dat regenwater van de grond via het wiel op je kleding terechtkomt. Een nat parcours met regenplassen vormt de perfecte basis om na een inspannende rit op de fiets onder de modderspatten te zitten. Het is natuurlijk prettig als dat voorkomen kan worden. Dat is mogelijk met een spatbord fiets dat daarvoor speciaal is ontwikkeld. Wist je dat fervente mountainbikers soms zelfs meerdere spatborden aanschaffen om zo op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn?

Spatbord

Voordelen van fiets spatborden

Koop je een fiets, dan zijn spatborden meestal bij de aankoop ingegrepen. Soms is dit niet zo. Op zich geen probleem op zonnige dagen, maar wel tijdens een regenbui of wanneer het de hele nacht geregend heeft. Wellicht is het een goede optie om te kiezen voor permanente bevestiging van spatborden. Deze spatborden zorgen ervoor dat:

  • Je geen natte rug krijgt door opspattend modder of water
  • Je fiets minder snel vies wordt waardoor er minder snel onderhoud verricht moet worden
  • Een spatbord voorkomt roestvorming
  • Mountainbikes en beach cruisers beschermd worden tegen opspattend steen, steenslag en zand

Waar een reflector op een fiets verplicht is, is een spatbord dat niet. Toch adviseren wij spatborden voor elke fietser. Kies jij namelijk voor een achterspatbord of voorspatbord voor je fiets? Dan zul je langer met je fiets doen.

Regen

Welk spatbord is geschikt voor jouw fiets?

Afhankelijk van de fiets waarover je beschikt, kies je voor een permanente of tijdelijke bevestiging van een spatbord van gehard kunststof, polypropyleen of staal. Er zijn allerlei merken beschikbaar voor racefietsen en mountainbikes die mogelijkheden bieden voor tijdelijke of permanente bevestiging. Het is zelfs mogelijk om spatborden aan te schaffen met quick-release voor een snelle wisseling.

Beschik je over een stadsfiets of omafiets? Dan voldoet een simpel spatbord van kunststof. Mountainbikers hebben een wat harder spatbord nodig met een lengte van 48 cm voor optimale bescherming. Voor spatborden geldt ook: hoe groter de bandbreedte, hoe groter de uitvoering van een spatbord moet zijn.

Controleer de fietsband op gaatjes (tips over fietsband plakken).

Spatborden 28 inch monteren

Volwassen fietsen hebben altijd spatborden nodig van 28 inch. Deze moeten aan weerzijden van de band een paar millimeter breder zijn dan de band zelf om optimale bescherming te bieden tegen opspattend vuil. Een spatbord met een breedte van 45 mm is geschikt voor banden met een breedte tot 38 mm. Bij de montage van spatborden houd je altijd rekening met het feit dat deze overal op gelijke afstand – op ongeveer 15 mm - van de band gemonteerd worden.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!