Fietsen in de Betuwe: de Bloesem fietsroute

Wil je je een dagje terugtrekken in een rustig natuurgebied? Dan trek je met je fiets richting de Betuwe. Hoewel de Betuwe een populair natuurgebied is, kom je hier nooit veel mensen tegen. Dit komt omdat de Betuwe zo groot is, dat je elkaar nooit in de weg zit. Veel mensen gaan naar de Betuwe om te wandelen, maar je kunt hier ook heerlijk fietsen. De Bloesem fietsroute is een echte aanrader.

De Betuwe: de fruittuin van Nederland

De Betuwe is een gebied dat tussen Nederrijn en Waal ligt. Het gebied wordt ook wel de fruittuin van Nederland genoemd en dit is niet voor niets. Zo zijn er tientallen boomgaarden met fruitbomen in de Betuwe te vinden. Volg je de Bloesem fietsroute, dan fiets je langs een groot deel van deze fruitbomen.

De Bloesem fietsroute

De Bloesem fietsroute start en begint in Opheusden. De meeste mensen die deze route fietsen, starten hun fietstocht op de plaatselijke camping. Hier is namelijk een grote parkeerplaats waar je de auto neer kunt zetten. Vanuit Opheusden brengt de route je naar Randwijk, Heteren, Herveld, Hemmen, Dodewaard, Ochten, IJzendoorn, Kesteren en weer terug naar Opheusden. Omdat het een rondrit is, kun je de route overigens ook in een van de andere dorpen starten. Woon je bijvoorbeeld in of in de buurt van Ochten, dan kun je de route hier ook starten en eindigen.

Volg je de Bloesem fietsroute, dan kom je langs verschillende boomgaarden. Fiets je de route op het juiste moment, dan zit er bloesem in de boom. Deze bloemetjes zorgen ervoor dat de omgeving er nog mooier en rustgevender uit ziet.

Fietsen in de Betuwe de Bloesem fietsroute  

De totale afstand van de Bloesem fietsroute

De totale afstand van de Bloesem fietsroute is ongeveer 47 kilometer. Je doet er ongeveer drie uur om deze afstand af te leggen. Fiets je liever wat rustiger aan, dan ben je ongeveer vier uur onderweg. Ook als je onderweg af en toe pauze wil nemen, ben je logischerwijs langer onderweg.

De Bloesem fietsroute is een vrij toegankelijke fietsroute. Niet alleen omdat de route niet al te lang is, maar ook omdat de route je door een vlakke omgeving voert. Je hebt een paar kleine beklimmingen op de route, maar dit valt allemaal reuze mee. Dit maakt de route ook geschikt voor kinderen, senioren en mensen die het niet gewend zijn om langere afstanden te fietsen en dit voor het eerst doen.

> Op zoek naar een nieuwe fiets? Kijk eens bij de fietsen van Popal of de zeer populaire goedkope omafietsen.

Drie tips voor de beste fietservaring

Ga jij binnenkort de Bloesem fietsroute door de Betuwe volgen? Lees dan onderstaande drie tips om jezelf de beste fietservaring te geven.

  • Volg deze route in het voorjaar. In de lente zitten de fruitbomen namelijk vol met bloesem.
  • Geen tijd om de route in het voorjaar te volgen? Fiets de Bloesem fietsroute dan in de zomer, want dan zitten er appels en peren aan de fruitbomen. Dit aanzicht maakt de route dan toch nog een beetje bijzonder, ook zonder bloesem.
  • Neem een fiets met versnellingen mee als je de Bloesem fietsroute gaat rijden. Het kan namelijk hard waaien in de Betuwe en bij harde wind zijn versnellingen zeker geen overbodige luxe.

> Fietstip: Van Gogh fietsroute