De Elfstedentocht fietsroute in Nederland

De Elfstedentocht ken je ongetwijfeld als één van de langste, meest uitdagende en bekendste routes ter wereld. De tocht werd initieel enkel per schaats afgelegd maar tegenwoordig kan je ook vanop het zadel van je fiets doorheen de elf Friese steden toeren.

Met een lengte van ruim 255 kilometer is dit de langste fietstocht doorheen Friesland, met als begin- én eindpunt Bolsward. Tijdens de rit kom je langs pittoreske, Friese dorpjes die elk hun eigen charme en geschiedenis hebben, afgewisseld met stukjes wilde, Friese natuur. Het resultaat? Een tocht die nooit gaat vervelen en fietsers van elk kaliber weet te verrassen!

De traditie van de Fietselfstedentocht

Pinkstermaandag, dat is de dag waarop talloze fietsers zich klaarmaken voor een honderden kilometers lange tocht doorheen het Friese landschap. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het langs de elf Friese steden, maar fietsers kunnen natuurlijk volledig zelf kiezen waar ze starten en hoe ver ze meerijden.

De route gaat ’s morgens vroeg van start en deelnemers worden in 23 groepen onderverdeeld. Elke groep bestaat gemiddeld uit 650 deelnemers. Het doel? Zo veel mogelijk stempels verzamelen bij de 15 verschillende posten om uiteindelijk terug aan de beginplaats aan te komen!

De Elfstedentocht fietsroute in Nederland

De historie van de Fietselfstedentocht

De Fietselfstedentocht geeft je als fietser van elke leeftijd de mogelijkheid om Friesland te ontdekken, en dat in een relatief korte tijd. De originele Elfstedentocht is al heel erg oud maar ook de eerste Fietselfstedentocht bestaat al meer dan 100 jaar. In 1912 ging het eerste startschot voor de tocht af en sindsdien werd deze slechts zelden afgelast.

In de jaren 50 en 60 organiseerde men de tocht zelfs als wedstrijd, waarbij men twee verschillende routes kon volgen: één voor racefietsers en één voor recreatieve fietsers (ook wel een vaardigheidsrit genoemd). Juist doordat de route competitiever werd ging de organisatie daarvan ook meer kosten. Niet veel later bleef dan ook enkel nog de recreatieve variant bestaan.

Vroeger was de Fietselfstedentocht helemaal niet zo populair als vandaag de dag. Tot de jaren 70 beperkte het jaarlijkse aantal deelnemers zich tot slechts 300 maar de populariteit bleef sindsdien wel gestaag groeien. Begin jaren 80 was het aantal geïnteresseerden al opgelopen tot 1600 en al snel werd de kaap van 10.000 deelnemers overschreden!

> Bekijk ook eens de mooiste fietsroutes langs de Hunnebedden!

Friesland en samenhorigheid beleven tijdens de Fietselfstedentocht

De Fietselfstedentocht is een must-do voor recreatieve fietsers die zichzelf willen uitdagen en daarbij graag in grote groepen rijden. De atmosfeer die er gecreëerd wordt kan onmogelijk geëvenaard worden, zowel dankzij het prachtige landschap (dat elk jaar anders is door de weersomstandigheden), als door de aanwezigheid van je familie en vrienden, die de uitdaging samen met jou willen aangaan.

Harlingen, Dokkum, Sneek, Stavoren en Workum, allemaal zijn het steden met een typisch Fries karakter die een adembenemend, sprookjesachtig tafereel creëren waar je doorheen kan rijden. De tocht is dan wel meer dan 200 kilometer lang, de variatie qua natuur, geschiedenis en cultuur die je onderweg te zien krijgt doet die afstand veel te kort lijken!

Omafietsen

Spirit Bright Plus Damesfiets 6-Speed - Mat Zwart
Spirit Bright Plus Damesfiets 6-Speed - Mat Zwart
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 429,00 Speciale prijs € 369,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Metro Damesfiets 28 inch 7V - Sky Blue
Altec Metro Damesfiets 28 inch 7V - Sky Blue
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 349,00 Speciale prijs € 289,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Metro Damesfiets 28 inch 7V - Mat Grijs
Altec Metro Damesfiets 28 inch 7V - Mat Grijs
Waardering:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 349,00 Vanaf € 289,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Bekijk onze nieuwe damesfietsen & herenfietsen