Fietsroute langs de Maas: de Maasroute

Veel mensen vinden het prettig om langs het water te fietsen. Hier is het niet alleen lekker rustig, maar is de omgeving bovendien mooi groen en geniet je van de mooiste uitzichten. Eén van de fietsroutes die je kunt volgen als je langs het water kunt fietsen, is de Maasroute. Deze route volgt de rivier de Maas in Frankrijk, België en Nederland of desgewenst alleen in Nederland. Meer over de internationale Maasroute en de nationale Maasroute die alleen door Nederland loopt, lees je op deze pagina.

De internationale Maasroute: Frankrijk, België en Nederland

De internationale Maasroute volgt de rivier de Maas van het begin tot het einde. De route start in de buurt van de oorsprong van de Maas, in de Franse stad Langres. Deze stad ligt ongeveer 30 kilometer van de oorsprong van de rivier verwijderd. Vanuit Langres volg je de rivier naar België en uiteindelijk naar Nederland, waar jouw fietstocht eindigt in de stad Arnhem. De totale afstand van deze internationale fietsroute is ongeveer 1000 kilometer. Je kunt de route iets inkorten door bijvoorbeeld in België te starten, maar de officiële internationale Maasroute begint in Langres.

De nationale Maasroute: de route door Nederland

Wie geen 1000 kilometer kan of wil fietsen of gewoon in Nederland wil blijven voor een ontspannen fietsvakantie, kan de nationale Maasroute volgen. De nationale Maasroute is een zogeheten LF-route, ofwel Landelijke Fietsroute met duidelijke LF-bewegwijzering. Volg je deze fietsroute, dan volg je enkel het laatste deel van de internationale Maasroute.

De nationale Maasroute start in Arnhem en loopt door tot Maastricht. De route is ongeveer 250 kilometer lang. Dit komt omdat je de oevers van de Maas volgt en deze lopen niet volledig recht van Arnhem naar Maastricht. Je doet enkele dagen over de nationale Maasroute. Dit betekent dat je onderweg meerdere keren moet overnachten, bijvoorbeeld in Nijmegen, Venlo of Roermond.

Fietsend langs de Maas de Maasroute

> Nieuwe fietsroute: Overlandroute

Drie tips om je voor te bereiden op jouw Maasroute fietstocht

Of je nu de internationale Maasroute gaat volgen of de Maasroute alleen in Nederland volgt: een goede voorbereiding voor jouw fietstocht is erg belangrijk. Wij geven je graag drie praktische tips om jouw reis over de internationale of nationale Maasroute goed voor te bereiden.

  • Controleer je banden, je versnellingen, je bel, je bagagedrager en je lichten voor vertrek. Neem een fietspomp en extra lampjes mee, zodat je altijd je banden op kunt pompen en extra verlichting bij je hebt.
  • Pak voldoende eten en drinken in voor onderweg. Zo voorkom je dat je regelmatig onderweg moet stoppen om iets te eten of te drinken, ook als je hier geen zin in hebt of als er geen horecagelegenheden in de buurt zitten.
  • Reserveer overnachtingen op de route van tevoren. Zo weet je niet alleen hoe jouw route ongeveer gaat verlopen (wanneer je waar precies bent), maar weet je ook zeker dat je ergens terecht kunt voor een overnachting.

Zeker het vooraf boeken van overnachtingen is erg belangrijk. Door jouw accommodaties op de route van tevoren te boeken, kun je in de beste hotels slapen en voorkom je dat je ver af moet wijken van de Maasroute om ergens te kunnen overnachten.

Omafietsen

Altec Delta Plus Damesfiets 28 inch 3V - Mat Zwart
Altec Delta Plus Damesfiets 28 inch 3V - Mat Zwart
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 555,00 Vanaf € 495,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Mint Groen
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Mint Groen
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 399,00 Vanaf € 339,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - Wood
Altec Roma Omafiets 28 inch - Wood
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 289,00 Speciale prijs € 239,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Wil je een goedkope Popal fiets kopen? Of toch liever een fiets met een voorrek