Fietstip in Friesland: de fietsroute van Oranjewoud naar Noordwolde

Friesland is een echte watersportprovincie. Omdat je zo veel water vindt in de provincie, worden er vele verschillende watersporten (zeer enthousiast) beoefend. Wat veel mensen zich echter niet beseffen, is dat Friesland niet alleen uit water bestaat. In de provincie Friesland is namelijk ook een prachtig bos te vinden, het Oranjewoud genaamd.

De fietsroute die we op deze pagina beschrijven, loopt door het Oranjewoud naar Noordwolde. De route laat je een andere kant van de provincie Friesland zien, namelijk de kant van de prachtige bossen.

Het Oranjewoud: een korte kennismaking

Het Oranjewoud heet officieel Parkgebied Oranjewoud. Het is een groot bos dat ten oosten van Heerenveen ligt en niet alleen een groen, maar ook een historisch karakter heeft. Het bos is namelijk al vele eeuwen oud en dit geeft het Oranjewoud een unieke sfeer.

Je kunt wandelen in het Oranjewoud, maar je kunt ook door het bos fietsen. Maak je een fietstocht door het Oranjewoud, dan kun je meer van de omgeving zien. De wandeltochten door het bos zijn namelijk niet zo lang en laten je slechts een deel van de bosrijke omgeving zien.

Fietstip in Friesland de fietsroute van Oranjewoud naar Noordwolde

> Goedkope Popal fiets: korting tot 40%!

De fietsroute door het Oranjewoud

Volg je de fietsroute van het Oranjewoud naar Noordwolde, dan start je jouw tocht in Mildam. Je fietst onder andere langs Oldeholtpade, Heerenveen Zuid, Bontebok en uiteraard Noordwolde. Overigens eindigt de route hier niet. De fietsroute is namelijk een rondrit en dit betekent dat het eindpunt hetzelfde is als het startpunt van de route. Dat de fietsroute een rondrit is, brengt overigens wat flexibiliteit met zich mee. Dit betekent namelijk dat je de route ook op een ander knooppunt in de route kunt starten. In dit geval is jouw start- en eindpunt anders dan het start- en eindpunt van de officiële route, maar is de afstand wel hetzelfde.

Volg je de hele fietsroute door het Oranjewoud richting Noorwolde, dan leg je bijna 60 kilometer af. Vind je dit te lang? Dan kun je de route inkorten. Vind je dit juist te kort, dan volg je nog een andere fietsroute door het Oranjewoud om de tocht te verlengen.

> Opafiets kopen: vandaag voor 13u besteld, morgen gratis thuisbezorgd!

Door het Oranjewoud fietsen: praktische tips voor een goede voorbereiding

Wil jij bovenstaande fietsroute door het Oranjewoud binnenkort volgen? Lees dan eerst onderstaande praktische tips om je goed voor te bereiden op deze fietstocht.

  • Kijk je fiets goed na voor je vertrekt. Zijn je banden goed opgepompt? Doen je lichten het en zitten je reflectoren goed? Staat je stuur recht en zit je zadel lekker? Pas als je fiets helemaal gecontroleerd is, ben je klaar om te gaan.
  • Neem altijd een poncho mee. In Nederland is het weer niet altijd even stabiel. Door een poncho mee te nemen, ben je altijd op regen voorbereid.
  • Neem een fiets met meerdere versnellingen mee. Heb je geen fiets met versnellingen? Dan raden wij je aan om een fiets met versnellingen te huren. De fietsroute door het Oranjewoud is namelijk het beste af te leggen met een goede fiets met meerdere versnellingen.

Neem je de kinderen mee op de fiets? Zorg er dan voor dat ook zij een fiets met versnellingen hebben.

Lees ook: Waar moet je op letten bij het huren van een fiets?