Fietstip in Nederland: het Pieterpad fietserpad

Het Pieterpad is één van de bekendste wandeltrajecten in Nederland waarbij men het hele land van zijn mooiste kant kan bezichtigen. Tegenwoordig bestaat er echter ook een variant op dat traject, het Pieterpad Fietserpad genaamd, dat ook fietsers de mogelijkheid geeft om tijdens een bijna 600 kilometer lange route de pracht van Nederland te ontdekken.

De route kan ongeveer op één week tijd gereden worden en wordt doorgaans onderverdeeld in 31 tochten. Om het eenvoudig te maken kan de rit echter best in dagen ingedeeld worden. Hoewel er natuurlijk geen regels zijn; je kiest volledig zelf hoeveel je rijdt en wanneer!

1. Van Maastricht naar Meerssen

Dit korte traject brengt je langs Eijsden, Margaten, Oud-Valkenburg en Mesch (waar veel fietsers de route beginnen). Meerssen biedt meteen een prachtig decor met zijn imposante kastelen en uitgestrekte mais- en graanvelden.

2. Heythuysen en omstreken

De heuvels zijn in dit deel van de route al niet meer zichtbaar en worden vervangen door de vlaktes aan de oever van de Maas. Geulle aan de Maas is een pittoresk dorpje met een oude kerk vanwaar je eenvoudig het Julianakanaal kan oversteken. De Maasvallei herbergt dan weer een stukje wilde natuur waar het heerlijk rijden is.

3. Baarlo en natuurgebied Berckterveld

Baarlo is de volgende etappe van de tocht en staat vooral bekend om zijn grote groenteakkers, wasplaatsen en enorme kerk. Het plaatselijke natuurgebied Berckterveld symboliseert dan weer de trots van het Limburgs Landschap.

> bekijk deze fietsroutes door Gent

4. Gele steigers in Nijmegen

De route vervolgt zijn weg langs de Maasoever via typerende boerenweggetjes, in de richting van de sluizen van Sambeek. Daarna rijd je op een prachtig fietspad langs de rivier en heb je een adembenemend uitzicht op de gele steigers die in contrast staan met het rustgevende water van de Maas.

> aanbieding: tot 40% korting op omafietsen

5. De Gelderse Poort

De Gelderse Poort is een heus natuurgebied, maar toch is het hier oppassen voor voorbijkomende verkeer langs de grote weg. Niet veel verder komt je echter weer in de schijnbaar ongerepte natuur terecht: van ooievaars en hooglanders, het stukje wild dat je hier vindt verrast op elke mogelijke manier.

6. De grens van Duitsland

Vervolgens brengt de route je naar Winterswijk, vanwaar het pad je naar molens, akkers, pittoreske boerderijen en uiteindelijk het gehucht Kotten leidt. Hier raakt de tocht als het ware de rand van Duitsland, helemaal in het oosten van Nederland.

7. Natuurreservaat Buurserzand en het Aamsveense mos

Haaksbergen staat dan weer bekend om Buurserzand, het natuurreservaat dat er de dorpssfeer onderbreekt. Het Aamsveen even verderop representeert het laatste stuk hoogveen, waar je het vreemd uitziende veenmos tegenkomt dat de streek zo uniek maakt.

8. Eindhalte: Pieterburen, genieten van een welverdiende rust

Tenslotte eindigt de fietsroute in Pieterburen, zodra je langs Reitdiep en doorheen het door natuur omringde dorp Garnwerd bent gereden. Daar kan je overigens een leuk zandstrandje vinden en genieten van een fris drankje in het Pieterpad-café, ‘Bij de buren van Pieter’. Een perfecte afsluiter van de langste fietsroute doorheen Nederland!

Spirit transporter omafiets 28 inchPopal Cooper kinderfietsPopal Black fighter 14 inch