Fietsen langs de Posbank in de Veluwezoom

De Posbank is een naam die verwijst naar een monumentale bank en een nabijgelegen theehuis. Beide zijn gelegen op een begroeide stuwwal op de zuidelijke Veluwe. Deze plek is gelegen op 90 meter boven NAP. Vanaf dit uitkijkpunt, de belangrijkste trekpleister van Nationaal Park Veluwezoom, heb je een schitterend uitzicht. Bij helder weer kun je meer dan 20 kilometer ver kijken. Dit gebied wordt gerekend tot de mooiste gebieden van Nederland. In augustus kleurt de heide prachtig paars. Dat is een goede reden om de Posbank dan te bezoeken.

De fietsroute Rondje Posbank van loopt natuurlijk langs de Posbank. Als je deze fietsroute volgt rij je door de Zuidoost Veluwezoom. Dit prachtige natuurgebied ligt tussen IJsselvallei en Veluwe. Ook rij je door de stad Rheden.

De route

Deze 47 kilometer lange fietsroute voert door een natuurgebied met zandverstuivingen, bos en heide. Het is een route met hoogteverschillen. Er zitten enkele mooie klimmen in. Het is een gebied waar veel dieren voorkomen. Wie vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom het rolstoelpad volgt kan er waarschijnlijk enkele spotten.

Je rijdt niet alleen langs heide- en boslandschap, maar ook langs de rivier de IJssel en de uiterwaarden. Bovendien rij je langs allerlei bezienswaardigheden, zoals het historische centrum van de Hanzestad Doesburg en het landgoed Middachten. De route loopt van Nationaal Park Veluwezoom langs Dieren, Doesburg, Ellecom, De Steeg en Rheden.

  • De plaats

Dieren De plaats Dieren telt circa 18.500 inwoners. De plaats ligt ingeklemd tussen de rivier de IJssel en de bossen van de Veluwezoom. De aan de rand van de Veluwezoom gelegen plaats is geschikt als uitgangspunt voor wandel- en fietstochten. Een bijzonder gebouw in Dieren is dorpskerk van Dieren. Het is een neoclassicistisch bouwwerk, gebouwd in de jaren tussen 1646 en 1648. De uit drie geledingen bestaande toren is opgetrokken in baksteen. Een vierkante verdieping, met in elke zijde een klok, bekroont de toren.

  • De plaats Doesburg

De Hanzestad Doesburg is een bezoek zeker waard. Veel fietsers maken hier een uitgebreide stop. In deze historische stad, met zijn 150 monumenten en vele musea, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Heel bijzonder is de historische binnenstad, waar de indeling nog net zo is als in de middeleeuwen.

  • De plaats Ellecom

Ellecom, een van de oudste dorpen op de Veluwe, telt ruim duizend inwoners. Het dorp, een van de zeven dorpen van de gemeente Rheden, heeft veel groen en parken. Het dorp heeft een hervormde kerk met een romaanse toren uit de twaalfde eeuw en een gotisch koor uit de vijftiende eeuw. Ook is in het dorp landgoed Havezate gelegen. Dit landgoed, nu een hotelven conferentiecentrum, was in de Tweede wereldoorlog een opleidingsinstituut voor de SS.

  • De plaats De Steeg

De Steeg is een van de zeven dorpen van de gemeente Rheden. In het dorp e Steeg, met circa 1300 inwoners staat het kasteel Midachten. Het kasteel is van middeleeuwse oorsprong. Het kasteel werd echter herhaaldelijk verwoest en herbouwd. Nu is het een vierkant gebouw met uitspringende gevels aan alle zijden. Het kasteel heeft een trappenhuis en vestibule in Lodewijk XIV stijl.

> Omafiets 18 inch: Verzending = gratis!

Het bezoekerscentrum in Rheden

In de gemeente Rheden bevindt zich het bezoekerscentrum Veluwezoom. Heb je door de Veluwezoom gefietst? Dan kun je in het bezoekerscentrum veel leren over de planten en dieren in dit natuurgebied.

> Kortingen tot wel 40%: Bekijk nu de omafiets 20 inch!

Spirit transporter omafiets 28 inchPopal Cooper kinderfietsPopal Black fighter 14 inch

Lees ook: Fietsen met ijzel!