Fietsen in Zuidoost Friesland: dit zijn de mooiste fietsroutes

De provincie Friesland is in 2017 wederom uitgeroepen tot een van de mooiste fietsprovincies van het land. Je kunt niet alleen heerlijk fietsen in Zuidwest Friesland, maar ook in Zuidoost Friesland zijn diverse fietsroutes uitgestippeld die zeker de moeite waard zijn. Wat de mooiste fietsroutes in Zuidoost Friesland zijn, lees je op deze pagina.

De vijf mooiste fietsroutes in Zuidoost Friesland

Er zijn tientallen geweldige fietsroutes uitgestippeld in Zuidoost Friesland, maar sommige routes zijn nu eenmaal mooier dan andere tochten. De vijf mooiste fietsroutes in het zuidoosten van de provincie Friesland, zijn de volgende:

  • De fietsroute door de Friese Wouden.
  • De fietsroute door Heerenveen en omgeving.
  • De fietsroute door Eernewoude en omgeving.
  • De fietsroute door Akkrum en omgeving.
  • De fietsroute door Leeuwarden en omgeving.

In onderstaande alinea’s worden deze fietsroutes kort beschreven.

De fietsroute door de Friese Wouden

Fiets je het liefst door de vrije natuur? Dan is de fietsroute door natuurgebied de Friese Wouden zeker iets voor jou. Fiets je deze route, dan kom je door bosgebieden rondom de Beetsterzwaag, maar ook door natuurgebieden Mandefjild en het Blauwe Bos en diverse prachtige heidegebieden. De afstand van de route is 56 kilometer.

De fietsroute door Heerenveen en omgeving

Ben je in de buurt van Heerenveen en wil je een mooie fietstocht maken, dan is de bijzondere tocht door het moerasgebied van de Lendevallei zeker de moeite waard. Deze tocht voert je overigens niet alleen door het moerasgebied van de Lendevallei, maar ook langs de Rottige Meente, een natuurreservaat. Ook kom je door laagveenmoeras het Easterskar en het Oranjewoud in de buurt van Heerenveen. De afstand van deze fietstocht is 60 kilometer.

> Vandaag besteld, morgen gratis thuisbezorgd: Onze meisjesfietsen!

De fietsroute door Eernewoude en omgeving

Nationaal Park de Alde Feanen is het grootste aaneengesloten natuurgebied dat je op het vasteland van de provincie Friesland kunt vinden. Volg je deze fietsroute, dan fiets je langere tijd door dit prachtige natuurgebied heen. Ook kom je langs natuurgebied De Leijen en een stukje van de Friese Wouden, een ander bekend natuurgebied in Friesland. De afstand van de fietstocht is 47 kilometer.

De fietsroute door Akkrum en omgeving

Zuidoost Friesland kent vele verschillende natuurgebieden, waaronder het Sneekermeer. Dit natuurgebied is maar liefst 1200 hectare groot en bestaat voornamelijk uit groene polders en uitgestrekte meren, waar in de zomer talloze zeilboten in liggen. Volg je de fietsroute door Akkrum en omgeving, dan kom je ook in natuur- en recreatiegebied De Potten, het zomerpoldergebied van de Geeuwpolder en langs een deel van het Prinses Margietkanaal traject. De route is 55 kilometer lang, maar je kunt de route eenvoudig inkorten of juist langer maken. Omdat het om een rondrit gaat, kun je de fietstocht op diverse plekken in de route starten.

De fietsroute door Leeuwarden en omgeving

Ben je in de buurt van Leeuwarden, dan is er ook een geweldige fietsroute die je kunt rijden. Deze route start ten oosten van Leeuwarden en voert je onder andere door natuurgebied De Groene Ster, moeraslandschap Houtwiel en de moeraslanden van Burgumer Mar. Het is een veelzijdige route, simpelweg omdat ieder landschap er weer net iets anders uit ziet. De totale afstand van de route is 50 kilometer.

> Kinderfiets kopen: verzending = gratis & korting tot 40%!

Fietsen door Zuidoost Friesland? Bereid je goed voor

Ga jij een van bovenstaande fietsroutes rijden? Bereid je dan goed voor op de tocht, zodat je hier optimaal van kunt genieten. Kijk je fiets goed na voor je gaat, zorg ervoor dat de banden lekker hard zijn en neem voldoende eten en ook zeker drinken mee voor onderweg. Op alle routes zijn restaurantjes te vinden, maar het is altijd prettig om iets te eten en te drinken bij je te hebben.

Bekijk ook: De mooiste fietsroutes door de Veluwe!