Op pad in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: de mooiste fietsroutes

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, ook wel Utrechtse Heuvelrug genoemd, is een natuurpark in de Nederlandse provincie Utrecht. Het park heeft een gevarieerd landschap, met als letterlijk hoogtepunt de stuwwal van bijna 70 meter hoog waar het park naar vernoemd is.

Mede door het gevarieerde landschap van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, komen hier ieder jaar veel mensen naartoe om lekker een dagje rond te fietsen. Wil jij binnenkort ook met de fiets op pad in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Lees dan in dit artikel welke fietsroutes je kunt volgen in dit natuurpark.

Een lange fietsroute door de Utrechtse Heuvelrug

Wie van lange fietstochten houdt, kan fietsroute Heel de Heuvelrug volgen. Deze route brengt je door een groot deel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en is maar liefst 200 kilometer lang. Omdat de route zo lang is, kun je deze niet in een enkele dag volgen. Dit betekent dat je ergens in de buurt van het natuurpark moet overnachten, maar dit is zeker geen straf. In de directe omgeving van het natuurpark zijn namelijk veel mooie accommodaties te vinden.

Je kunt ervoor kiezen de route in twee dagen te fietsen, maar je kunt er ook drie dagen of langer over doen. Bepaal voor jezelf hoe lang je over de route wil doen en regel het juiste aantal overnachtingen voor vertrek, zodat je gegarandeerd ergens kunt slapen op de route.

Op pad in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Korte fietsroutes door de Utrechtse Heuvelrug

Vind je de fietsroute Heel de Heuvelrug toch iets te lang? Dan volg je een van de vele kortere fietsroutes door het natuurpark, zoals:

  • Fietsroute Austerlitz – Leusderheide. Deze route loopt door het noordelijke deel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, namelijk door Boswachterij Austerlitz en over de Leusderheide. Totale afstand: 34 kilometer.
  • Fietsroute Let de Stigterpad. Wil je over de Utrechtse Heuvelrug in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug fietsen? Dan volg je deze route, want de fietsroute Let de Stigerpad loopt over de stuwwal. Totale afstand: 40 kilometer.
  • Fietsroute Rhenen – Leersum – Amerongen – Overberg. Deze fietsroute loopt voornamelijk door de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ook komt de route langs historische tabaksplantages en -schuren. Totale afstand: 37 kilometer.

Zoals je ziet, zijn er ook leuke fietsroutes uitgestippeld in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug die niet zo lang zijn. Bovenstaande routes kun je stuk voor stuk in enkele uren tijd fietsen.

> Leuk tip: in Zeeland vind je ook tal van leuke fietsroutes. Neem als voorbeeld fietsroutes in Middelburg. Lees het artikel en oordeel zelf!

Mountainbiken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een bosrijk gebied. Dit betekent dat je hier niet alleen fijn kunt fietsen met een gewone fiets, maar ook goed kunt crossen met een mountainbike. Wie in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wil mountainbiken, kan zelfs zeven verschillende routes volgen. Deze routes zijn samen 73 kilometer lang.

De mountainbikeroutes door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug lopen op speciale mountainbikepaden. Hier kom je geen andere weggebruikers tegen, zoals wandelaars of mensen op een gewone fiets.

De beheerders van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug geven enkele tips aan mensen die in het natuurpark willen mountainbiken. Wij brengen deze tips graag onder de aandacht:

  • Blijf op de mountainbikepaden. Hier kun je namelijk veilig fietsen, zonder in contact te komen met andere weggebruikers. Je mag niet van de paden afwijken om de bossen in te gaan.
  • Zorg voor een goede mountainbike. De mountainbikeroutes in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn vrij uitdagend, ook op een goede fiets. Volg je een mountainbikeroute, dan heb je echt een mountainbike nodig en geen gewone fiets.
  • Koop een mountainbike vignet van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug voor je op pad gaat. Dit vignet kost 7,50 euro en is een heel kalenderjaar geldig. De opbrengsten van de vignets worden gebruikt om nieuwe paden aan te leggen en de bestaande paden te onderhouden. Het vignet is verplicht

Zoek je nog een leuk kinderfietsje? Houd rekening met het uitkiezen van de juiste inchmaat. De richtlijn voor een Popal 12 inch fiets is kinderen van 2-4 jaar met een lichaamslengte van 95 cm, terwijl de Popal 14 inch fiets geschikt is voor kinderen van 3-5 jaar met een lichaamslengte van 100 cm.

Spirit transporter omafiets 28 inchPopal Cooper kinderfietsPopal Black fighter 14 inch