Fietstip in Nederland: fietstochten op het eiland Vlieland

Vlieland is is één van de populairste fiets-eilanden van de eilandengroep de Waddeneilanden, mede dankzij de relatief korte afstanden die je moet afleggen. Je hebt daarbij geen auto nodig om de mooiste plaatsjes van het eiland te verkennen en dat belooft dan ook een avontuurlijke rondreis met de fiets.

De meeste routes die je op Vlieland kan rijden zijn rondritten en kunnen in feite op elk mogelijk punt beginnen. Vaak kiezen fietsers echter Vliepark, Ankerplaats of Duinkersoord als beginpunt. Welke startpunt je ook kiest, op een eiland als Vlieland kan je zeker zijn van een verrassende afwisseling tussen historische indrukken en natuurlijke decors die een prachtig contrast schilderen op het landschap. En dat maakt het natuurlijk nog leuker om het gebied vanop het fietszadel te verkennen!

1. De route van Duinkersoord naar Het Posthuys

Deze route is de langste van het hele eiland en kan talloze fietsers keer op keer verrassen met zijn adembenemende uitzichten en rustgevende natuurtaferelen. Vanuit Duinkersoord gaat het in westelijke richting doorheen een bos. Als het bladerdek zich opent kom je in het Vliepark terecht, waar je wederom kan genieten van prachtig natuurschoon.

Niet veel verder bevindt zich de Ankerplaats, met daarbij een pittoresk schelpen-fietspad dat je naar de duinen brengt. Hier vind je een groot stuk afgeplagd duinterrein, waar gras, struiken en andere vegetatie verwijderd werden, of afgeplagd. Het resultaat? Een enorm duingebied dat een uniek decor tevoorschijn tovert onder het rijden.

Tenslotte brengt een fietspad je naar het strand, van waar het niet ver meer is naar het Posthuys. Hier kan je gezellig even pauzeren en de benen strekken, bij een lekker kopje koffie of thee!

Fietstip in Nederland fietstochten op het eiland Vlieland

> Leestip: fietsroutes door Ameland

2. Het oosten van Vlieland, met de fiets

De volgende route kan eigenlijk ook te voet worden gedaan, maar als je het met de fiets doet krijg je de kans om méér te zien in minder tijd. En natuurlijk om van de frisse zeewind te genieten! Vanuit Ankerplaats gaat de oostelijke weg in de richting van het natuurpark, waarna je in Duinkersoord terechtkomt. Daar kan je een heus huizenterrein vinden met nieuwbouw, wat een opvallend contrast creëert met de achtergrond die vooral uit natuur bestaat.

Na Duinkersoord kom je terecht in Stortemelk, een kampeerterrein dat verblijf biedt aan toeristen. Verscholen achter een voetbalveld vind je er een pittoresk schelpenpad dat je naar het oudste bos van Vlieland brengt. Als je het pad lang genoeg volgt, kom je uiteindelijk op een verharde weg, de fortweg, uit. Deze verbindt als het ware de haven met het imposante Noordzeestrand. Vanop de duinen die je er kan vinden heb je trouwens een prachtig uitzicht op de zee die, afhankelijk van het getij, beter of minder goed zichtbaar is.

Omafietsen

Altec Roma Omafiets 28 inch - Lavender
Altec Roma Omafiets 28 inch - Lavender
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Vanaf  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Cargo 26 inch - Grijs Roze
Spirit Cargo 26 inch - Grijs Roze
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,- Aanbiedingsprijs  379,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets Blauw 24 inch
Spirit Omafiets Blauw 24 inch
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  319,- Aanbiedingsprijs  289,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

De jachthaven van Vlieland kan je tenslotte weer bereiken via de Stal Edda en het nabijgelegen industrieterrein. Hier kan je ook eventueel een poosje uitrusten en iets kleins eten, voor je het lange stuk in de richting van het dorp en eindhalte Oost Vlieland vervolgt.

Voor een fietsvakantie in Nederland is het handig om je eigen fiets mee te nemen. Afhankelijk van het Waddeneiland kan je je fiets meenemen op de boot. Wist-je-dat de opafiets op dit moment enorm populair is? Hetzelfde geldt voor de fietsen van het Nederlands fietsmerk Popal. Bestel vóór 13.00 uur = volgende dag in huis.