De fietsroute langs de Rottemeren

De mooie fietsroute langs de Rottemeren begint in Zoetermeer. Deze plaats is omgeven door veenbossen. Ook is er in de buurt van Zoetermeer een veenrivier. Op deze route is heel veel te zien. Bij Zevenhuizen zie je molens die de omliggende polders al vanaf 1727 drooghouden. Wil je de molens zien draaien? Dan moet je op een zaterdag komen. Dan draaien deze molens, die bekend staan als de Molenviergang van Zevenhuizen nog steeds. Als je verder fietst kom je onder andere langs een kinderboerderij, een jachthaven, een recreatiepark en een roeibaan.

Ben je vooral op zoek naar rust. Ook dan heeft deze fietsroute veel te bieden. Geniet volop van de natuur met zijn flora en fauna. In dit gebied zijn vogels zoals de zwartkop en de zwartkop. Fietsend reigersoort is praktisch uitgestorven. Ook de flora is rijk vertegenwoordigd met berkenbomen, wilgen, de els en heel veel notenbomen. Natuurliefhebbers zullen volop genieten van deze mooie omgeving.

Wil je wellicht een tochtje maken op de veenrivier. Ook dat kan in het hoogseizoen. Bij Zonnepont ‘t Verlaat kun je dan terecht om een mooie tocht over de rivier te maken. Veel fietsers maken deze boottocht, ter afwisseling van het fietsen.

De route

Er is een korte en een lange route. De 15 kilometer lange korte route start bij de Merenweg in Bleiswijk. De weg is gemarkeerd via fietsknooppunten. Volg de fietsknooppunten 95 – 96 – 11 – 12- 13 – 26 – 93 – 9 – 94 – 95. Bij Knooppunt 96 moet je gebruikmaken van Zonnepont ’t Verlaat. Dit pontje vaart alleen in het fietsseizoen.

Onderweg kom je mooie plekjes tegen. In dit recreatiegebied ligt het eeuwenoude riviertje de Rotte. Zowel de Rotte als de Rottemeren liggen een stuk hoger dan de omliggende polders. De hoge ligging is ontstaan door vervening en inklinking van het gebied.

De lange route van 42 kilometer start ook bij de Merenweg in Bleiswijk. Ook deze route is gemarkeerd via fietsknooppunten. Volg de knooppunten 95 – 96 - 97 – 15 – 6 – 11 – 12 – 13 – 26 – 24 – 3 – 91 – 92 – 9 – 89 – 88 – 87 – 11 – 10 9 -94 – 95.

In het recreatiegebied de Rottemeren vind je veel jachthaventjes en restaurant. Ook vind je er beeldende kunst. Waarschijnlijk wil je onderweg uitrusten. Je vindt ongetwijfeld een leuk plekje om uit te rusten. Je hebt dan uitzicht op de het riviertje de Rotte.

> Popal fietsen: Vandaag besteld = binnen 24u verzonden!

Geschikt voor rolstoelen en scootmobielen

Deze fietsroute door het schitterende Rottemerengebied is in principe ook geschikt voor rolstoelen en scootmobielen. Er zijn echter wel hulp aanwezig zijn. Die hulp is nodig om enkele steile bruggen op en af te kunnen komen.

Een kaart van deze fietstocht

Op het internet is een kaart van zowel de korte al de lange versie van deze schitterende fietstocht te vinden. Je kunt een printversie van deze kaart desgewenst downloaden en uitprinten.

> Opafiets kopen: Verzending = gratis!

Ook een leuke fietsroute: De Omloop Walcheren in Zeeland fietsroute!