Wat zijn de consequenties bij het kopen van een gestolen fiets?

Je had dringend een fiets nodig. Je eigen fiets was al twee keer gestolen en je geldpotje leeg. Misschien ben je dan in de verkeerde soort verleiding gekomen, en heb je een goedkope fiets gevonden op straat. Een gestolen fiets kopen (grote kans namelijk dat je dat hebt gedaan) is echter niet zonder consequenties. Een gestolen fiets kopen is deel nemen aan de cyclus van diefstal en doorverkoop van gestolen waren. Misschien denk je nu: maar ik heb die fiets zelf toch niet gestolen, maar dat is de werkelijkheid anders voorstellen dan ze is. Een gestolen fiets kopen is namelijk bijna net zo strafbaar als er zelf een stelen. Als de politie er achter komt, zullen de gevolgen zeker niet klein zijn. We zullen dit hieronder zo goed mogelijk proberen te verduidelijken.

Een gestolen fiets kopen: heling

De officiële naam van de misdaad waar je je je nu schuldig aan hebt gemaakt is: heling. Er zijn verschillende soorten heling. Als je een gestolen fiets koopt in het volle bewustzijn dat deze gestolen is, dan heet dit: opzetheling. Als je daarentegen een fiets koopt, waarvan je in alle redelijkheid had kunnen weten dat deze (bijvoorbeeld door een extreem lage prijs) gestolen is, dan heet dit: schuldheling. Beiden soorten heling zijn strafbaar. Een gestolen fiets kopen, heeft kortom altijd gevolgen. Ook als er niet volledige zekerheid is dat de fiets gestolen is, maar je dit makkelijk had kunnen doorzien. Een gestolen fiets kopen doe je dus op eigen risico, en de gevolgen kunnen flink zijn. Hieronder zullen we dat wat verder voor je uitdiepen.

Omafietsen

Volare Excellent 24 inch meisjesfiets - Lichtblauw
Volare Excellent 24 inch meisjesfiets - Lichtblauw
Onze prijs
 349,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Cargo 26 inch - Mat zwart
Spirit Cargo 26 inch - Mat zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,- Speciale prijs  379,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Basic Omafiets 28 inch - Mat-Zwart
Spirit Basic Omafiets 28 inch - Mat-Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  319,- Aanbiedingsprijs  279,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Nieuwe fiets kopen? Voor 15:00 besteld, de volgende werkdag in huis!

Een gestolen fiets kopen: de gevolgen

Een gestolen fiets kopen kan natuurlijk onopgemerkt blijven, maar vaak worden mensen die dit doen door de politie betrapt. Allereerst zal de fiets die je gekocht hebt in beslag worden genomen om hem terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Een gestolen fiets kopen heeft echter ook gevolgen die je hard zult voelen. Allereerst zal de politie je een boete geven. Dit bedrag ligt meestal rond de 250 euro, maar kan hoger zijn als de fiets een erg hoge waarde heeft. Daarnaast krijg je een notitie op je strafblad. Deze notitie blijft dertig jaar staan, en zal je toekomst er niet makkelijker op maken. Zo wordt er soms bij sollicitaties iemand op zo’n notitie afgewezen. Maar dat zijn nog niet alle gevolgen van een gestolen fiets kopen. Ook het verkrijgen vaan een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) zal nu veel lastiger voor je worden. Bij sommige banen, zoals die van leraar, is een VOG een absolute vereiste. Een gestolen fiets kopen heeft echter nog veel meer consequenties als je het bij herhaling doet. Dit zou je zelfs maximaal zes jaar gevangenisstraf kunnen opleveren, en een boete van rond de 4500 euro. Een gestolen fiets kopen, is kortom een handeling die je diep in de problemen kan brengen. Misschien lijkt het onschuldig, en ben je boos omdat je eigen fiets meerdere keren gestolen is, maar je houdt jezelf voor de gek. Als je een gestolen fiets koopt, word je een deel van een keten van misdaad, waar je zelf ook last van hebt gehad. Wees dus wijzer en zorg dat je je toekomst niet in gevaar brengt door een stomme beslissing. Een gestolen fiets kopen brengt vele consequenties met zich mee, consequenties die veel groter zijn dan wat meer geld uitgeven voor een degelijk, legale fiets.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________