Wat zijn de consequenties bij het kopen van een gestolen fiets?

Is je fiets zomaar weg. Dan kan kunnen er meerdere dingen gebeurd zijn. Of je bent vergeten dat je gewoon naar de plaats van bestemming bent gelopen. Of, je fiets is gestolen. In het laatste geval is het bijna zeker dat deze zich in het kleine criminele circuit bevindt. Een ‘nieuwe’ fiets terugkopen via een louche dealer op straat is nooit een goed idee. Zelfs niet wanneer deze maar €10,- vraagt. Zorg dat je niet terecht komt in een ongewilde cyclus van diefstal. Een gestolen fiets kopen is namelijk bijna net zo strafbaar als er zelf één stelen.

Een gestolen fiets kopen: heling

Het kan zijn dat je ten goede trouw een fiets hebt gekocht, waarvan blijkt dat deze tóch ooit als gestolen is opgegeven. Helaas heb je dan een strafbaar feit gepleegd. Dit heet heling. Je hebt twee soorten helingen die allebei strafbaar zijn:

  • opzetheling: als je een gestolen fiets koopt in het volle bewustzijn dat deze gestolen is
  • schuldheling: als je een fiets koopt, waarvan je in alle redelijkheid had kunnen weten dat deze (bijvoorbeeld door een extreem lage prijs) gestolen is

Word je door de politie betrapt op heling, dan ontvang je een boete voor heling. Beide soorten helingen zijn namelijk strafbaar.

Een gestolen fiets kopen: de gevolgen

Wie het vermoeden heeft dat is gestolen, maar het product toch koopt, maakt zich schuldig aan heling. Word je betrapt op heling van een fiets, dan ze de fiets in beslag worden genomen en ontvang je een boete. Vaak ligt dit rond de € 250,-, maar het bedrag kan hoger zijn wanneer het een dure fiets betreft. Daarnaast krijg je een notitie op je strafblad. Deze notitie blijft dertig jaar staan. Soms wordt er iemand tijdens een sollicitaties wel eens op afgewezen.

Het ontvangen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) zal lastig zijn wanneer je je schuldig hebt gemaakt aan heling. Bij sommige banen, zoals die van leraar, is een VOG een absolute vereiste. Een gestolen fiets kopen heeft echter nog veel meer consequenties als iemand het bij herhaling doet. Het kan zelfs tot maximaal zes jaar gevangenisstraf opleveren en een boete van tot € 4.500 euro.