Hoe kan ik mijn zadel verstellen?

Het is erg belangrijk dat het zadel van je fiets op de juiste hoogte afgesteld is. Staat je zadel te laag, dan is fietsen erg vermoeiend. Staat je zadel te hoog, dan moet je je benen te veel strekken en bewegen je heupen bovendien te veel tijdens het fietsen. Hierdoor kun je blessures krijgen.

Maar wat is de juiste hoogte van jouw zadel en hoe zet je het zadel van je fiets in deze hoogte? Dat lees je in dit artikel. Door de informatie op deze pagina door te lezen, weet je precies hoe je het zadel van je fiets moet verstellen.

De juiste hoogte bepalen

Het zadel van je fiets staat op de juiste hoogte als je je heupen stabiel kunt houden tijdens het fietsen. Dit betekent dat je heupen niet continu op en neer moeten bewegen als je fietst.

Wij raden je aan naar de positie van je knie te kijken als je op het zadel van je fiets zit. Staat je voet op het laagste punt van het pedaal? Dan moet je knie nog enigszins gebogen zijn. Houd een buiging van ongeveer 25 graden aan. Is de knie te veel gebogen, dan staat het zadel te laag. Staat de knie stijf, dan staat het zadel te hoog.

Hoe kan ik mijn zadel verstellen?

> Profiteer van kortingen tot wel 40%: Bekijk nu onze duwfietsen!

De zadelhoogte aanpassen

Klopt de huidige positie van het zadel van je fiets niet? Dan kun je de hoogte van het zadel aanpassen. Dit doe je door de zadelpen af te stellen. Je stelt een zadelpen af door deze los te draaien en af te stellen op de plek waar de zadelpen het frame in gaat. Heb je een snelsluiter? Dan kun je de zadelpen met de hand openduwen. Nu kun je de zadelpen op de juiste hoogte instellen. Zie je een bout zitten? Dan heb je gereedschap nodig om je zadelpen op de juiste hoogte in te stellen. Een inbussleutel of steeksleutel voldoet.

Om de hoogte van je zadel te veranderen met de zadelpen, schuif je deze voorzichtig omhoog of omlaag. Dit doe je tot de zadelpen op de juiste hoogte zit, ofwel de hoogte die voor jou comfortabel is. Tip: markeer op welke plek je jouw zadelpen vast maakt. Schiet de zadelpen plotseling los, dan weet je nog wat de juiste zadelhoogte is.

Als de zadelpen op de juiste hoogte zit, maak je deze stevig vast. Dit doe je door de snelsluiter weer terug te zetten of de bout van de zadelpen stevig aan te draaien.

3 tips om je zadel te verstellen

Voor je jouw zadel gaat verstellen, geven wij je nog graag enkele tips om dit op de juiste manier te doen.

  • Draag bij het verstellen van je zadel de schoenen waarmee je het meest gaat fietsen.
  • Controleer of het zadel recht staat. Als je zadel niet recht staat, kun je hier alsnog niet prettig op zitten. Ook niet als je deze hebt afgesteld.
  • Rijd een kort testrondje als je jouw zadel verzet hebt. Zit je fiets echt lekker? Als dit niet zo is, pas je de hoogte van het zadel weer aan.

Succes!

Omafietsen

Spirit Omafiets Deluxe Plus 28 inch - Mat Grijs
Spirit Omafiets Deluxe Plus 28 inch - Mat Grijs
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  329,- Aanbiedingsprijs  289,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets 26 inch - Blauw
Spirit Omafiets 26 inch - Blauw
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Cargo 26 inch - Grijs Roze
Spirit Cargo 26 inch - Grijs Roze
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,- Aanbiedingsprijs  379,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Lees ook: hoe kies je de juiste fietshelm? Alle fietsen en accessoires vóór 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis!