Hoe kan ik mijn zadel verstellen?

Een fietszadel op de verkeerde hoogte is de grote veroorzaker van zadelpijn. Voorkom blessures en ander leed en stel je zadel in op de ideale hoogte. Maar wat is die ideale hoogte eigenlijk? En hoe verstel je en zadel precies? We leggen het uit.

Hoe kan ik mijn zadel verstellen?

De juiste zadelhoogte bepalen

Het ideale zadel voor iedereen bestaat niet. Iedereen is anders gebouwd en iedereen prefereert een andere houding op de fiets. Wel geldt voor iedereen dat fietsen belastend is voor de knieën wanneer het zadel te laag staat. Staat het zadel juist te hoog, dan strek je je benen te veel en schuif je te veel heen en weer. Gelukkig kun je door het zadel op de juiste hoogte af te stellen zorgen dat je stukken comfortabeler fietst. Je kunt het fietszadel op de volgende manieren verstellen:

  • Verticale zadelstand: Je moet het zadel zo hoog zetten dat je je been niet helemaal hoeft te strekken, maar dat die in de uiterste stand licht gebogen is. Houd hierbij een buiging van ongeveer 25 garden aan. Bij een goede zadelhoogte kun je met je tenen de grond aanraken
  • Horizontale zadelstand: Je kunt het zadel ook naar voren en naar achteren schuiven. Het zadel staat in de goede stand wanneer het scharnierpunt van je knie bij een gebogen been boven de pedaalas op 3 uur staat

De zadelhoogte aanpassen

Klopt de huidige positie van het zadel van je fiets niet? Dan kun je de hoogte van het zadel aanpassen. Dit doe je door de zadelpen af te stellen. Je stelt een zadelpen af door deze los te draaien en af te stellen op de plek waar de zadelpen het frame in gaat. Heb je een snelsluiter? Dan kun je de zadelpen met de hand openduwen. Nu kun je de zadelpen op de juiste hoogte instellen. Zie je een bout zitten? Dan heb je gereedschap nodig om je zadelpen op de juiste hoogte in te stellen. Een inbussleutel of steeksleutel voldoet.

Om de hoogte van je zadel te veranderen met de zadelpen, schuif je deze voorzichtig omhoog of omlaag. Dit doe je tot de zadelpen op de juiste hoogte zit, ofwel de hoogte die voor jou comfortabel is.

Tip: markeer op welke plek je jouw zadelpen vast maakt. Schiet de zadelpen plotseling los, dan weet je nog wat de juiste zadelhoogte is.

Als de zadelpen op de juiste hoogte zit, maak je deze stevig vast. Dit doe je door de snelsluiter weer terug te zetten of de bout van de zadelpen stevig aan te draaien.

3 tips om je zadel te verstellen

Voor je jouw zadel gaat verstellen, geven wij je nog graag enkele tips om dit op de juiste manier te doen:

  • Draag bij het verstellen van je zadel de schoenen waarmee je het meest gaat fietsen
  • Controleer of het zadel recht staat. Als je zadel niet recht staat, kun je hier alsnog niet prettig op zitten. Ook niet als je deze hebt afgesteld
  • Rijd een kort testrondje als je jouw zadel verzet hebt

Zorg dat je veilig de weg op gaat met een fietshelm. Lees nu: hoe kies je de juiste fietshelm?