Tips voor leren fietsen volwassenen

Volwassenen die nooit hebben leren fietsen, maar er wel de voordelen van inzien en het graag willen leren, kunnen de uitdaging aangaan om te leren fietsen. Het leren fietsen voor volwassenen vertoont gelijkenissen met als kind leren fietsen, maar er zijn natuurlijk wel verschillen. Volwassenen zijn zich meer bewust van de risico´s om bijvoorbeeld te vallen en zijn minder onbevangen in vergelijking met kinderen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om als volwassene te leren fietsen. Zo kun je aan iemand in je omgeving vragen om je te helpen, maar bestaat er ook een mogelijkheid om fietslessen te volgen. In de grotere steden zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om een fietscursus te volgen en leer je met andere volwassenen te leren fietsen.

Leren fietsen

Leren fietsen volwassenen

Om als volwassene te beginnen met fietsen, is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Een goede houding begint met een rechte rug en opgeheven hoofd. Het is tijdens het fietsen namelijk van belang dat je vooruit kijkt en bijvoorbeeld niet naar het stuur of naar de trappers. Om de controle te houden, is het belangrijk dat de voeten de grond kunnen raken, maar dat tijdens het fietsen het been op het onderste pedaal licht gebogen is en dus niet helemaal gestrekt.

Er moet uiteraard van de juiste maat fiets gebruik worden gemaakt en voor volwassenen is wielmaat 28 inch de gangbare maat. Als iemand een lengte heeft van 145 cm of minder, dan kan aangeraden worden om te leren fietsen op een fiets met wielmaat 26 inch. Voor het beginnen met leren fietsen als volwassene kunnen het zadel en het stuur op de juiste hoogte worden ingesteld. Op die manier kan de hiervoor beschreven ideale zithouding worden aangenomen.

Het is belangrijk om een veilige plek te vinden om te leren fietsen, zoals op een locatie waar alle ruimte wordt geboden en waar de ondergrond vlak is, zoals asfalt. Op grind leren fietsen of op gras wordt niet aangeraden. Het is dan lastiger om het evenwicht te houden en bovendien wordt meer weerstand ondervonden tijdens het fietsen.

 • Rechte rug
 • Hoofd omhoog
 • Vooruit kijken
 • Zadel op goede hoogte
 • Stuur op goede hoogte
 • Veilige locatie

> Een fiets voor een kind nodig voor de volgende verjaardag? Bekijk ons assortiment, kies de favoriet en profiteer van gratis verzending!

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Opstappen, afstappen en balanceren

Zonder handen fietsen

Het opstappen en afstappen van de fiets is een belangrijk onderdeel van het leren fietsen als volwassene. Bij deelname aan het verkeer zal er namelijk regelmatig op en van de fiets moeten worden gestapt. Doordat je met de voet bij de grond kunt als het zadel goed is afgesteld, is het gemakkelijk om het opstappen en afstappen te oefenen.

Als dat enkele keren is geoefend, kan geprobeerd worden om de balans te bewaren. Het oefenen van het balanceren, laat je leren controle over de fiets te houden. Stap op de fiets en duw de fiets met de voeten voorzichtig vooruit. Zet de voeten niet op de pedalen, maar oefen tijdens het balanceren om de voeten een moment in de lucht te houden. Je hoeft niet bang te zijn om te vallen, want je kunt direct weer met je voeten bij de grond als je dreigt het evenwicht te verliezen.

Na dit geoefend te hebben op rechte stukken, kan er ook geoefend worden met het maken van ruime bochten. Overigens is het bij leren fietsen als volwassene en ook voor het fietsen in het algemeen dat sneller fietsen het gemakkelijker maakt om het evenwicht te bewaren. Bij onvoldoende snelheid wordt het lastig om het evenwicht te bewaren.

 • Oefenen met opstappen
 • Oefenen met afstappen
 • Afzetten met voeten
 • Voeten van de grond
 • Balanceren
 • Rechte stukken vooruit
 • Daarna bochten oefenen

In de regenachtige wintermaanden glijden fietsers vaak uit. Weet je hoe je dit kan voorkomen? Lees de 5 tips om niet uit te glijden.

Zelfstandig leren fietsen als volwassene

Het is zeker handig als er iemand bij is die de nodige ondersteuning kan bieden om als volwassene zelfstandig te leren fietsen. Na geoefend te hebben met opstappen, afstappen en balanceren begint het echte leren fietsen. De andere persoon kan de bagagedrager vasthouden om de eerste meters de nodige ondersteuning te geven. Daarna kun je helemaal zelfstandig fietsen. Bij angst de controle te verliezen, rem je af en stop je even om daarna weer verder te gaan.

Na zelfstandig te hebben leren fietsen als volwassene op een veilige plek kan er aan het verkeer worden deelgenomen. Ook dan wordt aangeraden om dat eerst samen met iemand te doen die ervaring heeft in het fietsen. 

Ben je op zoek naar een nieuwe fiets? De omafiets zijn sinds jaar en dag ontzettend populair. Voor 15:00 besteld, de volgende werkdag geleverd!