Welke maat kinderfiets is geschikt voor mijn kind?

Gemiddeld groeit een kind 6 cm per jaar. Mensen spelen soms dan ook met de gedachte een fiets op de groei te kopen. Doe dit echter nooit. Het is van groot belang dat je kind altijd met zijn voeten bij de grond kan komen. Tot stilstand komen en op- en afstappen wordt lastig wanneer je niet de juiste maat kinderfiets koopt. Dit is niet alleen slecht voor het vertrouwen in fietsen voor het kind, maar ook is dit geen veilige keuze. Wij leggen je alles uit over de juiste maat kinderfiets voor een kind.

Fietsmaat kind bepalen

Waar je bij volwassen fietsen een frameaanduiding hebt, kijken we bij kinderfietsen juist naar de grootte van de banden. Deze maat wordt aangegeven in inches. De leeftijd van een kind kan als indicatie worden gebruikt voor de bandenmaat, maar geeft niet altijd uitsluitsel. Dat komt sommige kinderen wat groter of kleiner zijn in vergelijking met de gemiddelde lengte van leeftijdsgenoten. Dit komt met name in de pubertijd voor. Gebruik daarom altijd de lengte van het kind als leidraad voor het bepalen van de juiste maat kinderfiets. Let bij de aankoop van een fiets altijd op de volgende punten:

 • Koop een kinderfiets op maat
 • Voeten moeten de grond kunnen raken

Zijwieltjes

> Vandaag vóór 15:00besteld = de volgende werkdag geleverd!

Hoeveel inch fiets voor een kind

Aan de hand van onderstaand overzicht bepaal je de wielmaat in inches voor je kind. De inchmaat is afgestemd op de lichaamslengte of kledingmaat van kinderen.

Inches               

Lichaamslengte

Leeftijd

Kledingmaat

>> 10 inch

85-100

1-3 jaar

85-100

>> 12 inch

95 cm

2-4 jaar

90-105

>> 14 inch

100 cm

3-5 jaar

98-108

>> 16 inch

105 cm

4-6 jaar

103-118

>> 18 inch

110 cm

5-7 jaar

110-123

>> 20 inch

115 cm

6-8 jaar

118-128

>> 22 inch

122 cm

7-9 jaar

124-134

>> 24 inch

130 cm

8-12 jaar

130-142

>> 26 inch

145 cm

10-14 jaar

140-156

>> 28 inch

145+ cm

boven 12 jaar

Volwassen

Zadel en stuur instellen

Gemiddeld fiets een kind anderhalf jaar op een kinderfiets met dezelfde inchmaat. In deze anderhalf jaar kan het goed zijn om het stuur en het zadel aan te passen. Het zadel pas je aan wanneer blijkt dat het fietsen je kind te zwaar wordt. Het fiets stukken lichter wanneer de knie niet boven de heup uitkomt. Wanneer je het zadel hoger zet, let er dan op dat je kind bij de grond kan met de bal van de voet. Automatisch zet je het stuur óók hoger wanneer je het zadel hoger zet.

In een notendop: met een fiets op maat kan een kind:

 • Met zijn voeten de grond raken
 • Goed op- en afstappen
 • Gemakkelijker tot stilstand komen
 • De fiets goed onder controle houden

Verschillende merken kinderfietsen

Voor het kopen van een kinderfiets is het belangrijk dat je niet verstrikt raakt in het uitgebreide online aanbod. Bepaal het budget en selecteer een aantal fietsen waar je een keuze uit maakt. Gebruik onze tips bij de aanschaf van een kinderfiets.

De kinderfietsen zijn verkrijgbaar in de volgende merken:

 • Altec
 • Disney Cars
 • Popal
 • Spiderman
 • Spirit
 • Troy
 • Umit
 • Volare
 • Yipeeh

Bekijk de fietsen van de verschillende merken en bepaal welke modellen het beste bij je wensen en budget passen.

Kinderfietsen met zijwieltjes

Kinderen die leren fietsen, doen dit vaak met behulp van fietsen met zijwieltjes. De zijwielen zorgen ervoor dat de fiets overeind blijft als het kind de fiets nog niet helemaal onder controle heeft. De kinderfietsen in de kleinste maten worden standaard met zijwieltjes geleverd. Kinderen die veel op een loopfiets hebben gefietst, kunnen beter balans houden en hebben zijwieltjes vaak niet nodig. 

Is je kind te jong om te leren fietsen, dan kun je ook een kinderzitje bevestigen aan jouw eigen fiets.

In welke inchmaten zijn de kinderfietsen verkrijgbaar?

De kinderfietsen zijn verkrijgbaar in de inchmaten 10/12/14/16/18/20/22/24/26/28. 10 inch is geschikt voor de leeftijd 1-3 jaar, waarbij 28 inch geschikt is voor 12+ jaar.

In hoeveel kleuren zijn de fietsen beschikbaar?

De kinderfietsen zijn verkrijgbaar in 15+ kleuren, waarbij wit / zwart / roze de meest populaire kleuren zijn.

Hoe bepaal ik de juiste maat voor een kinderfiets?

Voor het berekenen van de inchmaat bestaan er richtlijnen op basis van leeftijd, lichaamslengte en kledingmaat. Je vindt de inchmatentabel en bijbehorende tips in het informatieblok bovenaan de pagina.