Welke maat kinderfiets is geschikt voor mijn kind?

Kinderen groeien snel en als er een nieuwe kinderfiets wordt aangeschaft, dan is het natuurlijk belangrijk om op de maat kinderfiets te letten. Welke maat kinderfiets geschikt is voor een kind is afhankelijk van de lichaamslengte. De kinderfiets maten worden met betrekking tot de wielmaat weergegeven in inches en ten aanzien van de hoogte van het frame in de framemaat.

De leeftijd van een kind kan als indicatie worden gebruikt, maar geeft niet altijd uitsluitsel. Dat komt doordat een kind wat groter of kleiner kan zijn in vergelijking met de gemiddelde lengte van leeftijdsgenoten.

Zijwieltjes

> Vandaag vóór 15:00besteld = de volgende werkdag geleverd!

Maat fiets kind bepalen aan de hand van de lichaamslengte of kledingmaat

Aan de hand van onderstaand overzicht kan de wielmaat in inches worden bepaald die afgestemd is op de lichaamslengte of kledingmaat van kinderen.

Inches               

Lichaamslengte

Leeftijd

Kledingmaat

>> 10 inch

85-100

1-3 jaar

85-100

>> 12 inch

95 cm

2-4 jaar

90-105

>> 14 inch

100 cm

3-5 jaar

98-108

>> 16 inch

105 cm

4-6 jaar

103-118

>> 18 inch

110 cm

5-7 jaar

110-123

>> 20 inch

115 cm

6-8 jaar

118-128

>> 22 inch

122 cm

7-9 jaar

124-134

>> 24 inch

130 cm

8-12 jaar

130-142

>> 26 inch

145 cm

10-14 jaar

140-156

>> 28 inch

145+ cm

boven 12 jaar

Volwassen

  Het is belangrijker om met de lichaamslengte en kledingmaat rekening te houden dan met de leeftijd van het kind om de maat kinderfiets te bepalen. Bij fietsen voor kinderen zal doorgaans geen framemaat kinderfiets worden genoemd, want de maten worden vrijwel altijd in inches getoond.

Kinderfietsen

Popal Daily Dutch Basic+ Meisjesfiets 24 inch 3V - Mat Blauw
Popal Daily Dutch Basic+ Meisjesfiets 24 inch 3V - Mat Blauw
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  429,- Speciale prijs  379,85
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Racer 22 Inch - Rood
Spirit Racer 22 Inch - Rood
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,- Aanbiedingsprijs  229,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Classic Oma Kinderfiets - Meisjes - 20 inch - Mat Blauw
Volare Classic Oma Kinderfiets - Meisjes - 20 inch - Mat Blauw
Onze prijs
 369,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Nu tot wel 40% korting: damesfiets!

Belangrijke aandachtspunten tijdens de zoektocht naar een kinderfiets

De tabel laat duidelijk zien welke kinderfiets maten geschikt zijn voor kinderen in een bepaalde leeftijdsklasse op basis van de lengte en kledingmaat. Bij een fiets voor een kind is er altijd sprake van de mogelijkheid om er meerdere jaren op te fietsen. Een kind groeit echter ook in de tussentijd en daarom is het belangrijk dat het stuur en het zadel op de juiste hoogte worden afgesteld.

Dat kan direct al na ontvangst van de fiets of in de loop der tijd als er sprake is van een groeispurt. Voor kinderen is het belangrijk dat de voeten de grond kunnen raken als het kind op het zadel zit. Het stuur dient zodanig te worden afgesteld dat de knieën tijdens het fietsen het stuur niet kunnen raken. Er moet dan ook voldoende ruimte zijn tussen het stuur en de knieën tijdens het fietsen. Als dat niet het geval is, dan kan de knie het stuur raken, waardoor de controle wordt verloren.

Het is zeker aan te raden om met de tabel voor de kinderfiets maat rekening te houden, want als een te grote fiets wordt gekocht, wordt het lastig fietsen. Ook zal het kind dan moeite krijgen met het opstappen en afstappen en is de kans groot dat de voeten de grond niet kunnen raken. Het is voor kinderen veiliger om te fietsen als het stuur en de fiets goed onder controle kunnen worden gehouden.

 • Niet te grote kinderfiets kopen
 • Stuur op juiste hoogte afstellen
 • Zadel op juiste hoogte afstellen
 • Voeten moeten de grond kunnen raken

Voor het kopen van een kinderfiets is het belangrijk dat je niet verstrikt raakt in het uitgebreide online aanbod. Bepaal het budget en selecteer een aantal fietsen waar je een keuze uit maakt. Gebruik onze tips bij de aanschaf van een kinderfiets.

De kinderfietsen zijn verkrijgbaar in de volgende merken:

 • Altec
 • Disney Cars
 • Popal
 • Spiderman
 • Spirit
 • Troy
 • Umit
 • Volare
 • Yipeeh

Bekijk de fietsen van de verschillende merken en bepaal welke modellen het beste bij je wensen en budget passen.

Kinderfietsen met zijwieltjes

Kinderen die nog moeten leren fietsen, kunnen dat doen met behulp van fietsen met zijwieltjes. De kinderfietsen in de kleinste maten worden standaard met zijwieltjes geleverd. De zijwielen zorgen ervoor dat de fiets overeind blijft als het kind de fiets nog niet helemaal onder controle heeft. Door vaker te fietsen wordt een betere controle verkregen en kunnen na verloop van tijd de zijwieltjes eraf worden gehaald. Het is dan nog wel aan te raden om met het kind mee te lopen en enige ondersteuning te geven tot er zelfstandig gefietst kan worden. Dat zal na eventueel een aantal keren vallen en opstaan dan vanzelf gaan. Is je kind te jong om te leren fietsen dan kan je ook een kinderzitje bevestigen aan jouw eigen fiets.

Kinderen kunnen op de fiets een helm dragen om zo bij eventuele valpartijen het hoofd te beschermen. Kinderen die van de fiets vallen, kunnen op het hoofd terecht komen en dan is het beter om een goede bescherming te dragen. Net als voor de kinderfiets maat geldt ook voor een helm dat er rekening moet worden gehouden met de juiste maat.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________ 

In welke inchmaten zijn de kinderfietsen verkrijgbaar?

De kinderfietsen zijn verkrijgbaar in de inchmaten 10/12/14/16/18/20/22/24/26/28. 10 inch is geschikt voor de leeftijd 1-3 jaar, waarbij 28 inch geschikt is voor 12+ jaar.

In hoeveel kleuren zijn de fietsen beschikbaar?

De kinderfietsen zijn verkrijgbaar in 15+ kleuren, waarbij wit / zwart / roze de meest populaire kleuren zijn.

Hoe bepaal ik de juiste maat voor een kinderfiets?

Voor het berekenen van de inchmaat bestaan er richtlijnen op basis van leeftijd, lichaamslengte en kledingmaat. Je vindt de inchmatentabel en bijbehorende tips in het informatieblok bovenaan de pagina.