Kinderzitje bevestigen aan fiets

Kan je baby zelfstandig in zit komen? En houdt hij of zij dit meer dan 20 minuten vol? Dan mag je hem of haar in een kinderzitje op de fiets vervoeren. Gemiddeld zijn kinderen 9 maanden bij hun eerste fietsritje. Hierbij zitten ze in een kinderzitje voorop de fiets. Online is een ruime keuze in veilige kinderzitjes, maar echt veilig wordt het natuurlijk past wanneer jij het fietszitje op een goede manier bevestigd.

Kinderzitje

Controleer altijd alle onderdelen na aankoop van kinderzitje

Koop je een kinderzitje, dan krijg je hier altijd een handleiding bij. Bij een tweedehands aankoop kan het voorkomen dat de handleiding ontbreekt. Bekijk dan eens wat instructie video’s voor een juiste montage. Of het zitje nu nieuw of oud is, het is altijd belangrijk dat je de onderdelen controleert op beschadigingen voordat je je kind besluit te vervoeren vervoert.

Kinderzitje bevestigen voorop de fiets

Een kinderzitje voor voorop de fiets, wordt – vaak in combinatie met een fietsscherm - aan de stuurpen bevestigd. Fietsstoeltjes die aan de stuurpen worden bevestigd zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo. Hierna worden ze te zwaar en is er te weinig ruimte voor de beentjes. Verplaats je kind dan naar een achterstoeltje.

Kinderstoel fiets bevestigen achter op de fiets

Als je kind de leeftijd van 3 jaar bereikt of meer dan 15 kilo weegt, verhuist je kind naar het achterzitje. Het fietszitje voor achter op de fiets kan of aan de framebuis worden gemonteerd of op de bagagedrager aan een adapter worden bevestigd. Bij bevestiging aan het frame geldt dat er sprake is van montage aan de staande framebuis.

Het stoeltje achter op de fiets is doorgaans geschikt voor kinderen tot de leeftijd van 6 jaar. Er zijn daarnaast uiteraard ook nog zitjes voor kinderen die ouder zijn, waarbij er sprake is van een zitje met een simpel rugsteun.

Stabiliteit, veiligheid en moederfiets

Als er twee kinderen of de fiets worden vervoerd, dan is het mogelijk om van een zitje voor en van een zitje achter op de fiets gebruik te maken. Het is dan wel belangrijk om een fiets te hebben die de nodige stabiliteit biedt. Het is ook even wennen om met extra gewicht voor en achter te fietsen.

Een moederfiets is ideaal om kinderen op een veilige manier te vervoeren en biedt ook extra gemak met betrekking tot de instap die namelijk extra breed is. Bovendien beschikt een moederfiets over een dubbele pootstandaard en over een systeem met stuurblokkering. Dat maakt het gemakkelijk en veilig om kinderen uit en in het zitje te plaatsen.

  • Stabiele fiets
  • Veiligheidsgordel
  • Voetsteunen
  • Voetriempjes
  • Beschermkappen
  • Reflectie
  • Moederfiets

Achterop twee kinderen vervoeren

Als er twee kinderen tot het gezin behoren die ouder zijn dan 3 jaar of meer wegen dan vijftien kilo, dan bestaat er een mogelijkheid om beide kinderen achter op de fiets te vervoeren. De standaard bagagedrager biedt daar geen gelegenheid voor, maar er zijn wel mogelijkheden om een speciale duozitter aan te schaffen. De bagagedrager dient uiteraard wel stevig genoeg te zijn om het gewicht van twee kinderen te kunnen dragen. Let bij het kopen van een fietsstoeltje altijd op de veiligheidskenmerken en bevestig het kinderzitje volgens de voorschriften. Zoek je een nieuwe fiets om het kinderzitje aan te bevestigen? Lees dan eerst onzetips voor de aanschaf van een nieuwe fiets.

Zijn je kinderen te zwaar? Laat één van de kinderen dan fietsen op een kinderfietsje. De juiste maat is belangrijk voor de veiligheid van kinderen tijdens fietsen. Lees de tips over de maat van een kinderfiets. Net zoals bij volwassenen geldt dat er voor meisjesfietsen geen frame tussen het stuur en het zadel loopt. Bij jongensfietsen is dit wel het geval.