Wat is belangrijk tijdens het kopen van een fiets?

Met het kopen van een nieuwe fiets is het natuurlijk van belang dat er jarenlang plezier aan wordt beleefd. Het is dan ook belangrijk om tijdens het kopen van een fiets met een aantal aandachtspunten rekening te houden. Dat wordt ook aangeraden als er heel snel een damesfiets, herenfiets of kinderfiets gekocht moet worden.

Bijvoorbeeld omdat de huidige fiets is gestolen of kapot is en er wel dagelijks gebruik van wordt gemaakt. Net als dat het van belang is om de even de tijd te nemen als een fiets voor een speciaal doel wordt gekocht, bijvoorbeeld om lange fietstochten te maken of om bijvoorbeeld om te mountainbiken. Zo zijn er voor allerlei activiteiten en doelen verschillende fietsen beschikbaar.

Fiets kopen

Tips voor kopen fiets

Het is als eerste van belang om te bepalen welk soort fiets gekocht gaat worden. Voor dagelijks gebruik kan een stadsfiets bijvoorbeeld uitkomst bieden. In dat opzicht zijn er weer vele modellen te onderscheiden, variërend van omafietsen tot transportfietsen en van fietsen met sportieve designs tot hippe beachcruisers. Bepaal dan ook eerst het doel van het kopen van een fiets om daarna het ideale model uit te zoeken.

 • Keuze soort fiets afstemmen op gebruik
 • Favoriete model uitzoeken

Heb je een nieuwe fiets gekocht? Lees dan hier de tips hoe je fietsdiefstal kan voorkomen.

Wielmaat en framemaat

Voor volwassen geldt dat de fiets doorgaans over een wielmaat van 28 inch beschikt, maar er kan bij het kopen van een fiets ook rekening gehouden worden met de framemaat. Dat is een van de belangrijkste aandachtspunten, want de juiste framemaat bepaalt de mate van het comfort doordat de hoogte van het frame is afgestemd op de eigen lengte.

Bij het online kopen van een fiets kan gebruik worden gemaakt van een matentabel voor inches en framematen en wordt ook uitleg geboden over de manier waarop de ideale maat van het frame kan worden berekend. Dat kan aan de hand van de binnenbeenlengte, lengte of door de oude fiets als uitgangspunt te nemen. Bij damesfietsen bevinden de maten van het fietsframe zich tussen 51 tot en met 61 centimeter en voor herenfietsen gelden doorgaans de maten vanaf 54 centimeter tot en met 66 centimeter.

Het materiaal van het frame kan ook nog een rol spelen, want doorgaans bestaan de fietsframes uit staal of aluminium. Staal beschikt over sterke en duurzame eigenschappen en aluminium heeft weer het voordeel licht van gewicht te zijn.

 • Wielmaat
 • Framemaat
 • Materiaal

Hier lees je meer over welke maat kinderfiets geschikt is voor je kind. Gebruik de handige inchmatentabel! Op zoek naar een nieuwe kinderfiets? Klik dan op de link.

Voorkeur voor soort remmen

Een van de andere aandachtspunten bij het kopen van een fiets is de persoonlijk voorkeur voor het type remmen. Daarbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen terugtrapremmen en handremmen. Bij handremmen kan vervolgens weer het onderscheid gemaakt worden tussen velgremmen en trommelremmen.

Bij een velgrem is er sprake van remblokjes op de velgen en bij trommelremmen bestaat de mogelijkheid om gedoseerd te remmen met beide fietswielen. Een terugtraprem zorgt ervoor dat het achterwiel wordt afgeremd. Er zijn ook fietsen die een handrem en terugtraprem combineren.

 • Handremmen
 • Terugtraprem
 • Trommelremmen
 • Handrem en terugtraprem

Versnellingen

Versnellingen of niet?

De tips voor het kopen van een fiets hebben ook betrekking op de eventuele voorkeur voor versnellingen. Dat is vooral handig voor de fietsers die regelmatig van snelheid wisselen en het ideale comfort willen ervaren. De versnellingen hebben namelijk als functie om met hetzelfde aantal trapbewegingen het tempo op te voeren of snelheid te minderen. Bij een fiets zonder versnellingen is er geen sprake van lichter of zwaarder trappen, maar blijft de zwaarte constant op hetzelfde niveau.

Overige aandachtspunten

De lijst met aandachtspunten voor het kopen van een fiets is nog veel langer, want er zijn nog talloze andere aspecten waarmee rekening gehouden kan worden. Bijvoorbeeld met de vormgeving van het zadel en het stuur en de mogelijkheid om deze in hoogte te verstellen. Ook het design van de damesfiets of herenfiets is een aandachtspunt, maar dat geldt ook weer voor de mogelijkheid om bijvoorbeeld spullen te vervoeren op een bagagedrager of voordrager. Tot slot kan de kleur ook een aspect zijn om rekening mee te houden en dat geldt ook voor het beschikbare budget.

 • Zadel en stuur
 • Design en uitstraling
 • Voorkeur voor een kleur
 • Mogelijkheid spullen te vervoeren
 • Beschikbaar budget

Het voordeel van online een fiets kopen, is dat er uit een groot aanbod een keuze kan worden gemaakt en dat er voor ieders budget en wens een geschikte fiets beschikbaar is.

Omafietsen

Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Lavender
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Lavender
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mat Zwart
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Love Transportfiets 3V - Mat Zwart
Altec Love Transportfiets 3V - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  455,- Aanbiedingsprijs  395,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!