Hoe stel ik de juiste stuurhoogte in voor mijn fiets?

Bij het kopen van een nieuwe fiets is het belangrijk dat de stuurhoogte van de fiets wordt afgesteld. De stuurhoogte fiets verstellen in de perfecte positie levert een grote bijdrage aan het comfort dat tijdens het fietsen wordt ervaren. Bovendien kan de ideale positie van het stuur voorkomen dat blessures ontstaan of dat er ander ongemak wordt ervaren. Bij de stuurhoogte fiets instellen, speelt de positie van het zadel uiteraard een even grote rol. Als de positie van het zadel is bepaald, kan aan de hand daarvan het stuur op de ideale hoogte worden afgesteld.

stuurhoogte verstellen

Stuurhoogte fiets instellen

Bij de stuurhoogte van de fiets verstellen, wordt ervan uitgegaan dat het zadel zich al in de juiste positie bevindt. Het zadel moet zodanig zijn afgesteld dat het been op de onderste pedaal licht gebogen zal zijn. Het zadel staat te hoog als de heupen vanzelf meebewegen tijdens het fietsen en te laag als beide voeten plat op de grond kunnen komen.

De hoogte van het stuur verstellen, begint bij het bepalen van de ideale positie. Daarbij kan de vuistregel worden aangehouden dat het stuur zich in elk geval minimaal vier centimeter hoger moet bevinden dan het zadel. De meeste mensen vinden het comfortabel fietsen als de stuurhoogte zich net boven het zadelniveau bevindt.

Bij het verstellen van de hoogte geld dat er rekening gehouden moet worden met de markering van de stuurpen. Deze dient namelijk onzichtbaar te zijn en in de vork te blijven. De stuurpen kan doorgaans met gereedschap in de vorm van een inbus worden afgesteld op het gewenste niveau. Met de inbus wordt de stuurpen losgedraaid, waarna het stuur hoger of lager kan worden afgesteld. Als er sprake is van een stuur dat aan de bovenzijde met de handvaten ook versteld kan worden, kan deze positie ook worden versteld.

  • Bepaal eerst de juiste zadelpositie
  • Stuur dient minimaal vier cm hoger te zijn dan zadel
  • Draai de stuurpen los met een inbus
  • Verstel het stuur in een hogere of lagere positie
  • Draai de stuurpen weer vast

Meer weten over hoe je het fietsstuur kan verstellen, lees de tips over fietsstuur verstellen.

Omafietsen

Popal Daily Dutch Basic+ Meisjesfiets 22 inch 3V - Mint Roze
Popal Daily Dutch Basic+ Meisjesfiets 22 inch 3V - Mint Roze
Rating:
90%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  499,00 Special Price  405,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Dynamic Meisjesfiets 20 inch 7V - Roze
Volare Dynamic Meisjesfiets 20 inch 7V - Roze
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  359,00 Special Price  289,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 24 inch - Flamingo
Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 24 inch - Flamingo
Rating:
90%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,00 Special Price  375,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Tot wel 40% korting: kinderfiets & damesfiets!

Verstelbaar stuur

Een fiets met een verstelbaar stuur verdient uiteraard de voorkeur, want alleen dan kan de ideale positie van het stuur afgesteld worden. Overigens zijn er ook interessante weetjes die laten zien wat de ideale afstand is tussen stuur en zadel. Het reikbereik is daar een voorbeeld van en houdt in dat als met de ellenboog op het zadel gesteund wordt met de vuist het stuur kan worden aangeraakt. Uiteraard is dit geen vastomlijnde regel, want het reikbereik is nogal persoonlijk en daarbij ook nog eens afhankelijk van het stoor fiets.

Als er tijdens het fietsen ongemak wordt ervaren in de vorm van bijvoorbeeld rugklachten, pijn in de nek of schouderklachten, dan is het raadzaam om te kijken of het stuur wel goed is afgesteld. De stuurhoogte fiets verstellen, is een simpele handeling, maar kan dit soort ongemakken in de toekomst wel voorkomen. Ook daarom is een verstelbaar stuur uiteraard belangrijk.

Wist je dat de aerodynamica tot wel twee kilometer per uur kan schelen als het stuur lager wordt gezet? Dat is zeker interessant om te weten voor degene die graag op snelheid fietsen en er zo kort mogelijk over willen doen om de plaats van bestemming te bereiken. De aerodynamica wordt beter naarmate het stuur lager staat doordat het lichaam dan ook meer in een gebogen houding zit. 

Bovenstaande informatie is uiteraard een leidraad en biedt een handreiking om het stuur op de ideale hoogte in te stellen. Het meest belangrijke is echter dat er comfortabel kan worden gefietst. Dat kan voor de één betekenen dat het stuur wat lager wordt afgesteld en dat een ander de voorkeur geeft aan het zo hoog mogelijk instellen van het stuur om zoveel mogelijk rechtop de fiets te kunnen zitten.

Bij het bepalen van de ideale zithouding spelen het zadel en het stuur uiteraard een rol, maar ook het ontwerp van de fiets is belangrijk. Zo is de zithouding op een transportfiets niet te vergelijking met de zithouding op een mountainbike of een sportieve stadsfiets. Daar kan bij het kopen van een fiets dan ook altijd rekening mee worden gehouden net als met het gegeven dat het stuur en zadel in hoogte versteld kunnen worden.Wist je dat spatborden ondergewaardeerd zijn in de wintermaanden? Lees de tips over welke spatborden geschikt zijn.

 > De populaire grijs roze Popal meisjesfiets Lola 20 inch: Profiteer nu van gratis verzending!

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

> Fiets kopen? Vóór 15:00 besteld, volgende werkdag geleverd!