Tips om fitter te worden met fietsen

Wil je graag wat fitter worden, maar heb je geen zin om meerdere keren per week naar de sportschool te gaan? Pak dan wat vaker de fiets. Fietsen is een vorm van bewegen die gemakkelijk in te passen is in je dagelijkse leven. Met deze tips helpen wij jou om fitter te worden op een laagdrempelige manier.

tips om fitter te worden met fietsen

Blijf actief

Het heeft weinig zin om 1 keer per week de fiets te pakken en de rest van de week inactief op de bank te blijven zitten, zonder dat je op je voeding let. Het draait bij fitter worden allemaal om balans. Regelmatig fietsen (lees: 3 x in de week) helpt om je in vorm te houden en op gewicht te blijven. Zorg dat je fiets op een fiets waarvan het stuur en zadel op de juiste hoogte staat ingesteld. Bekijk ook: Hoe kan ik mijn zadel verstellen?

Fiets naar je werk

Stap uit de auto en ga met de fiets naar je werkt. Woon je wat verder van je werk en is fietsen op een reguliere fiets te zwaar, dan kun je elektrische fiets aanschaffen die je een klein steuntje in de rug geeft tijdens het fietsen. Een speedpedelec is ideaal voor de forens die meer dan 15 kilometer moet overbruggen. Niet alleen levert het tijdwinst op (je hoeft niet in de file te staan) ook ben je voor en na je werk direct actief, waardoor je je dagelijkse portie beweging al hebt gehad

Intervaltrainen

Ben je van plan om lange stukken de fietsen, maar lukt dit niet in één keer. Zorg dan dat je conditie opbouwt door aan intervaltraining te doen. Hierdoor kun je zowel kracht als intensiteit trainen. Gebruik hiervoor ritten van 1 tot 1,5 uur. In deze tijd kun je oefeningen doen waarbij je 10 x 30 seconden op vol tempo rijdt, om daarna telkens 30 seconden rust te nemen. Je zult merken dat je steeds meer aankunt.

Fiets mooie routes

Als je urenlang over een geasfalteerde weg fietst zonder mooie uitzichten, ga je je vanzelf vervelen. Zonde, want fietsen kan ook hartstikke leuk zijn. Verdiep je eens in de mooie fietsroutes die bij jou in de buurt uitgestippeld zijn en ga vervolgens op pad. Wij garanderen je dat als je een mooie route fietst, je er veel meer plezier in hebt. En heb je meer plezier in het fietsen, dan is het veel gemakkelijker om dit lange tijd vol te houden.

Stel doelen

Hoe meer mooie routes je vindt, hoe gemakkelijker het is om weer een nieuwe route te ontdekken. Zorg er eens voor dat je verschillende routes combineert waardoor je minstens 50 kilometer op één dag trapt. Houd je dit goed vol? Werk dan eens toe naar je volgende doel. 100 kilometer wellicht. Of schrijf je in voor een fietsevenement, beklim een berg of verbeter je tijden. Stel je jezelf een doel, dan raak je gemotiveerder om weer op de fiets te stappen.

Plan een fietsvakantie in

Zit je steeds vaker op de fiets en geniet je hier intens van? Dan kun je er ook voor kiezen een fietsvakantie te organiseren. Als je nog geen ervaring hebt met het fietsen van lange afstanden, begin je met een weekendje weg op de fiets. Heb je al wat meer ervaring met het afleggen van lange afstanden, dan kun je best naar het buitenland fietsen.

Als je de juiste routes volgt, is een fietsvakantie geweldig. Je bent niet alleen sportief bezig, maar geniet bovendien van je omgeving en van het gezelschap. Echt een aanrader!