Fietsen in een waterrijke omgeving: de Vechtroute

In de provincies Utrecht en Noord-Holland is de rivier de Vecht te vinden. Zoals ook bij andere rivieren het geval is, kun je fijn fietsen in de omgeving van deze rivier. Ben je een keer in de buurt en wil je in een waterrijke omgeving fietsen? Dan vertellen wij je graag meer over de Vechtroute: een mooie fietsroute rond rivier de Vecht.

Rivier de Vecht: een korte kennismaking

De Vecht is een Nederlandse rivier die door de provincies Noord-Holland en Utrecht loopt. De rivier wordt ook wel de Utrechtse Vecht genoemd en dit komt omdat de rivier start in de stad Utrecht, bij de zogeheten Weerdsluis. De rivier is 42 kilometer lang en mondt uit in het IJmeer bij Muiden. De Vecht loopt onder andere langs Maarssen, Loenen, Weesp en Breukelen.

Fietsen rond de Vecht: de Vechtroute

Veel mensen vinden het fijn om in een waterrijke omgeving te fietsen. Niet alleen omdat het hier vaak lekker rustig is, maar ook zeker omdat de natuur in waterrijke omgevingen vaak erg mooi is. Bij de Vecht is dit ook het geval. Het is niet alleen rustig in de directe omgeving van de rivier, maar het is hier ook erg groen.

Wie in de directe omgeving van rivier de Vecht wil fietsen, volgt de Vechtroute. Dit is een vrij flexibele route die rond de Vecht loopt. We noemen de route niet voor niets flexibel, want er zijn vele varianten op de fietsroute bedacht. Eén van deze varianten begint en eindigt in Maarsen, een dorp in de buurt van Utrecht. Deze route is 43,5 kilometer lang.

Fietsroute Vecht

> De 14 inch Popal fiets: Vandaag besteld, binnen 24u gratis thuisbezorgd!

Wil je deze variant van de fietsroute volgen, dan start je op fietsknooppunt 46 en fiets je door naar de knooppunten 87, 84, 2, 25, 4, 20, 4, 3, 6, 5, 7, 26, 28, 27, 49, 48, 47, 45 en vervolgens naar het eindpunt van de route: knooppunt 46. Volg je alle knooppunten, dan fiets je een aardige ronde om de Utrechtse Vecht.

Zelf een fietsroute rond de Vecht uitstippelen

Je kunt een van de vele vaste fietsroutes rond de Utrechtse Vecht volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een Vechtroute samen te stellen. Dit is erg gemakkelijk, want hiervoor hoef je enkel bepaalde knooppunten met elkaar te verbinden. En omdat er genoeg knooppunten te vinden zijn in de directe omgeving van de Vecht, is dit helemaal niet zo moeilijk als je denkt.

Om zelf een Vechtroute samen te stellen, volg je de volgende stappen:

  • Bepaal hoe lang de route moet worden. Wil je 40 kilometer fietsen of vind je het leuker om een echte dagtocht uit te stippelen rond de Vecht? Bepaal dit voor je een route gaat uitstippelen.
  • Bepaal het startpunt van de route. Maak je een rondrit, dan is dit punt ook meteen het eindpunt van de route. Tip: kies voor een parkeerplaats als startpunt, dan kun je hier de auto neerzetten.
  • Stippel je route globaal uit, door te bepalen waar je precies langs wil fietsen.
  • Kijk welke knooppunten er op jouw globale route te vinden zijn. Verbind deze knooppunten met elkaar.
  • Zet alle knooppunten duidelijk op een rijtje, uiteraard in de juiste volgorde. Zo weet je precies hoe je jouw route moet fietsen. Je neemt het lijstje met knooppunten voor het gemak ook mee op de fiets, zodat je niet kunt verdwalen.

Vind je dit toch te veel werk? Dan volg je de Vechtroute die wij in dit artikel beschreven hebben of zoek je een andere fietsroute rond de Vecht. Er lopen zo veel fietsroutes rond de rivier de Vecht, dat je altijd wel een route kunt vinden die op het gebied van afstand, omgeving en start- en eindpunt bij jouw wensen aansluit.

> Popal 16 inch fiets kopen? Profiteer nu van gratis verzending!

Omafietsen

Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Grijs
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Grijs
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets 26 inch - Grijs Roze
Spirit Omafiets 26 inch - Grijs Roze
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Olijf Groen
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Olijf Groen
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Lees ook: fietsroute langs de Ooijpolder!