Fiets gebruiksklaar maken na ontvangst

Bij het online kopen van een fiets wordt deze verpakt in een doos verzonden en dient deze na ontvangst nog afgemonteerd te worden. Het neemt niet veel tijd in beslag om de fiets gebruiksklaar te maken of de fiets te monteren, want het gaat maar om het bevestigen van een aantal onderdelen.

Het is echter wel handig om te weten welke stappen het beste als eerste kunnen worden doorlopen om de fiets gebruiksklaar te maken. Er zijn in elk geval een aantal gereedschappen en middelen nodig om de fiets rijklaar te maken. De benodigdheden voor een fiets monteren, bestaan uit een inbussleutel, steeksleutel 15/pedaalsleutel en uit montagever.

Fietsdoos

Stap 1: stuur verstellen

Na ontvangst van de fiets die thuis is bezorgd, kan de fiets uit de doos worden gehaald. De eerste stap die dan genomen kan worden is het een beetje losdraaien van de stuurpenbout. Door deze handeling wordt het namelijk mogelijk gemaakt om het stuur te verstellen in hoogte. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het stuur van de fiets niet hoger moet worden gezet dan de markering op de stuurpen laat zien.

Als de markering te zien is, dan kan het stuur wat lager worden gezet tot de markering niet meer zichtbaar is. Vervolgens kan het stuur recht worden gezet en kan de stuurpenbout weer vastgedraaid worden. Daarna is het de bedoeling om de gewenste positie van het stuur te bepalen.

• Bout van de stuurpen losdraaien
• Let op markering
• Stuur op gewenste hoogte instellen
• Bout van stuurpen vastdraaien
• Stuur in gewenste positie verstellen

Stap 2: pedalen van fiets monteren

Bij het uitpakken van de doos zijn er twee pedalen die als losse onderdelen worden meegeleverd. Het is even belangrijk om op te letten wat het pedaal is voor de linkerzijde van de fiets en wat het pedaal is voor de rechterzijde van de fiets. De pedalen dienen aan de juiste zijde gemonteerd te worden. Dat kan eerst handmatig worden gedaan, waarna een steeksleutel 15 kan worden gebruikt om de pedalen steviger vast te draaien. In plaats van het gebruiken van een steeksleutel 15 is het ook mogelijk om een speciale sleutel voor pedalen ter hand te nemen.

• Pedaal voor links
• Pedaal voor rechts
• Handmatig vastdraaien
• Extra stevig vastdraaien met steeksleutel 15

Stap 3: zadelhoogte instellen

De laatste stap van de fiets gebruiksklaar maken, is het bepalen van de juiste zadelhoogte. Hiervoor kan een inbussleutel worden gebruikt, waarmee de zadelpen kan worden losgedraaid. Na het losdraaien kan het zadel op de gewenste hoogte worden ingesteld en weer worden vastgezet. Het is nog wel even belangrijk om te controleren of het zadel op de ideale hoogte is afgesteld, op de manier voorkom je zadelpijn.

Dat kan door op het zadel plaats te nemen en een pedaal op het laagste niveau te brengen. De voet kan er vervolgens horizontaal op geplaatst worden en als blijkt dat het been licht gebogen is, dan is er sprake van een goede stand van het zadel. Ook belangrijk is dat de voet de grond nog kan raken.

• Zadelpen losdraaien met inbussleutel
• Zadel op gewenste hoogte instellen
• Zadelpen weer vastdraaien
• Zadelhoogte controleren

Het volledige gebruiksklaar maken van een fiets die online is besteld en thuis wordt bezorgd in een doos met een aantal losse onderdelen hoeft niet meer dan een kwartier tijd in beslag te nemen. Als na het monteren blijkt dat het zadel of het stuur of beiden niet op de ideale hoogte zijn afgesteld, dan is het uiteraard weer mogelijk om de hoogte opnieuw in te stellen. Het is zeker van belang om daar wel even de tijd voor te nemen, want een goed afgesteld zadel en stuur vormen een belangrijke basis voor het fietscomfort. Wil je tevens een kinderzitje aan de fiets bevestigen? Druk dan op de link. Bij Fietsenopfietsen.nl ben je aan het juiste adres voor goedkope fietsen tegen scherpe internetprijzen!

De stappen voor een fiets monteren kunnen overigens ook in een andere volgorde worden uitgevoerd, maar het is gemakkelijk om bij het stuur te beginnen. Indien gewenst is het ook mogelijk om eerst de pedalen van de fiets te monteren om daarna de overige onderdelen van de fiets in te stellen op de gewenste hoogte en positie. Na het vastdraaien van de zadelpen, pedalen en het stuur wordt nog even aangeraden om een laatste controle uit te voeren, zodat de fiets echt als gebruiksklaar kan worden bestempeld.

Omafietsen

Altec Roma Omafiets 28 inch - Titan
Altec Roma Omafiets 28 inch - Titan
Rating:
87%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  289,00 Vanaf  229,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Bright Damesfiets 28 inch 6-Speed - Mat Zwart
Spirit Bright Damesfiets 28 inch 6-Speed - Mat Zwart
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  429,00 Special Price  369,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Goud
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Goud
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,00 Special Price  339,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!