Een echte klassieker: de Mergellandroute in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is het lekker rustig. Ook zijn er veel prachtige natuurgebieden in deze regio te vinden. Dit maakt Zuid-Limburg een prima omgeving voor een korte of langere fietstocht.

Eén van de vele fietsroutes die door het zuiden van de provincie Limburg loopt, is de Mergellandroute. Dit is niet zomaar een fietsroute, maar een echte klassieker. Meer over deze route, lees je op deze pagina. Door de informatie op deze pagina door te lezen, kom je er vanzelf achter waarom deze fietsroute een echte klassieker wordt genoemd.

De Mergellandroute: algemene informatie

De Mergellandroute is een fietsroute van 130 kilometer lang. De fietsroute is samengesteld door diverse fietshoogtepunten aan elkaar te koppelen. Denk hierbij aan het Eyserweg, maar ook aan het Vijlenerbos. De meeste mensen fietsen deze route in twee dagen tijd, maar je kunt er natuurlijk ook langer over doen. Door af en toe een uitstapje te maken, kun je de route ook in drie dagen fietsen. Houd je ervan om snel te fietsen, dan doe je één dag over de route.

Een echte klassieker: de Mergellandroute in Zuid-Limburg

Aanrader: fietsroutes in Maastricht

De omgeving van de Mergellandroute

Zuid-Limburg hoort bij Nederland, maar deze streek ziet er heel anders uit dan de rest van het land. Niet alleen omdat je heuvels tegenkomt in Zuid-Limburg, maar ook zeker omdat de natuur er net iets anders uit ziet. Fiets je door Zuid-Limburg, dan heb je soms echt het idee dat je in het buitenland fietst. Je rijdt over heuvels, je komt door uitgestrekte weilanden en je komt diverse kleurrijke heidegebieden tegen op de route. En omdat Limburgers ook een heel eigen dialect hebben, heb je soms echt het idee dat je in het buitenland bent.

Sommige gedeeltes van Zuid-Limburg zijn vrij toeristisch. Ook deze stukken kom je op de Mergellandroute tegen. Hier kan het wat drukker zijn, maar de rest van de route is erg rustig. Je kunt dan ook heerlijk ontspannen als je de Mergellandroute volgt.

De Mergellandroute: voor wie?

Zoals al eerder vermeld, zijn er in Zuid-Limburg heuvels te vinden. Deze heuvels zijn niet zo hoog als de bergen die je bijvoorbeeld in Frankrijk en Italië tegenkomt, maar toch vormen de beklimmingen op de Mergellandroute voor velen een uitdaging. De diverse beklimmingen op de route en de vrij lange afstand van de Mergellandroute, maken deze fietsroute voornamelijk geschikt voor sportieve fietsers met een goede conditie. Ben je het niet gewend lange afstanden te fietsen of houd je niet van routes met beklimmingen, dan kun je beter een andere route fietsen.

De Mergellandroute fietsen: enkele tips

Om optimaal te kunnen genieten van de Mergellandroute, geven wij je graag enkele tips voor deze fietsklassieker.

  • Rijd de Mergellandroute altijd met een sportfiets of racefiets. Met een gewone stadsfiets kun je de diverse beklimmingen op de route niet goed doen.
  • Fiets deze route in het voorjaar of in de zomer. In de lente en in de zomer heb je namelijk minder kans op neerslag en is de temperatuur in Zuid-Limburg erg aangenaam.
  • Begin je de route in Maastricht, zodat je met de trein naar het beginpunt kunt reizen? Houd er dan rekening mee dat de route 8 kilometer langer wordt.
  • Zoek je een nieuwe fiets? Kijk dan bij de damesfietsen en herenfietsen met versnellingen > voor 15:00 uur besteld, volgende werkdag in huis!