Fietsen in Overijssel en Gelderland: met de fiets langs de IJssel

De IJssel is een aftakking van de Rijn, die door de provincies Overijssel en Gelderland loopt. De rivier is maar liefst 125 kilometer lang en biedt een uitstekende omgeving voor een rustige en ontspannen fietstocht. De drie mooiste routes langs de IJssel, worden op deze pagina beschreven.

De drie mooiste routes langs rivier de IJssel

Omdat de IJssel zo lang is, zijn er tientallen fietsroutes in de directe omgeving van de rivier te vinden. Sommige fietsroutes zijn prachtig, andere routes zijn wat gewoontjes en minder de moeite waard. De mooiste routes langs de IJssel, zijn de volgende:

  • De fietsroute van het Gelders Archief.
  • Fietsroute Hanzesteden langs de IJssel.
  • De Pontjes fietsroute langs de IJssel.

Om jou te helpen een goede fietsroute langs de IJssel te kiezen, worden de drie mooiste fietsroutes langs de rivier kort beschreven in onderstaande alinea’s.

Fietsen in Overijssel en Gelderland met de fiets langs de IJssel

De fietsroute van het Gelders Archief

Het Gelders Archief heeft een fietsroute langs de IJssel uitgestippeld, die in Arnhem begint en door Huissen naar Zutphen loopt. Wat deze route zo populair maakt onder recreatieve fietsers, is dat de fietsroute continu zo dicht mogelijk langs de IJssel loopt. Zo verlies je deze rivier niet uit het oog als je deze route fietst.

De fietsroute van het Gelders Archief voert je niet alleen langs de IJssel, maar ook langs kerken, boerderijen, landhuizen, kastelen, bunkers, sluizen en dijkdoorbraken. Het is een gevarieerde route, die je in enkele dagen tijd moet fietsen. De totale route is namelijk te lang om in één keer te volgen.

Fietsroute Hanzesteden langs de IJssel

Volg je de fietsroute Hanzesteden langs de IJssel, dan kom je onder andere in de steden Deventer en Zutphen. Uiteraard is de IJssel ook nooit ver weg, want deze fietsroute volgt de oevers van deze rivier. De route is 42 kilometer lang en start in Wilp. Je doet 2,5 tot 3,5 uur over deze route.

Fietsroute Hanzesteden langs de IJssel is een knooppuntroute. Dit betekent dat deze route samengesteld is door diverse knooppunten met elkaar te verbinden. Wil je de route verlengen, dan voeg je gewoon wat knooppunten aan de fietsroute toe. Vind je de route juist te lang, dan laat je enkele knooppunten van de Hanzesteden langs de IJssel fietsroute weg.

Tip: ben je wel eens in Friesland geweest? In Drachten vind je prachtige fietsroutes. Lees meer > fietsroutes in Drachten.

De Pontjes fietsroute langs de IJssel

Tot slot is er nog de Pontjes fietsroute langs de IJssel, een vrij korte fietsroute die je onder andere door de steden Deventer, Olst en Wijhe voert. Je kunt op deze fietsroute op een van de veerponten op de route stappen, zodat je de IJssel een keer over kunt steken. Wij raden je zeker aan dit te doen, want een tocht op een veerpont maakt de Pontjes fietsroute langs de IJssel nog leuker.

De totale afstand van de route is 24 kilometer. Ook deze fietsroute is een zogeheten knooppuntroute. Dit betekent dat je de vrij korte route eenvoudig uit kunt breiden door hier enkele knooppunten aan toe te voegen. Breid je de route niet uit, dan ben je ongeveer 1 tot 1,5 uur onderweg om de hele Pontjes fietsroute langs de IJssel te volgen.

Zoek je een stevige herenfiets of damesfiets? Klik op een link en vergeet niet om rustig op je gemak de verschillende productspecificaties te lezen. Hier vind je zeer gedetailleerde informatie over de fietsen.