3x de leukste fietsroutes bij de Oostvaardersplassen

Toen de Flevopolders drooggelegd werden, ontstond er een nieuw natuurgebied. Dit natuurgebied is een verzameling van diverse kleinere plassen, samen de Oostvaardersplassen genoemd. Hoewel het gebied vrij moerassig is, kun je hier erg fijn fietsen. Sterker nog, fietsers uit het hele land komen naar de Oostvaardersplassen om hier een van de fietsroutes te volgen. Wat de drie mooiste fietsroutes bij de Oostvaardersplassen zijn, lees je op deze pagina.

Fietsen bij de Oostvaardersplassen

Het natuurgebied de Oostvaardersplassen is maar liefst 56 vierkante kilometer groot. Hoewel het gebied vrij nat en moerassig is, zijn hier meerdere fietsroutes uitgestippeld. De routes die wij jou aan zouden raden, zijn de volgende:

  • Fietsroute Oostvaardersplassen.
  • Mountainbikeroute Kotterbos.
  • De extra lange fietsroute Oostvaardersplassen.

Meer weten over deze fietsroutes? Lees dan snel verder, want de drie fietsroutes worden in onderstaande alinea’s kort beschreven.

De standaard fietsroute Oostvaardersplassen

De fietsroute Oostvaardersplassen is een fietsroute die door Staatsbosbeheer uitgestippeld is in het moerassige gebied. Volg je deze route, dan fiets je rond de Oostvaardersplassen. Je komt langs diverse moerassen, maar ook langs wilg- en vliegsavannes. Stop je bij een observatiehut op de route, dan kun je moerasvogels spotten. De route start bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen (Kitsweg 1, Lelystad) en is 35 kilometer lang. Let op: de hond mag niet mee als je deze route fietst.

De mountainbikeroute door het Kotterbos

Omdat de grond van natuurgebied de Oostvaardersplassen erg nat is, kun je hier prima mountainbiken. Sterker nog, bepaalde gebieden die met de gewone racefiets niet bereikbaar zijn, kun je met de mountainbike prima trotseren. De mountainbikeroute door het Kotterbos is een fietsroute die Staatsbosbeheer speciaal voor mountainbikers heeft uitgezet. De route gaat over ruige graspaden, kleine bosweggetjes en diverse uitdagende heuveltjes. De route start op parkeerplaats Stripheldenweg (Almere) en is 14 kilometer lang. Dit lijkt niet zo lang, maar voor een uitdagende mountainbikeroute is deze afstand voor velen lang genoeg.

fietsoutes oostvaardersplassen

De lange fietsroute Oostvaardersplassen

Wil je graag rond de Oostvaardersplassen fietsen, maar vind je de afstand van de standaard fietsroute door de Oostvaardersplassen te kort? Dan volg je niet de fietsroute van Staatsbosbeheer, maar volg je de langere variant van de fietsroute rond de Oostvaardersplassen. Deze fietsroute is niet 35 kilometer lang, maar is in totaal 48 kilometer lang. Om deze route te volgen, start je op de Bosvalkweg in Lelystad, volg je de knooppunten 27, 24, 67, 97, 93, 6, 45 en 92 en eindig je jouw tocht op de Torenvalkweg in Lelystad.

Fietsen bij de Oostvaardersplassen: 3 praktische tips

Wil jij binnenkort richting Oostvaardersplassen om hier een paar uur lekker rond te fietsen? Lees dan onderstaande praktische tips die wij speciaal hebben opgesteld voor het fietsen bij de Oostvaardersplassen.

  • Neem een fiets met versnellingen mee. Omdat het natuurgebied vrij moerassig is, is dit zeker geen overbodige luxe. Ga je met de kinderen fietsen bij de Oostvaardersplassen? Zorg er dan voor dat zij op goede fietsen met meerdere versnellingen kunnen fietsen, zoals een mountainbike.
  • Volg de mountainbikeroute door het Kotterbos alleen als je een goede mountainbike hebt. De route is simpelweg te lang en te uitdagend om met een slechte mountainbike of een gewone stadsfiets te volgen.
  • Vergeet niet af en toe te stoppen bij een observatiepunt. Vanaf de fiets kun je het natuurgebied goed bewonderen, maar vanaf een hoog gelegen observatiepunt gaat dit nog beter. Je hoeft niet overal te stoppen, maar af en toe stoppen is zeker een must.

Verder is het goed om te weten dat er op sommige stukken op de route ook wandelaars zijn. Het is niet druk bij de Oostvaardersplassen, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met andere fietsers, voetgangers en eventueel voetgangers met honden.

> Met de kinderen deze routes afleggen? Bekijk eens onze jongensfietsen en meisjesfietsen!