Leren fietsen zonder zijwielen: eenvoudig stappenplan

Leren fietsen zonder zijwielen zal voor ieder kind weer anders zijn en elk kind is er dan ook op een ander tijdstip aan toe. Er is geen bepaalde leeftijd waarop alle kinderen leren fietsen zonder zijwieltjes, want dat hangt sterk af van de motorische ontwikkeling van het kind en van de opgedane ervaring met het fietsen.

Het is in elk geval een grote stap in de ontwikkeling van kinderen om helemaal zelfstandig te leren fietsen. Uiteraard is er wel een gemiddelde leeftijd te benoemen, waarop de zijwieltjes van de fiets worden afgehaald en kinderen zelf leren fietsen. Die leeftijd ligt gemiddeld op 5 jaar, maar er zijn natuurlijk ook kinderen van 4 jaar die al prima zelfstandig kunnen fietsen.

Zijwieltjes

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Stappenplan leren fietsen zonder zijwieltjes

1. Het meest belangrijk aspect bij het fietsen zonder zijwielen is dat het kind er zelf klaar voor moet zijn. Door erover te praten om zelfstandig zonder de extra ondersteuning te fietsen zal snel duidelijk worden of het kind enthousiast is of het liever nog even laat zoals het is.

2. Als dat laatste het geval is, dan zijn er andere tips om het kind ongemerkt met minder ondersteuning te laten fietsen. Bijvoorbeeld door de zijwieltjes gedurende een bepaalde periode steeds wat hoger af te stellen. Op den duur zal de grond dan niet meer worden geraakt en fietst het kind al zelfstandig.

3. Het is natuurlijk het meest ideaal als het kind zelf aangeeft eraan toe te zijn. In dat geval kunnen de ondersteunende wieltjes er meteen vanaf worden gehaald en kan de eerste fietsles beginnen. Dat kan heel eenvoudig door het kind te laten weten de fiets achter bij de bagagedrager vast te houden.

4. Het gaat in het begin vooral om het vertrouwen dat er nog enige ondersteuning wordt geboden. In de meeste situaties zal er sprake zijn van een paar keer vallen en weer opstaan, maar als kinderen het eenmaal doorhebben, dan is het klaar.

Niet alle kinderen leren op jonge leeftijd om te fietsen. Er is een grote groep volwassenen die op late leeftijd leert fietsen. Wil je hier meer over lezen? >> leren fietsen voor volwassenen. Op Fietsenopfietsen.nl is er gevarieerd aanbod voor herenfietsen en damesfietsen. Vóór 15:00 besteld, de volgende werkdag in huis!

Stappenplan

Extra tips voor fietsen zonder zijwielen

Het ene kind zal zonder problemen meteen wegfietsen en bij een ander kind kan de eerste keer zonder zijwieltjes leren fietsen een ramp worden. In dat laatste geval geldt dat er vooral geduld moet worden betracht en als het kind geen zin meer heeft om te fietsen doordat het niet lukt, dan kan er naar bepaalde aandachtspunten worden gekeken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de fiets in verhouding te groot is, zodat er onvoldoende controle over wordt gehouden.

1. Het is altijd belangrijk dat de kinderfiets de juiste maat heeft die afgestemd is op de lengte van het kind. Zo moet het kind met de voet bij de grond kunnen en geldt dat de knieën het stuur niet mogen raken, want dat is een teken dat de fiets te klein is of dat het stuur te laag staat afgesteld.

2. Houd ook rekening met de omgeving, want het is prettiger om op een rustig plein te leren fietsen dan op het voetpad van een drukke straat. Het is niet aan te raden om in verband met mogelijke valpartijen een zacht grasveld op te zoeken om te leren fietsen zonder zijwieltjes. Het is namelijk lastig om te leren fietsen op een zachte ondergrond doordat er onvoldoende grip wordt geboden en minder snelheid kan worden gemaakt.

3. Het vasthouden van de bagagedrager en mee rennen, geeft het kind een veilig gevoel. Als het goed gaat en je merkt dat het evenwicht goed bewaard blijft, dan kun je af en toe de bagagedrager loslaten, zodat je kind zonder dat het zelf bewust is als zelfstandig fietst.

4. Valpartijen zullen voorkomen, maar dan is het een kwestie van weer opstaan en doorgaan. Om kinderen tijdens het fietsen te beschermen tegen valpartijen wordt niet alleen aangeraden om tijdens het kind leren fietsen zonder zijwieltjes een helm te laten dragen, maar ook daarna.

Beschik je niet over een fiets of is de fiets kapot? Lees dan hier de handige tips over het kopen van een nieuwe fiets. Kinderen die voor het rijden op de allereerste fiets met zijwieltjes een loopfiets hebben gehad, kunnen vaak beter het evenwicht bewaren en zijn daardoor ook sneller toe aan het zelfstandig leren fietsen. Of een kind nu meteen zelf wegfietst of dat het uren of dagen duurt, uiteindelijk zal elk kind trots als een pauw helemaal zelfstandig kunnen fietsen.

Omafietsen

SuperSuper Little Miss Meisjesfiets 12 inch - Roze
SuperSuper Little Miss Meisjesfiets 12 inch - Roze
Rating:
93%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,00 Special Price  199,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Urban Transportfiets 24 inch - Lavendel
Altec Urban Transportfiets 24 inch - Lavendel
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  379,00 Special Price  319,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Disney Frozen 2 Meisjesfiets 20 inch - Blauw/ Paars
Disney Frozen 2 Meisjesfiets 20 inch - Blauw/ Paars
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  299,95 Special Price  249,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

 > Verzending = gratis op fietsen online: Bekijk nu de Groene Daily Dutch transportfiets 26 inch!