Wat is een fietsvakantie?

Vakantie is heerlijk. Je laat de dagelijkse sleur achter je en legt al werkzaamheden neer om volledig tot ontspanning te komen. Je laat je bekende omgeving achter je om nieuwe landen te ontdekken, andere geuren in te snuiven. Klinkt perfect. Maar wat is nu eigenlijk een fietsvakantie? Misschien hoorde je je vrienden er wel eens over spreken, maar kreeg je niet direct duidelijk wat dit nu precies inhoudt. Eigenlijk spreekt het voor zich. Een fietsvakantie is een vakantie te fiets. Een sportieve manier van op reis gaan, waarin de fiets een grote rol speelt. Heerlijk voor mensen die graag in beweging zijn, en hun omgeving willen ontdekken op een actieve manier.

VERSCHILLENDE SOORTEN FIETSVAKANTIES

Bij het woord fietsvakantie kunt je verschillende dingen voorstellen. Zo kan een fietsvakantie bestaan uit het maken van dagtochten, terwijl je verblijft op een vaste locaties. Denk aan een camping, of een vakantiehuisje dat je huurt voor jezelf en misschien je gezin. Elke dag stippel je een andere tocht uit, waarvan je de lengte naar eigen wens bepaalt. Op deze manier kun je opgaan in het bewegen, terwijl je toch de rust ervaart van een vaste locatie. Voor mensen met kinderen erg geschikt: de kinderen kunnen genieten van de tochten, zonder al te uitgeput te raken.

 Maar het kan avontuurlijker. Bij het woord fietsvakantie kun je ook denken aan het maken van een lange, aansluitende tocht. In dit geval neem je je spullen mee op je fiets, en slaap je onderweg langs de route. Dit kan op een camping zijn, als je je tent meeneemt, maar ook in bijvoorbeeld een bed and breakfast of een hotel. Op deze manier op vakantie gaan is erg bijzonder. Je bent even helemaal los van de wereld, onderweg op je eigen, spannende tocht. Vaak zal dit wel wat van je conditie vragen, en daarom is het belangrijk voor de tijd genoeg te trainen. Een fietsvakantie is een hele sportieve onderneming. Zorg er daarom voor dat je over een goede uitrusting beschikt, maar ook over voldoende kracht in je lichaam.

DE UITRUSTING OP JE FIETSVAKANTIE

Die uitrusting verdient nog wat extra aandacht. Als je besluit een fietsvakantie te plannen waarbij je langs de route slaapt, zal je professionele buitensportspullen nodig hebben. Om je tocht niet al te zwaar te maken, is het belangrijk dat deze spullen lichtgewicht zijn. Stel je maar eens voor hoe je zwaarbeladen een fikse heuvel opklimt, en je weet direct waarom. Lichtgewicht kampeerspullen kun je in alle goede buitensportzaken kopen. De minimale uitrusting van de fietsvakantie bestaat uit: goede fietstassen, een tent, een slaapzak, een slaapmat, toiletspullen, een EHBO- uitrusting, eten voor onderweg, een reparatiesetje en een nooddeken. Als je nou toch denkt dat je meer mee wilt nemen, of kinderen hebt die te jong zijn om ver te fietsen , dan biedt een fietskar uitkomst. Deze kar kun je eenvoudig achter je fiets bevestigen. Je kunt er een kind in vervoeren, maar ook de uitrusting die je niet in je fietstassen kwijt kunt. Denk er wel aan dat alles wat je meeneemt op fietsvakantie, de hele tocht door jouw eigen benen voort getrapt moet worden. Hoe beter je voorbereid bent kortom, hoe meer je zorgeloos zult kunnen genieten van dit grote avontuur!