Fietsen door Polen

Polen staat bekend als een grauw land. Toegegeven, in de herfst en de winter voldoet Polen doorgaans aan dat beeld. In de lente en de zomer is die grauwheid verdwenen en is het land prachtig om doorheen te fietsen. Bij mooi weer is de fiets niet meer weg te denken uit het Poolse landschap. Steeds meer fietstoeristen, zeker de fietstoeristen die eens wat anders willen, komen tot de ontdekking dat Polen een mooi land is om door te fietsen.

Polen ontdekken op de fiets

In Polen vind je nog veel ongerepte natuur zo zie je vaak nestelende ooievaars. Je vind in Polen ook prachtige nationale parken, valleien en schilderachtige steden. Op het gebied van cultuur heeft Polen veel te beiden. In de steden in het Zuidoosten vind je architectuur uit de negentiende eeuw, toen Wenen hier de dienst uitmaakte (de Donaumonarchie), terwijl in het oosten van Polen synagogen herinneren aan meer dan zevenhonderd jaar aanwezigheid van de Joden in Polen.

De wegen in Polen

Slecht kunnen de wegen in Polen niet worden genoemd. Ze zijn wel van zeer wisselende kwaliteit. De kleinere doorgaande wegen zijn niet altijd geasfalteerd, maar ook over de onverharde doorgaande wegen kan soms goed worden gefietst. Fietspaden op de secundaire wegen ontbreken, maar de staat en de breedte van de weg van de weg valt doorgaans mee. Op primaire wegen zijn er, vooral rond grote steden, soms wel fietspaden aangelegd. Men is nog bezig met het aanleggen van fietspaden, maar dat werk is nog niet voltooid. Soms houdt een fietspad plotseling op.

De fietsroutes zijn duidelijk bewegwijzerd met een wit bordje met een kleurstreep en een fietsje. De nieuwste fietsroutes zijn bewegwijzerd met oranje bordjes.

Verkeer in Polen

  • Aangeraden wordt om de drukke doorgaande wegen te vermijden. Een stad uitrijden in het drukke verkeer moet, vooral tijdens de spits, worden afgeraden. Soms is het beter om een stad te verlaten langs een rivier, zelfs als je door de velden moet rijden omdat een pad ontbreekt.
  • Bedenk dat de fiets in Polen nog steeds een tweederangs weggebruiker is. Is Polen gevaarlijk voor fietsers? Op een website voor vakantiefietsers wordt vermeld dat Polen naar onze mening een veilig land is voor fietsers. Fietsers hadden geen last van de vrij hoffelijke auto- en vrachtwagenbestuurders.
  • Op de drukke nationale N-wegen, die in Polen de steden met elkaar verbinden, kan het druk zijn. Dit komt omdat Polen weinig snelwegen heeft. Op deze wegen wordt vaak hard gereden. Bovendien worden er soms linke inhaalmanoeuvres uitgehaald op de voor automobilisten bestemde strook. Deze wegen kun je als fietser beter mijden. Ook het gebruik van de snelwegen, in Polen toegestaan voor fietsers, moet sterk worden afgeraden.

> Omafiets 18 inch: Bezorging binnen 24 uur!

Wanneer kun je door Polen fietsen?

Juni, juli en augustus zijn geschikt om te fietsen. Het is weliswaar de natste periode, maar ook dan regent het er vaak nauwelijks. De natste periode is augustus. Ook in de lente, met vergelijkbare temperaturen als in Nederland, kan er goed worden gefietst. Ben je een natuurliefhebber? Dan kun je het beste eind mei of begin juni door Polen fietsen.

Enkele fietsroutes in Polen

Er zijn in Polen vijf regionale fietsroutes. Samen vormen ze een samenhangende fietsroute door vijf provincies. Deze Green Vélo fietsroute loopt door de provincies  Lubelskie (ongeveer 350 km), Podkarpackie (ongeveer 430 kilometer), Podiaskie (ongeveer 590 km), Swietokrzyski (ongeveer 190 kilometer) en Warminsko (ongeveer 420 kilometer) De circa 2000 kilometer lange route, de langste in Polen, begint in Kepiny Wielke in de provincie WarminskoMazurski en eindigt in Gatniki in de provincie Swietokrzyski.

De fietsroute Greenways Trial in Noord-Polen is 870 kilometer lang. Je passeert onderweg schilderachtige stadjes, historische steden en mooie parken. De route loopt door de provincie WestPommeren.

> Verzending = gratis: Bekijk nu de fietstas!

Omafietsen

Altec Verona Damesfiets 28 inch 7V - Grijs
Altec Verona Damesfiets 28 inch 7V - Grijs
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 439,00 Speciale prijs € 389,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Regular Plus Damesfiets 28 Inch 7-Speed - Mat Zwart
Spirit Regular Plus Damesfiets 28 Inch 7-Speed - Mat Zwart
Waardering:
93%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 399,00 Speciale prijs € 339,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch 28 inch 3 versnellingen - Jeans Blauw
Altec Dutch 28 inch 3 versnellingen - Jeans Blauw
Waardering:
60%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 459,00 Vanaf € 399,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Ook interessant: De fietsroute naar Geneve!