Fietsen door Portugal

Portugal is een fietsland. Het is een mooi land. Bovendien is het in het grootste deel van het land heerlijk rustig. Als fietser moet je wel de drukke kuststreek zien te vermijden. Ook is het goed te weten dat het in Portugal vaak heet en droog is.

Het verkeer in Portugal

Wil je steden bezoeken in Portugal? Bedenk dan dat fietsen in Portugese steden niet ongevaarlijk is. Er zijn in Portugal, en dus ook in de steden, weinig fietspaden en andere voorzieningen. Kijk dus goed uit als je door een stad rijdt.

Buiten de steden kan wel goed worden gefietst Het wegennet in Portugal is nog niet overal in goede. De secundaire wegen zijn veel rustiger dan de vaak drukke hoofdwegen. Maak dus vooral gebruik van de secundaire wegen. Helaas zijn niet alle secundaire wegen geasfalteerd. Je fietst dus regelmatig over gravel en keien.

Portugese automobilisten houden wel rekening met fietsers. Hoor je ze claxonneren? Dat is vaak een teken dat ze je gaan inhalen.

Er is voldoende bewegwijzering. In dorpen en kleine steden worden vaak alleen de grote plaatsen aangegeven. Er zijn overigens ook dorpen en kleine steden waar je geen bewegwijzering vindt.

Het weer in Portugal

Wat is de beste tijd van het jaar om in Portugal te fietsen? De beste tijd om te fietsen is in het voorjaar en het najaar, want in de zomer zijn de temperaturen in het binnenland vaak erg hoog. In de lente en in het najaar wordt het overdag niet te warm. Wil je de natuur in bloei zien? Ga dan in de lente. Bedenk wel dat in de lente bergpassen kunnen zijn afgesloten vanwege de sneeuw. Besluit je om toch in de zomer te gaan fietsen? Aan te raden is dan om vooral te fietsen in de vroege ochtend en de namiddag. Wellicht kun je, net als veel Portugezen, in de hete middaguren een siësta houden.

Overnachten in Portugal

Overnachten in Portugal is geen probleem, want in vrijwel ieder dorpje vind je een hotelletje, een pension of een kamer bij particulieren. Soms kun je ook overnachten in en jeugdherberg. De afstand tussen de jeugdherbergen is in Portugal vaak groot. Daarom kun je meestal niet van de ene herberg naar de andere herberg fietsen.

Besluit je om te gaan kamperen? De kampeerterreinen langs de kust zijn druk en duur, terwijl de campings in het binnenland goedkoper maar schaarser zijn. Wil je uitsluitend kamperen? Dan moet je af en toe wild kamperen. In Portugal is dat toegestaan.

> Gratis verzending + hoge korting: Bekijk nu onze jongensfietsen!

Nog enkele tips voor fietsers in Portugal

  • Het kan heet worden in Portugal. Zorg daarom dat je altijd voldoende drinkwater bij je hebt.
  • Portugees is geen gemakkelijke taal. Toch kan iedereen een paar woordjes Portugees leren. Je zult merken dat met een beetje kennis van de taal de welwillendheid van de bevolking toeneemt.
  • Kijk uit voor de waakhonden op het platteland. Die honden denken vaak dat ze ook de straat moeten bewaken.

Fietsroutes in Portugal

  • Het Duitse Ketler-Verlag heeft een aantal fietsroutes in Noord-Portugal beschreven. Etappe 18, een route van 76 kilometer kun je downloaden. Deze route gaat door de plaatsen Figueira da Foz – Buarcos – Quiaos – Praia de Mira- Casta Nova- Gafanha da Nazaré – Aveiro.
  • Je vindt in Portugal ook ‘ecopistas’. Dat zijn prachtige, autovrije fietsroutes die zijn aangelegd over voormalige spoorwegen. Een van die fietsroutes is de 49 kilometer lange route van Viseu naar Santa Comba Dao (Fietsroute Ecopista de Dao). Het is een vrijwel vlakke route over een geasfalteerd fietspad.

> Meisjesfietsen: Vóór 13:00 uur besteld = morgen in huis!

Omafietsen

Altec Roma Omafiets 28 inch - Lavender
Altec Roma Omafiets 28 inch - Lavender
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Vanaf  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets 26 inch - Groen
Spirit Omafiets 26 inch - Groen
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mos Groen
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mos Groen
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Bekijk ook eens de Bekendelleroute door de Achterhoek!