Fietsvakantie door Schotland: de drie mooiste routes incl. praktische tips

Schotland is een rustig en groen land. Wil je even tot jezelf komen in een groene omgeving, dan is Schotland een prima vakantiebestemming. En kom je nog meer tot rust als je lekker rond kunt fietsen in deze prachtige omgeving? Dan heb je geluk, want Schotland kent enkele prachtige fietsroutes. Wat de mooiste fietsgebieden zijn in het land en hoe je je optimaal voor kunt bereiden op jouw fietsvakantie door Schotland, lees je op deze pagina.

De mooiste fietsgebieden in Schotland

Schotland is in vergelijking met Nederland heel rustig en groen. Waar in ons land bijna helemaal volgebouwd is, zijn er in Schotland nog veel natuurgebieden met ongerept groen te vinden. In deze gebieden fiets je het allermooist:

  • De Highlands.
  • De Grampian Mountains
  • De Scottish Borders

De Highlands liggen in het noordwesten van Schotland. Je kunt hier prachtig fietsen, maar het is wel een uitdaging om hier een fietsvakantie te organiseren. De Highlands bestaan namelijk uit vele kleine (maar helaas wel zeer venijnige) bergen en diepe dalen. De streek is vrij ruig, dus vergeet je fietshelm niet mee te nemen.

Fietsvakantie door Schotland

De Grampian Mountains is de naam van een rotsplateau in Schotland. Het plateau bestaat uit meerdere bergen en passen, waar zelfs in de zomer nog sneeuw op ligt. Fiets je door dit gebied, dan word je regelmatig getrakteerd op de mooiste uitzichten.

De Scottish Borders bestaan uit bergen van meer dan 1000 meter hoog. Dit betekent dat als je hier een fietstocht organiseert, je veel moet klimmen. Het is een uitdaging om door dit gebied te fietsen, maar het is zeker de moeite waard. In dit gebied fiets je namelijk door prachtige bossen, rustige natuurgebieden en langs betoverende meren.

> bekijk hier de best verkochte omafietsen en opafietsen van deze maand!

Jouw fietsvakantie door Schotland optimaal voorbereiden: 5 tips

Als ervaren fietser weet je dat je niet zomaar op je fiets kunt stappen om naar Schotland te gaan voor een uitdagende fietsvakantie. Je moet jouw fietsvakantie namelijk altijd voorbereiden. Ga je met de fiets richting Schotland, dan doe je dit door de volgende zaken te regelen.

  • Pak warme kleding in, ook als je in de zomer gaat fietsen. Op de hoogste bergen kan het namelijk flink koud worden en kan zelfs nog wat sneeuw liggen.
  • Neem insectensprays mee als je in de zomer gaat fietsen. In de zomer is het vrij vochtig in Schotland en dit betekent dat er veel insecten rondvliegen. Wil je voorkomen dat insectenbeten jouw humeur verpesten, dan bereid je je goed voor op jouw vakantie door insectensprays mee te nemen.
  • Zorg voor goede verlichting op de fiets. Zeker achteraf zijn niet alle wegen in Schotland even goed verlicht. Het is verstandig om ook een reflecterend vestje mee te nemen.
  • Verdiep je in de Schotse verkeersregels. In Schotland mag je bijvoorbeeld op wandelpaden fietsen, maar moet je wel altijd links aanhouden. Door je in de verkeersregels te fietsen, voorkom je dat je per ongeluk een regel overtreedt.
  • Controleer de remmen van de fiets voor je gaat. Zeker als je in een bergachtig gebied gaat fietsen, is het een must om goed werkende remmen op je fiets te hebben.

Je kunt je eigen fiets meenemen als je naar Schotland gaat, maar je kunt hier ook een fiets huren. Heb je geen zin om je eigen fiets mee te nemen, dan zoek je van tevoren uit waar je jouw fiets gaat huren. Neem alvast contact op met het betreffende bedrijf, zodat je zeker weet dat er een goede fiets voor je klaarstaat als je eenmaal in Schotland bent. Controleer altijd het licht, de remmen en de algemene stabiliteit van je huurfiets voor je de weg op gaat.

Zoek je liever een iets warmer land voor een fietsvakantie? Bekijk dan onze tips voor een fietsvakantie door Spanje