Fietsvakantie door Spanje: praktische tips en de mooiste fietsroutes

Steeds meer mensen gaan naar Spanje voor een ontspannen fietsvakantie. Spanje is nog niet zo’n fietsland als Nederland of Duitsland, maar er worden wel steeds meer leuke fietsroutes uitgestippeld in het zonnige land. Wil jij binnenkort met de fiets richting Spanje? Lees dan snel verder, want op deze pagina krijg je enkele praktische tips voor jouw fietsvakantie door Spanje en lees je bovendien wat de mooiste fietsroutes zijn in het land.

Praktische tips voor jouw fietsvakantie door Spanje

Voor je jouw fietsvakantie door Spanje echt gaat organiseren, is het verstandig om je een beetje voor te bereiden op deze sportieve reis. Wij geven je graag enkele praktische tips voor de beste voorbereiding.

  • Bedenk van tevoren hoeveel bagage je mee wil nemen. Ga je onderweg kamperen, dan heb je meer bagage nodig en moet je bedenken hoe je deze bagage mee gaat nemen.
  • Sla goede verlichting, fietsreflectoren en reflecterende hesjes in als je in Spanje gaat fietsen. Lang niet alle wegen in Spanje zijn goed verlicht, dus goede verlichting, reflectoren en reflecterende hesjes zijn erg belangrijk.
  • Boek jouw fietsvakantie op het juiste moment. In bepaalde Spaanse gebieden kun je bijvoorbeeld beter niet in de zomer fietsen, simpelweg omdat dit veel te warm is. In andere gebieden, zoals in de koelere kustgebieden, kun je in de zomer juist erg fijn fietsen. Door je in het klimaat van Spanje te verdiepen, weet je zeker dat je jouw vakantie op het juiste moment boekt.

Ga je niet in een tent overnachten, maar wil je in Spaanse hotels slapen tijdens jouw fietsvakantie? Boek deze hotels dan ruim voor vertrek. Zo voorkom je dat een groot deel van de hotels op jouw fietsroute volgeboekt is en je nergens terecht kunt als je echt toe bent aan een goede nachtrust.

Omafietsen

Popal Daily Dutch Basic+ Damesfiets 28 inch 3V - Göteborg Blue
Popal Daily Dutch Basic+ Damesfiets 28 inch 3V - Göteborg Blue
Waardering:
90%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 569,00 Vanaf € 465,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Regular Plus Damesfiets 28 inch 7-Speed - Mat Grijs
Spirit Regular Plus Damesfiets 28 inch 7-Speed - Mat Grijs
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 399,00 Speciale prijs € 339,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - White
Altec Roma Omafiets 28 inch - White
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 289,00 Speciale prijs € 239,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

 > als je een lange fietstocht maakt, is het belangrijk dat je beschikt over een kwalitatieve fiets. Belangrijke eisen zijn o.a. een comfortabel zadel, handrem en/of versnellingen. Kijk eens bij de transportfietsen of onze Popal fietsen. Als je klikt op een specifieke fiets zie je direct de productspecificaties, zodat je direct weet wat je van de fiets kan verwachten. 

De drie mooiste fietsroutes in Spanje

Zoals al eerder vermeld, is Spanje minder goed ingesteld op recreatieve langeafstandsfietsers dan bijvoorbeeld Nederland, de diverse Scandinavische landen en Duitsland. Je kunt in Spanje wel fijn fietsen, maar de wegen zijn niet altijd goed en er zijn ook nog niet zo veel langeafstandsroutes in het land uitgestippeld. De beste routes die je op dit moment kunt fietsen in het zonnige Spanje, zijn de volgende:

  • De fietsroute van Santiago de Compostela naar Bilbao.
  • De rondreis door Andalusië.
  • De fietsroute van Madrid naar Zuid-Frankrijk.

De fietsroute van Santiago de Compostela naar Bilbao is een route van maar liefst 600 kilometer. De route start in Santiago en volgt de eerste dagen de bekende Santiago route, maar dan omgekeerd. Je fietst over de mooiste wegen van Spanje en komt uiteindelijk in de mooie stad Bilbao uit, waar je een paar dagen kunt blijven om tot rust te komen. De fietstocht duurt ongeveer 14 dagen.

Fietsvakantie door Spanje

De rondreis door Andalusië is een fietsroute van maar liefst 900 kilometer, maar je kunt deze route wel iets inkorten. Je start de route in Girona en rijdt via Teruel naar Valencia. Zo rijd je steeds verder door naar het zuiden van Spanje, waar je tijdens je fietstocht alle hoogtepunten van de regio Andalusië te zien krijgt.

De fietsroute van Madrid naar Zuid-Frankrijk is een uitdagende route van ongeveer 600 kilometer lang. Je begint de route in de Spaanse hoofdstad en rijdt door het rustige binnenland van Spanje naar de Baskische kust en vervolgens naar de Franse grens. Een groot voordeel van deze route, is dat de fietsroute langs vele leuke steden komt. En omdat iedere regio zo zijn eigen specialiteiten kent, kun je iedere dag weer een andere lokale maaltijd proeven. Je rijdt deze route in ongeveer 14 dagen, maar je mag er natuurlijk ook iets langer over doen.

Altijd gedroomd om te fietsen langs de Donau? De Donau rivier gaat door 10 verschillende landen landen. De landen Duitsland, Oostenrijk en Hongarije zijn het meest populair onder fietsers van de Donauradweg. Lees hier meer over de fietsklassieker Donauradweg.