Fietsvakantie door Zweden: tips & de mooiste routes

Zweden is een populaire vakantiebestemming voor een fietsvakantie. Dit komt voornamelijk omdat er vele verschillende fietsroutes in Zweden uitgestippeld zijn. Niet alleen over verharde wegen, maar ook over de meest ruige terreinen. Of je nu een rustige fietsvakantie met citytrip wil organiseren of jezelf wil uitdagen op de meest ruige fietspaden: je bent in het Scandinavische land op de juiste plek. Meer over het organiseren van een fietsvakantie in Zweden, lees je op deze pagina.

3x de mooiste fietsroutes in Zweden

Er zijn tientallen mooie fietsroutes in Zweden te vinden, maar wij vertellen je graag wat de allermooiste fietsroutes in het Scandinavische land zijn. Fiets je een van onderstaande routes, dan weet je zeker dat jouw vakantie een groot succes is.

  • De fietsroute langs het Göta Canal. Het Göta Canal is een belangrijke waterbouwkundige prestatie, die je kunt vergelijken met de Afsluitdijk in Nederland. Fiets je deze route, dan fiets je ongeveer 120 kilometer langs de ene kant van het kanaal en 75 kilometer langs de andere kant.
  • De fietsroute over het Klarälvs pad. Fiets je over deze route van ongeveer 210 kilometer lang, dan ontdek je het groene gebied Värmland in Zweden. De route komt voornamelijk door de groene natuur en is dan ook erg rustgevend.
  • De Noordzee fietsroute. De Noordzee fietsroute is een lang traject, namelijk van ongeveer 380 kilometer lang. Je begint de route in Varberg en je komt onder andere langs de steden Göteborg en Kungälv. De route rijdt richting Noorwegen.

Verder kun je er ook voor kiezen om in een van de grote Zweedse steden te gaan fietsen. Je fietst het leukst in Stockholm of Göteborg. Het voordeel van de stad Göteborg, is het feit dat deze stad aangesloten is bij diverse langere fietsroutes door Zweden. Wil je wat langer fietsen én een leuke stad bezoeken, dan raden wij je aan om een van de routes in de buurt van Göteborg te fietsen en een paar dagen in de stad te verblijven.

Fietsvakantie door Zweden

Jouw fietsvakantie voorbereiden

Heb jij besloten dat je een van bovenstaande routes wil volgen tijdens jouw fietsvakantie in Zweden? Ga dan niet zomaar op reis, maar bereid je fietsvakantie goed voor. Wij geven je graag vijf tips voor de optimale voorbereiding.

  • Bepaal of je jouw fiets meeneemt of een fiets wil huren. Wil je een fiets huren in Zweden, dan is het goed om dit van tevoren al te regelen.
  • Neem een helm mee voor kinderen die jonger zijn dan 15 jaar. Vanaf 15 jaar is een helm niet meer verplicht. Toch is het wel verstandig om een helm te dragen als je in wat ruigere gebieden gaat fietsen, zeker op onverharde wegen.
  • Neem je je eigen fiets mee? Laat deze dan goed nakijken voor je op vakantie gaat en je weet zeker dat je een veilige fiets meeneemt.
  • Neem altijd een noodpakketje mee voor onderweg, met onder andere een EHBO-doos, een fietspomp en de materialen die je nodig hebt om een band te plakken.
  • Boek je accommodatie(s) voor vertrek. Zo weet je zeker dat je een slaapplek hebt als je een hele dag gefietst hebt. Slaap je in een tent, dan zet je deze tent voor vertrek op om te zien of de tent compleet is.
  • Tot slot: kies voor een comfortabele fiets. Wil je liever met je eigen fiets op fietsvakantie door Zweden? Kies dan voor een comfortabele herenfiets of damesfiets inclusief versnellingen.

Ook is het goed om te weten dat er in Zweden niet overal fietspaden aangelegd zijn. Zeker in het noorden van het land moet je vaker over de snelweg fietsen, al voelt dit een beetje vreemd. Maak je geen zorgen als je over een autoweg moet fietsen, want dit is hartstikke normaal in Zweden. Automobilisten zijn dan ook extra alert op fietsers en zullen zeker rekening met je houden.

Wil je liever een fietsvakantie houden door een ander land uit 'Noordse landen'? Kijk dan bij deze tips voor een fietsvakantie door Finland.

Omafietsen

Altec Urban Transportfiets 28 inch - Grijs Roze
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Grijs Roze
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 329,00 Speciale prijs € 239,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - White
Altec Roma Omafiets 28 inch - White
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 289,00 Speciale prijs € 239,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Classic Omafiets 28 inch - Mat Zand
Volare Classic Omafiets 28 inch - Mat Zand
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 349,95 Speciale prijs € 299,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*